Publicitātes foto. Kolāža – praktiski.lv

Spageti, spirāles, tauriņi, bantītes, radziņi: kāda pasta ir vispiemērotākā dažādiem ēdieniem? 0

Pasaulē sastopami vairāk nekā 350 pastas veidi, turklāt, kā izrādās, ka formai ir ne tikai estētiska funkcija, bet arī gluži praktiska – tā ietekmē mērces un pastas saderību. Lai nepazustu tulkojumā un nebūtu jāmācās no galvas “lielā itāļu pastas vārdnīca”, esam apkopojuši dažus trikus un vadlīnijas izcilai pastas maltītei!

140 stundu darba un vēl 50 000 eiro – tik vērtas ir 10 olas. Kāpēc tiesnesis piesprieda tik bargu sodu vīrietim, kurš it kā tikai supoja?
VIDEO. “Latvijai ir nākotne!” Trīs latviešu puikas pārsteidz ar savu radošumu, izgudrojot unikālu braucamrīku 7
Vai ir taisnība, ka ar vienu raķeti Krievija var “noslaucīt” vairākas valstis? Slaidiņš par krievu kodolarsenāla jaudu
Lasīt citas ziņas

Izvēloties pastu, jāizvērtē trīs faktori: pastas pagatavošanā izmantotos miltus, pastas ražošanas tehnoloģiju un, protams, tās formu. “Esam apkopojuši vairākus padomus, kā pie pastu plaukta neapmulst un izvēlēties piemērotāko iecerētajai vakariņu receptei, kā arī izveidojuši populārāko pastas formu un mērču “saderības ceļvedi”,” stāsta “Herkuless” produktu attīstības speciāliste Natālija Lagzdiņa.

Jo cietāks grauds – jo labāk!

CITI ŠOBRĪD LASA

Pasta ir graudaugu produkts, tādēļ ir būtiski pievērst uzmanību, kādi graudi ir izmantoti tās pagatavošanā. Pēc labākajām tradīcijām pastu gatavo no durum kviešu miltiem. Sausie un karstie augšanas apstākļi padarījuši šo graudu cietu un izturīgu. Vienlaikus šiem graudiem ir augstāka uzturvērtība nekā parastajiem kviešiem.

“Augstā olbaltumvielu un cietes satura dēļ, tos uzskata par pastas izgatavošanas čempioniem, jo pasta vārīšanas laikā nesalīp, tā labāk saglabājot savu formu. Turklāt pastai ir izteiktāka garša,” skaidro Lagzdiņa.

Pareizi izvēlēta pastas forma

Pastas formai ir ne tikai estētiska funkcija, bet arī gluži praktiska nozīme. Tas, kā pasta ir izliekta, sagriezta vai salocīta, nosaka tās īpašības gatavojot. Jo raupjāka pastas virsma, jo labāk tā notur un uzsūc mērci. Ja pastas formai raksturīgi izliekumi, spraugas un dobumi, tad tā spēs absorbēt un noturēt smagākas un bagātīgākas mērces, piemēram, gaļas mērces, dažādu veidu ragū un dārzeņu mērces. Savukārt pasta ar gludāku formu un bez izliekumiem, būs piemērota vieglām mērcēm, kas gatavotas no olīveļļas vai baltvīna.

Garenās un tievās pastas

Publicitātes foto


Spageti, lingvīnī (“linguine”), “fusilli lunghi”, “vermicelli” lieliski sader ar vieglām jūrasvelšu mērcēm, kā arī mērcēm, kuru pamatā ir krējums vai olīveļļa.

“Linguine” tulkojumā no itāļu valodas nozīmē “mazās mēles”. To forma patiesi atgādina, ko līdzīgu mazām mēlēm. Der izmēģināt “Linguine” ar garnelēm saldā krējuma un baltvīna mērcē!

Tikmēr spageti ir viens no populārākajiem un universālākajiem pastas veidiem. Tās forma ir gana rupja, lai spētu uzsūkt savā tekstūrā un garšā spēcīgas mērces, piemēram, Boloņas mērci, bet tā ir gana smalka, lai lieliski papildinātu arī kādu vieglu olīveļļas bāzes mērci. Piemēram, viegla olīveļļas mērce ar ķiplokiem, svaigu pētersīli un čili pārslām, kas pasniegta ar spageti, ir lielisks risinājums steidzīgām dienām. Šeit atradīsiet recepti spageti ar gaļas bumbiņām!

Piltuvveidīgās pastas

Publicitātes foto


Tādi pastas veidi kā “penne” vai “penne rigate”, “cornetti rigatti” , “rigatoni”, “macaroni” un “paccheri” izcelsies kopā ar bagātīgām dārzeņu mērcēm, siera sacepumos, ragū vai ar Boloņas mērci! Kāpēc? Jo šo pastu dobie vidi ir kā glabātuve, kur uzrājas mērce, sniedzot garšas baudījumu katrā kumosā.

“Penne” vai “Penne rigate” savu nosaukumu ieguvusi pateicoties savai līdzībai ar pildspalvu, jo itāļu valodā “penne” to arī nozīmē – pildspalva. Gatavojot “penne” pastas ēdienu, eksperti iesaka mērcei pievienot vēl daļēji gatavu pastu. Pabeidzot vārīšanos mērcē, pasta sevī uzsūc visas mērces garšas nianses. Šī pasta lieliski garšos arī salātos ar pākšaugiem un fetas sieru, pārlieta ar vinegreta mērci. Lielisks receptes piemērs – krēmīgā “penne” ar lasi.

“Cornetti Rigatti” ir pasta, kas atgādina mazus, dobus radziņus. Kaut arī dobjais vidus ļauj pastai uzsūkt krēmīgas mērces, tomēr jāatceras, ka tās izmērs ir salīdzinoši neliels, tāpēc mērce nevar būt pārāk bieza. Amerikāņi šo pastas veidu ir iecienījuši pasniegt ar siera un piena mērci (“Mac’n’cheese”), savukārt tepat, Latvijā, daudz ģimeņu šo pastas veidu ir iecienījušas kā piena zupas sastāvdaļu. Pamēģiniet “Cornetti Rigatti” ar kraukšķīgu rīvmaizes garoziņu!

Spirāļveidīgās pastas

Publicitātes foto


Spirāļveidīgās pastas – “fusilli”, “trofie”, “strozzapreti”, “caserecce” un “gemelli” – sader ar “gludākām” un vieglākām mērcēm, kas var pieķerties to izliekumiem. Piemēram, pesto mērces.

“Fusilli” ir uzskatāms par pastas hameleonu. Laikam ejot, “fusilli” ir mainījis savu izskatu. Sākotnēji tos veidoja tinot spageti apkārt smalkiem koka irbulīšiem, lai pasta ātrāk izkalstu un būtu gatava ilgstošai uzglabāšanai. Recepte izmēģināšanai – “fusilli” ar krēmīgo mērci vegāniem!

Garenās, lentīšveidīgās un krokotās pastas

Publicitātes foto
SAISTĪTIE RAKSTI


Garenās, lentīšveidīgās pastas kā “tagliatelle”, “pappardelle”, “fettuccine”, “mafaldine” vislabāk pasniegt kopā ar bagātīgām un gaļas mērcēm,

Vēl viens “krokotais” pastas veids, tiesa gan, mazāks, ir “farfalle” jeb tulkojot latviešu valodā “taurenis”. Šī biezā un platā pasta būs piemērota ēdieniem ar lieliem dārzeņu, sēņu vai gaļas gabaliem. Pavāri iesaka šo pastu gatavot kopā ar citām tāda paša izmēra sastāvdaļām. Piemēram, uz olīveļļas bāzes gatavota mērce ar pastas izmēra sparģeļu gabaliem lieliski garšos kopā ar rotaļīgo “farfalli”. Tikpat labi tā garšos arī ar vieglu un krēmīgu sēņu mērci, kura lieliski pieķersies pastas sakrokotajā vidusdaļā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
FOTO. Pirmie pavasara darbi peoniju dobē – ar ko sākt?
Iepazīsti Latvijas lieliskākos meistarus
Priežu dzīvžogs: principi, to veidojot
Atvadas no pēdējā ķirbja. Garda un sātīga biezzupiņa
140 stundu darba un vēl 50 000 eiro – tik vērtas ir 10 olas. Kāpēc tiesnesis piesprieda tik bargu sodu vīrietim, kurš it kā tikai supoja?
VIDEO. “Latvijai ir nākotne!” Trīs latviešu puikas pārsteidz ar savu radošumu, izgudrojot unikālu braucamrīku
Vai ir taisnība, ka ar vienu raķeti Krievija var “noslaucīt” vairākas valstis? Slaidiņš par krievu kodolarsenāla jaudu
“Vairāk guļu un sēžu, ārā netieku…” Izcilā Latvijas basketboliste Uļjana Semjonova nesūdzas par savām likstām, tomēr balsī jaušams izmisums
Nenokārtojot obligāto valsts valodas prasmes pārbaudi, Krievijas pilsoņus varēs arī piespiedu kārtā nogādāt uz robežu
Lasīt citas ziņas
PATA speciālisti: Trīs soļi terases izbūvei
FOTO. Dārznieku triki, lai puķzirņi ziedētu visu vasaru
ātri pagatavot izcilu siera kūku?
VIDEO. “Tas viens lielākais leca uzreiz sejā…” pastnieku pamatīgi sakož agresīvi suņi, saimniece brīnās, kāpēc joprojām nav piegādāta pensija
Pētām likumus! Vai pilsētas īpašumu drīkstēs apgādāt ar elektrību, kas saražota lauku īpašumā?
Zeltainas kuskusa kotletītes: garšīgi, sātīgi un bez gaļas
Brīvprātīgajiem Valsts aizsardzības dienesta beidzējiem valsts varētu apmaksāt studijas. Cik cilvēku ik gadu izvēlētos šo piedāvājumu?
Latgalē kāds “veikls” policists par samaksu iedzīvotājiem nodrošinājis piekļuvi aizliegtām TV programmām
“Zītari LZ” apgalvo, ka atkāpšanās no NBS līguma uzņēmumam draud ar 1,1 miljona eiro līgumsodu
140 stundu darba un vēl 50 000 eiro – tik vērtas ir 10 olas. Kāpēc tiesnesis piesprieda tik bargu sodu vīrietim, kurš it kā tikai supoja?
FOTO. “Grīdas lupata uz galvas!” Elīna Didrihsone tiek pie “sirmiem matiem”, vīrs un fani pamatīgi izbrīnīti
FOTO, VIDEO. Izskatīgā latviešu aktrise Lelde Dreimane pastāsta, kāpēc izlēma piedalīties erotiskā fotosesijā vīriešu žurnālā
Austrālija tik ļoti mīl savus ķengurus, ka ikgadējā kvota to izšaušanai ir – daudzi miljoni
“Normālais” stereotips par darbiniekiem – vecums. Kvalifikācija ir, pieredze ir un ir cilvēkam gadi.. Vai pieņemt jaunāko?
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Centrāltirgus paviljoniem un kanālmalai steidzami nepieciešami būtiski ieguldījumi
23:11
Juris Lorencs: Atmiņas ir dzīvas, tās mainās līdzi laikam, un katra paaudze pagātni uzver citādi
22:40
Volgogradas “iniciatīvu grupa” vēlas pilsētai veco nosaukumu – Staļingrada
22:06