Ājurvēdas ārste: jāsāk ar nervu sistēmas sakārtošanu 0

Ājurvēdā aizcietējumu uzskata par vātas jeb vēja līdzsvara zudumu organismā. Parasti tas rodas trauksmes un miega traucējumu dēļ, un, lai šo problēmu novērstu, vispirms jāgādā nevis par vēdera tīrīšanu, bet gan jānomierina nervu sistēma.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Lasīt citas ziņas

Ājurvēdā cilvēka mūža gājumu iedala vātas, pitas un kaphas periodos. No 55 līdz 70 gadiem iestājas vātas posms, tāpēc vecumdienās vēdera aizcietējums kļūst vēl aktuālāks nekā agrāk.

Jo izteiktāks vātas disbalanss, jo vairāk problēmu ar lielajām darīšanām. Atšķirībā no tradicionālās medicīnas, kurā ir pielaidīgāka nostāja, ājurvēdā uzskata, ka tai vajadzētu būt katru dienu no rīta pirms brokastīm, uzsver ģimenes ārste, ājurvēdas metodes konsultante ārstu praksē Aparmita plus Ilona Ābele-Šrenka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aizcietējumu mēdz pavadīt vēdera pūšanās un gāzu veidošanās. Ja tas notiek ilgstoši, organismā izplatās toksīni, izraisot nespēku, sliktu dūšu un pat dažādas slimības.

Ja ir aizcietējumi, mainās ādas izskats, piemēram, rodas pumpas, bojājas mati un nagi.

Lai novērstu vātas līdzsvara zudumu, svarīgs ir ēšanas režīms, taču parasti vātas tipa cilvēki atrod simt un vienu iemeslu, kāpēc to nav iespējams ievērot. Viņi arī negribīgi uzņem šķidrumu, taču, ja kaut vai mēnesi izdodas ievērot veselīgu dzīvesveidu, vēdera izeja uzlabojas. Šos cilvēkus nevar padarīt lēnīgus, bet var panākt mierīgāku apkārtējā uztveri. Tad organismu mazāk ietekmēs apkārt notiekošais un uztura režīma pārkāpumi.

IETEIKUMI:

* Ēst noteiktā laikā četrreiz dienā siltu, termiski apstrādātu maltīti.

* Katru rītu sākt ar tualetes apmeklējumu, mierīgi pasēžot un aprunājoties ar vēderu.

* Neatkarīgi no gadalaika ik dienu izdzert 2–2,5 litrus par istabas temperatūru siltāku ūdeni, kas nomierinās gan nervu sistēmu, gan veicinās gremošanu.

* Vēdera izeju var veicināt trīs ājurvēdas augu kombinācija – trifala. Regulāri lieto divas tējkarotes pulvera, ko izšķīdina pusglāzē ūdens, vai divas kapsulas pirms miega, taču vienlaikus jāievēro citi ārsta ieteikumi.

* Pret aizcietējumu ik rītu apēst tējkaroti gī sviesta, uzdzerot siltu ūdeni. To vēlams gatavot pilnmēnesī visam mēnesim. Katliņā, viegli maisot, 30–40 minūtes karsē 250 gramu sviesta. Nosēdumus nenokāš un putas nenoņem. Kad vidusslānis kļūst dzintaraini caurspīdīgs, beidz sildīt un nostādina aptuveni 20 minūtes. (Ja redzamas peldošas pārslas, sviestam ir slikta kvalitāte un to nav vēlams lietot.) Pēc tam izkāš caur 4–5 kārtās salocītu marli, bet tajā palikušos nosēdumus neizmanto. Sviestam jābūt bez sāls un citām piedevām. Gī sviests nav jāglabā ledusskapī, jo tas nebojājas.

Reklāma
Reklāma

* Žāvētus augļus vismaz nakti izmērcēt, pretējā gadījumā tie var veicināt aizcietējumu.

* Izvairīties no savelkošiem un sausējošiem produktiem, kādi ir, piemēram, hurma, granātāboli, griķi, lēcas, pupas, sēnes, baklažāni, kukurūza, dzērvenes. Nevajadzētu dzert gāzētos dzērienus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.