Pumpas ne tikai pusaudžiem: akne 0


Daudzi akni uzskata par pusaudžu slimību, taču tā var parādīties arī pavisam maziem bērniem un pieaugušajiem pēc 25 gadu vecuma. Akne ir ādas tauku dziedzeru iekaisumi uz sejas, muguras, pleciem un arī roku augšdaļā. Vieniem uz sejas var būt dažas nelielas pumpiņas un melnie punktiņi jeb komedoni, bet citiem parādās dziļas cistas, kas izraisa asas un stipras sāpes.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Akne ir ļoti izplatīta ādas problēma gan puišiem, gan meitenēm dzimumnobriešanas vecumā, kad sāk attīstīties hormonālā regulācija. Taču vairākums šo ādas slimību tad izslimo, un pēc 20 gadu vecuma stāvoklis normalizējas.

Maziem bērniem parasti ir no vecāku hormoniem pārmantota akne, kas parādās un tikpat ātri pazūd. Pieaugušajiem akni izraisa iekšējo orgānu problēmas, hormonālais disbalanss, vielmaiņas traucējumi vai izjaukts ādas mikrofloras līdzsvars, piemēram, savairojušās baktērijas, kas konstanti izraisa iekaisumus ādas tauku dziedzeros.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ādas tauku dziedzeru iekaisuma izpausmes veidi

* Ādas tauku dziedzeru iekaisums var būt virspusējs, pie paša izvadkanāla. Tur veidosies komedoni jeb melnie punktiņi, no kuriem var pavisam viegli atbrīvoties ar poras attīrošajām strēmelēm.

* Virspusējs iekaisums būs arī mazie strutu pūslīši, kas ir slēgti komedoni.

* Dziļākas pumpas ir papulas – sarkani pūslīši – un pustulas – pūslīši ar baltu centru jeb strutām. No šīm pumpām var veidoties rētas.

* Visdziļākās pumpas ir cistas un mezgli, kas ir dziļš un sāpīgs iekaisums zem ādas.

Kā sadzīvot

Ja āda ir taukaina un uz tās regulāri metas pumpas, noteikti nedrīkst gaidīt brīdi, kad tās pāries pašas no sevis. Pumpaina āda patiesi spēj graut pašvērtējumu, turklāt pumpas atstāj paliekošas rētas, no kurām būs daudz grūtāk atbrīvoties nekā no pinnēm. Veikalu plauktos var atrast daudz līdzekļu, kas sola tikt galā ar akni, tādēļ, lai neapjuktu plašajā klāstā, jākonsultējas ar dermatologu vai kosmetologu. Speciālisti palīdzēs piemeklēt piemērotākos ādas kopšanas līdzekļus, bet smagākos gadījumos – ārstēšanas metodes.

Vieglas aknes gadījumā var izlīdzēties ar kopšanas līdzekļiem – attīrošām putām, želeju vai ziepēm, toniku un krēmu. Nopietnākos gadījumos ārsts var izrakstīt antibiotikas, gan ārēji, gan iekšķīgi lietojamas recepšu zāles vai hormonālos līdzekļus. Pavisam smagos gadījumos ārsts var ieteikt lietot izotretinoīnu, kas ir sintētiskais A vitamīns. Tas ir ļoti spēcīgs medikaments ar vairākiem blakusefektiem, taču pēc lietošanas lielākajai daļai pacientu akne pazūd pavisam.

Reklāma
Reklāma

Ādā ir iekaisuma atmiņas šūnas, kas vairāk reaģē uz hormonālo disbalansu vai citiem kairinātājiem, tāpēc pumpām ir tendence rasties vienā un tajā pašā vietā. Šo problēmu var risināt ar lāzerterapiju – tā ne tikai likvidē rētas, bet arī mazina iekaisumu.

Pumpas nekādā gadījumā nedrīkst spiest! Pirmkārt, veidojas rētas, otrkārt, kad izspiežam pumpu, tajā esošās baktērijas aizplūst tālāk, tādēļ pēc dažām dienām tajā pašā vietā var rasties citas. Pumpu spiešanu prātīgāk uzticēt kādam speciālistam. Mājas apstākļos iekaisumu var mazināt ar ledus gabaliņu – ietin to tīrā dvielī un patur kompresi 10 minūtes.

Parasti taukainu ādu cenšas sausināt, taču jārīkojas pilnīgi pretēji. Ir pierādīts: ja āda tiek pārāk sausināta, tā cenšas kompensēt sausumu, vēl pastiprinātāk radot sebumu. Taukaina un problemātiska āda pēc iespējas vairāk jāmitrina.

Drīkst lietot kosmētiku, taču vienīgi tad, ja nav strutojošu pumpu. Veikalos ir pieejami dažādi krēmi ar matētu toni, BB krēmi un citi tonējoši līdzekļi, kas speciāli paredzēti problemātiskai ādai. Tie ne tikai nomaskē nepilnības, bet arī dezinficē ādu un neļauj infekcijai izplatīties tālāk. Ja āda ir taukaina, drīkst lietot birstošos pūderus.

Pret akni var palīdzēt retinolu saturoši līdzekļi. Retinols ir A vitamīna atvasinājums, kas palīdz ādai regulēt tauku dziedzeru darbību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.