Foto – Shutterstock

Ātrāk nenozīmē labāk 0


Katrai šūnai ir savs dzīves cikls – periods, kurā tā veidojas, attīstās, funkcionē un atmirst. Psoriāzes gadījumā šis process norisinās paātrināti, 4–5 dienās, nevis gandrīz 30 dienās, kā tas notiek normālā situācijā. Turklāt vienas šūnas jau atmirst, kamēr citas vēl nav paguvušas nobriest. Tāpēc veidojas iekaisums un rodas norobežoti sabiezējušas, pārragojušās ādas plankumi ar sudrabaini baltām plēksnēm, kas biežāk ir galvas matainajā daļā, uz sejas starp uzacīm, padusēs, cirkšņos, uz ceļgaliem un elkoņiem, muguras lejasdaļā. Ja ir slimības smagākās stadijas, 30% gadījumu tā skar mazās un vidējās (galvenokārt roku un kāju pirkstu) locītavas un attīstās psoriātiskais artrīts, pietūkst pirksti, sāp papēži.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Slimība var progresēt pat uz nagiem, kas atgādina sēņu infekcijas bojājumus – nagu virsmu klāj sīkas, it kā ar adatu sadurstītas iedobītes.

Zvīņēde sastopama visās vecuma grupās, bet lielākoties slimo no 15 līdz 35 gadus vecie. Reti tā ir zīdaiņiem un veciem cilvēkiem. Vienādi bieži slimo gan vīrieši, gan sievietes, cilvēki ar gaišu ādu biežāk nekā ar tumšu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Slimībai raksturīga viļņ­veida gaita – uzlabošanās periodi vasarā mijas ar paasinājumiem rudenī un ziemā. Bieži vien tā pierimst sievietēm grūtniecības laikā.

Lai noteiktu diagnozi, dermatologam jāapskata iekaisusī vieta. Retos gadījumos veic biopsiju, ādas nokasījuma vai naga mikroskopisku izmeklējumu.

Saule, gaiss un ūdens

Katram slimniekam zvīņ­ēde noris atšķirīgi, tāpēc ārsts nosaka individuālu terapiju. Dermatologa konsultācija periodiski nepieciešama arī turpmāk, jo ārsts izvērtē izmantotās metodes efektivitāti un, ja vajadzīgs, to maina.

Diemžēl nav zāļu, kas palīdzētu atbrīvoties no psoriāzes, tomēr slimības izpausmju mazināšanai pieejami dažādi līdzekļi. Vieglu formu gadījumā lieto lokālo (ārstnieciskus krēmus un ziedes vai šampūnus) un gaismas (saules ultravioletos un mākslīgos gaismas starus, bet ne paasinājuma stadijā) terapiju, smagākos gadījumos – sistēmisko ārstēšanu (iekšķīgi lietojamus medikamentus un injekcijas) vai metodes kombinē. Paasinājumu laikā papildus ieteicams A vitamīns, svarīgs arī D vitamīns, omega-3 un omega-6 taukskābes.

Dermatoloģe Zane Stāmere ziemas periodā iesaka arī atpūtu pie Vidusjūras vai Nāves jūras, jo ūdenī esošie sāļi un minerāli divu nedēļu laikā normalizē ādas šūnu pārragošanos aptuveni par 80%. Liela nozīme ir saudzīgai saules iedarbībai. To nevar pielīdzināt solārijam, jo nepieciešams ne vien dozēts, bet arī plaša spektra ultravioletais starojums. Tāpēc psoriāzi ārstē speciālās ultravioleto staru kabīnēs ārsta uzraudzībā.

Reklāma
Reklāma

Tikpat svarīgi ir pareizi kopt ādu. Tā pastāvīgi jāmitrina, lai atbrīvotos no zvīņām, bet nav ieteicams ādu berzēt vai vannoties biežāk kā reizi trīs dienās un ilgāk kā 10 minūtes. Ūdens nedrīkst būt karsts, ziepēm, krēmiem un losjoniem jābūt piemērotiem jutīgas ādas kopšanai.

Svarīgi

Smagas psoriāzes pacientiem ir iespēja “Veselības centrā 4” pieteikties dalībai klīniskajā pētījumā. Tie, kuri atbildīs noteiktiem kritērijiem, aptuveni gadu varēs bez maksas saņemt jau pārbaudītus jaunākās paaudzes medikamentus, un regulāru vizīšu laikā ārsti vērtēs pacienta veselības stāvokli.

Uzziņa

Psoriāzei līdzīga ir seborejiskā dermatoze, ekzēma, parapsoriāze, sārtā ēde jeb Žilbēra sindroms, plakanā mezgliņēde, bakteriālais (sēņu) intertrigo, citas slimības un alerģiskas izpausmes. Galvas matainajā daļā psoriāze nereti tiek nepatiesi uzskatīta par blaugznām. Šādos gadījumos nepiemērotie medikamenti, izmantotie kosmētiskie līdzekļi vai pretblaugznu šampūni labākajā gadījumā sniedz tikai īslaicīgu uzlabojumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.