Vieta piekalnītē 0

Kūpinātavu vislabāk ierīkot nelielā piekalnītē. Izrok divas bedres apmēram 2–2,5 m attālumā. Tās savieno ar tranšeju cauruli. Kurtuves pamatu bedrei jābūt aptuveni 25 cm dziļai, kūpinātavai pamatu bedres dziļums ir 30–40 cm. Tas būs pietiekami, lai dūmi, ceļoties augšup, paspētu atdzist. Abās pamatu bedrēs grunti rūpīgi noblietē, uzberot smiltis un šķembas. Tad ieklāj apmēram 3 cm biezu betona kārtu, armatūras sietu un vēl vienu 3 cm biezu betona kārtu.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

Grunti noblietē arī tranšejā un tajā ievieto dūmvada cauruli. Dūmi plūdīs labāk, ja caurule sastāvēs no divām daļām – resnāka diametra (aptuveni 50 cm gara), kas sāksies kurtuvē, un tievāka, kas turpināsies līdz kūpinātavas telpai.

Kad betons nožuvis, no šamota ķieģeļiem izbūvē kurtuvi, bet kūpinātavas koka konstrukcijai – pamatus no sarkanajiem māla ķieģeļiem. Katras rindas izbūvei nepieciešami seši ķieģeļi, šuvju biezums – 10 mm. Pamatu augstumu veido 9–10 ķieģeļu rindas. Tādējādi aptuveni puse mūra atradīsies virs zemes. Mūra iekšpusei jābūt pēc iespējas gludākai. Ar betona javu vēlams aizliet arī tranšeju, kurā ievietotas dūmvadu caurules, īpaši to savienojuma vietu. Grunts uzbēršanai virs betona jāatstāj aptuveni 8 cm.

Dizains – paša ziņā

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad kurtuve un kūpinātavas pamats izbūvēti, jāķeras pie kūpinātavas koka daļu izgatavošanas. Vispirms montē nesošās konstrukcijas, ko pēc tam apšuj ar apdares dēļiem. Pirmās kārtas dēļus montē vertikāli, otrās – horizontāli. Grīdas vietā piestiprina sietu kvēpu uztveršanai un paliktņus produktu uzkarināšanas stieņu nostiprināšanai. Ierīko atveri dūmu izplūšanai. Vēlams arī termometrs, kas palīdzes sekot līdzi temperatūras režīmam.

Konstrukciju iespējams veidot ar divslīpju vai vienslīpu jumtu un blīvi aizveramām durtiņām. Ja ir noņemams jumts, durtiņas ierīkot nevajag un konstrukcija ir vienkāršāka. Jumtu pārklāj ar skārdu. Tas pasargās kūpinātavu no lietus un sniega.

Koka konstrukcijas no ārpuses vislabāk pārklāt ar kādu koksnes aizsardzības līdzekli. Kad kūpinātavas telpa pabeigta, to ar metāla plāksnītēm vai skrūvēm piestiprina pie ķieģeļu pamata.

1.Kurtuve

2. Malka. Vislabāk izvēlēties augļu kokus – ķirsi, bumbieri vai ābeli, taču derēs arī ozols vai baltalksnis.

3. Dūmvads, caur kuru plūstot dūmi pamazām atdziest.

4. Žāvētavas pamats no ķieģeļiem.

5. Siets ar 3–5 mm lielām acīm kvēpu aizturēšanai.

6. Kūpinātavas kamera bez dibena.

7. Stieņi produktu piekarināšanai.

8. Blīvi piestiprināms, noņemams jumts ar atveri dūmu izplūšanai.

9. Perforētas durvis kurtuvei, kas var būt izvietotas arī no sāna.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.