Foto. pexels.com

Šo šķidrumu sildīšana mikroviļņu krāsnī ir bīstama: skaidrojam, kāpēc 0

Mikroviļņu krāsns ir kļuvusi par neaizvietojamu palīgu mūsdienu steidzīgajās virtuvēs – tā ir ātra, ērta un padara kafijas tases vai zupas bļodas uzsildīšanu teju acumirklīgu. Bet vai zinājāt, ka dažu šķidrumu sildīšana mikroviļņu krāsnī var būt bīstama? Tas, kas šķiet vienkāršs uzdevums, var radīt nopietnu apdegumu risku.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Vispār vajadzētu aizliegt Donu un viņa jauno dziesmu…” Mūziķa jaunākais veikums izraisa negaidītu sabiedrības reakciju
Kokteilis
3 spēcīgas raganas saskaņā ar zodiaka zīmi: strīdēties ar viņām ir bīstami
Latvijā plāno ieviest “cukura nodokli”: nosauc pirmās preces, kurām pavisam drīz strauji mainīsies cena 177
Lasīt citas ziņas

Lai gan ik dienu uzticamies šai ierīcei, tās slēptās briesmas bieži tiek ignorētas. Izprotot mikroviļņu sildīšanas būtību, jūs varat pasargāt sevi no sāpīga negadījuma.

Mikroviļņu krāsns ir mainījusi veidu, kā mēs gatavojam un uzsildām ēdienu. Tā ļauj ātri atkausēt maltītes, uzsildīt iepriekšējās ēdienreizes pārpalikumus dažu sekunžu laikā un pat pagatavot vienkāršus ēdienus bez plīts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunām mājsaimniecībām tā nereti ir viena no pirmajām iegādātajām ierīcēm, jo tā ietaupa laiku un pūles. Tomēr, neskatoties uz to popularitāti, daudzi ignorē pamata drošības norādījumus. Ražotāju rokasgrāmatas, kas pilnas ar brīdinājumiem, bieži tiek aizmirstas.

Šķidrumu sildīšana

Mikroviļņu krāsns izmanto elektromagnētiskos viļņus, lai uzsildītu ēdienu, vibrējot ūdens molekulas. Atšķirībā no plīts, kas silda no apakšas, mikroviļņi ietekmē molekulas visā šķidrumā, radot nevienmērīgu karsēšanu, kas var izraisīt neparedzamas reakcijas.

Slēptais risks: Ielejot ūdeni vai pienu mikroviļņu krāsns drošā krūzē un nospiežot “sākt”, var šķist pilnīgi nekaitīga rīcība, taču tas ne vienmēr ir droši. Galvenais risks ir pārkaršana jeb kavitācija – parādība, kad šķidrums sasniedz temperatūru virs normālā viršanas punkta, nerādot burbuļošanas pazīmes, kā tas notiktu uz plīts.

Rezultāts? Pēkšņs, sprādzienveidīgs karsta šķidruma izvirdums, tiklīdz tas tiek izkustināts, samaisīts. Apdegumi var rasties acumirklī, un sprādziens pat var sabojāt mikroviļņu krāsni. Pārkaršana notiek, jo mikroviļņi rada nevienmērīgu molekulu kustību, kas neļauj veidoties burbuļiem. Kad šķidrums tiek izkustināts, uzkrātā enerģija atbrīvojas.

Pat vienkārša darbība, piemēram, karotes ievietošana krūzē vai šķidruma pārliešana, var izraisīt tā aiziešanu pa gaisu. Sekas var būt no viegliem apdegumiem līdz nopietnām traumām, īpaši, ja trauks ir trausls un saplīst karstumā.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) un ražotāji stingri iesaka nesildīt šķidrumus ilgstoši.

Praktiski padomi

Sekojiet ražotāja norādījumiem: Vienmēr pārbaudiet, vai trauks ir piemērots mikroviļņu krāsnij, un atstājiet vietu, kur šķidrumam izplesties.

Reklāma
Reklāma

Sildiet īsos intervālos: Uzsildiet ūdeni, pienu vai kafiju 20–30 sekunžu posmos, starplaikos to apmaisot, lai izlīdzinātu temperatūru.

Izmantojiet zemākas jaudas iestatījumus: Tas samazina pārkaršanas risku.

Ļaujiet šķidrumam nostāvēties: Pēc sildīšanas pagaidiet dažas sekundes, pirms izņemat trauku, lai siltums vienmērīgi izkliedētos.

Ielieciet koka irbulīti: Tas veicina burbuļu veidošanos, novēršot pēkšņu viršanu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.