Atopiskā dermatīta mamma: ekzēma 0

Par ekzēmu mēdz saukt atopisko dermatītu, taču tai ir vairāki paveidi. Ekzēma ir senāks vispārējs jēdziens medicīnā, tā nav konkrētas slimības apzīmējums, bet gan ādas stāvoklis.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 2
TV24
Viena no šī kara interesantākajām lietām: kā iespējams noslēpt 40-50 tūkstošus cilvēku pie frontes līnijas?
Lasīt citas ziņas

Ekzēma ir ādas iekaisums, kas var parādīties regulāri vai arī uzliesmot vienu reizi dzīvē un vairs neatkārtoties. Slimībai ir vairāku veidu izcelsme – tas var būt atopiskā dermatīta iekaisums, sēņu izraisīts iekaisums vai alerģisks kontaktdermatīts. Izpausmes visdažādākās – ar strutām vai bez tām, ar zvīņošanos, pūslīšiem, ādas aizsargbarjeras pārrāvumu, niezi, apsārtumu.

Ekzēmu var izraisīt asinsrites mazspēja, diabēts, traumas, antibiotikas vai kontaktalerģija.

Kā sadzīvot

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai sadzīvotu ar ekzēmu, svarīga ir vispārējā veselība. Stabils asinsspiediens, vielmaiņa, normāls svars, ciešs miegs, laba imunitāte un fiziskās aktivitātes samazina iespēju veidoties ekzēmai.

Jāatceras, ka ekzēma ir iekaisums, tāpēc nepieciešams stiprināt ādu. Slimības uzliesmojuma gadījumā noteikti jāparūpējas, lai uz ādas nav pušumu vai plaisu, sausuma, jo tad iekaisums izplatīsies tālāk.

Ekzēmu veicina viss, kas samazina imunitāti, – stress, vitamīnu trūkums, pārmērīga sauļošanās, alkohols, smēķēšana, neizgulēšanās un nepietiekams uzturs.

Ādas slimība kungiem: seborejiskais dermatīts

Līdzīgi kā atopisko dermatītu, arī šo slimību reizēm dēvē par ekzēmu. Seborejiskais dermatīts ir ādas iekaisums konkrētās zonās, kur tauku dziedzeru ir visvairāk, – deguna zonā, gar matu līniju, starp uzacīm un gar ausīm. Iemesls – mainīts tauku sekrēta bioķīmiskais sastāvs, kas rada ādas iekaisumu. Tas izpaužas kā apsārtums ar zvīņošanos un sausu ādu. Seborejiskais dermatīts var būt iemesls, kāpēc matos pastiprināti veidojas blaugznas (vīriešiem blaugznas var būt arī krūškurvja apvidū). Seborejisko dermatītu var izraisīt lipīdu disbalanss, holesterīna līmeņa pārmaiņas, kuņģa un zarnu trakta problēmas, stress.

Šī slimība ir visai bieži sastopama un lielākoties izpaužas rudenī un ziemā. Ar seborejisko dermatītu vairāk sirgst vīrieši, taču kaite var piemeklēt arī sievietes un bērnus.

Kā sadzīvot

Atklājot seborejisko dermatītu, jāveic vairākas analīzes, lai noskaidrotu izraisītāju. Slimības uzliesmojuma gadījumos tiek veikta specifiska terapija, taču arī aptiekās ir atrodami speciāli kopšanas līdzekļi nepatīkamo izpausmju mazināšanai.

Reklāma
Reklāma

Līdzīgi kā ekzēma, arī seborejiskais dermatīts paasinās stresa situācijās un neveselīga dzīvesveida ietekmē. Lai samazinātu slimības izpausmes, jāārstē nervu sistēma, jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm un jāseko līdzi uzturam.

Der zināt

* Alkohols saasina visas veselības problēmas, arī ādas slimības. Tas samazina leikocītu daudzumu, tāpēc organismam zūd aizsargspējas, samazinās imunitāte, pastiprināti iet bojā šūnas. Āda kļūst uzņēmīgāka pret baktērijām un infekcijām.

* Jau februārī jāsāk lietot saules aizsargkrēmus! Šajā laikā saule kļūst intensīvāka un var radīt pigmentācijas plankumus. Ja ir bijušas lāzerprocedūras, rētas, ekzēmas sausie plankumi, saulainās dienās noteikti jāuzklāj krēms ar SPF 20 vai 30. Par aizsargkrēmu noteikti nedrīkst aizmirst slēpojot.

* Februārī daudziem trūkst vitamīnu, un arī tas var izraisīt ādas problēmas. Šajā laikā ir vērts lietot uztura bagātinātājus ar B grupas vitamīniem, C un D vitamīnu, kā arī nepiesātinātās taukskābes, piemēram, naktssveces, linsēklu, kaņepju, zivju vai krila eļļu.

Mūsu eksperte Linda Kapteine, Veselības centra 4 dermatoveneroloģe

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.