Publicitātes foto. Kolāža – praktiski.lv

Spageti, spirāles, tauriņi, bantītes, radziņi: kāda pasta ir vispiemērotākā dažādiem ēdieniem? 0

Pasaulē sastopami vairāk nekā 350 pastas veidi, turklāt, kā izrādās, ka formai ir ne tikai estētiska funkcija, bet arī gluži praktiska – tā ietekmē mērces un pastas saderību. Lai nepazustu tulkojumā un nebūtu jāmācās no galvas “lielā itāļu pastas vārdnīca”, esam apkopojuši dažus trikus un vadlīnijas izcilai pastas maltītei!

LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 79
1 diena
DB
Dace Bumbiere
Stāsti
Dzimst aizvien vairāk dvīņu. Izskan versija, ar ko tas saistīts 6
10 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 114
1 diena
Lasīt citas ziņas

Izvēloties pastu, jāizvērtē trīs faktori: pastas pagatavošanā izmantotos miltus, pastas ražošanas tehnoloģiju un, protams, tās formu. “Esam apkopojuši vairākus padomus, kā pie pastu plaukta neapmulst un izvēlēties piemērotāko iecerētajai vakariņu receptei, kā arī izveidojuši populārāko pastas formu un mērču “saderības ceļvedi”,” stāsta “Herkuless” produktu attīstības speciāliste Natālija Lagzdiņa.

Jo cietāks grauds – jo labāk!

Pasta ir graudaugu produkts, tādēļ ir būtiski pievērst uzmanību, kādi graudi ir izmantoti tās pagatavošanā. Pēc labākajām tradīcijām pastu gatavo no durum kviešu miltiem. Sausie un karstie augšanas apstākļi padarījuši šo graudu cietu un izturīgu. Vienlaikus šiem graudiem ir augstāka uzturvērtība nekā parastajiem kviešiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Augstā olbaltumvielu un cietes satura dēļ, tos uzskata par pastas izgatavošanas čempioniem, jo pasta vārīšanas laikā nesalīp, tā labāk saglabājot savu formu. Turklāt pastai ir izteiktāka garša,” skaidro Lagzdiņa.

Pareizi izvēlēta pastas forma

Pastas formai ir ne tikai estētiska funkcija, bet arī gluži praktiska nozīme. Tas, kā pasta ir izliekta, sagriezta vai salocīta, nosaka tās īpašības gatavojot. Jo raupjāka pastas virsma, jo labāk tā notur un uzsūc mērci. Ja pastas formai raksturīgi izliekumi, spraugas un dobumi, tad tā spēs absorbēt un noturēt smagākas un bagātīgākas mērces, piemēram, gaļas mērces, dažādu veidu ragū un dārzeņu mērces. Savukārt pasta ar gludāku formu un bez izliekumiem, būs piemērota vieglām mērcēm, kas gatavotas no olīveļļas vai baltvīna.

Garenās un tievās pastas

Publicitātes foto


Spageti, lingvīnī (“linguine”), “fusilli lunghi”, “vermicelli” lieliski sader ar vieglām jūrasvelšu mērcēm, kā arī mērcēm, kuru pamatā ir krējums vai olīveļļa.

“Linguine” tulkojumā no itāļu valodas nozīmē “mazās mēles”. To forma patiesi atgādina, ko līdzīgu mazām mēlēm. Der izmēģināt “Linguine” ar garnelēm saldā krējuma un baltvīna mērcē!

Tikmēr spageti ir viens no populārākajiem un universālākajiem pastas veidiem. Tās forma ir gana rupja, lai spētu uzsūkt savā tekstūrā un garšā spēcīgas mērces, piemēram, Boloņas mērci, bet tā ir gana smalka, lai lieliski papildinātu arī kādu vieglu olīveļļas bāzes mērci. Piemēram, viegla olīveļļas mērce ar ķiplokiem, svaigu pētersīli un čili pārslām, kas pasniegta ar spageti, ir lielisks risinājums steidzīgām dienām. Šeit atradīsiet recepti spageti ar gaļas bumbiņām!

Piltuvveidīgās pastas

Publicitātes foto


Tādi pastas veidi kā “penne” vai “penne rigate”, “cornetti rigatti” , “rigatoni”, “macaroni” un “paccheri” izcelsies kopā ar bagātīgām dārzeņu mērcēm, siera sacepumos, ragū vai ar Boloņas mērci! Kāpēc? Jo šo pastu dobie vidi ir kā glabātuve, kur uzrājas mērce, sniedzot garšas baudījumu katrā kumosā.

“Penne” vai “Penne rigate” savu nosaukumu ieguvusi pateicoties savai līdzībai ar pildspalvu, jo itāļu valodā “penne” to arī nozīmē – pildspalva. Gatavojot “penne” pastas ēdienu, eksperti iesaka mērcei pievienot vēl daļēji gatavu pastu. Pabeidzot vārīšanos mērcē, pasta sevī uzsūc visas mērces garšas nianses. Šī pasta lieliski garšos arī salātos ar pākšaugiem un fetas sieru, pārlieta ar vinegreta mērci. Lielisks receptes piemērs – krēmīgā “penne” ar lasi.

“Cornetti Rigatti” ir pasta, kas atgādina mazus, dobus radziņus. Kaut arī dobjais vidus ļauj pastai uzsūkt krēmīgas mērces, tomēr jāatceras, ka tās izmērs ir salīdzinoši neliels, tāpēc mērce nevar būt pārāk bieza. Amerikāņi šo pastas veidu ir iecienījuši pasniegt ar siera un piena mērci (“Mac’n’cheese”), savukārt tepat, Latvijā, daudz ģimeņu šo pastas veidu ir iecienījušas kā piena zupas sastāvdaļu. Pamēģiniet “Cornetti Rigatti” ar kraukšķīgu rīvmaizes garoziņu!

Spirāļveidīgās pastas

Publicitātes foto


Spirāļveidīgās pastas – “fusilli”, “trofie”, “strozzapreti”, “caserecce” un “gemelli” – sader ar “gludākām” un vieglākām mērcēm, kas var pieķerties to izliekumiem. Piemēram, pesto mērces.

“Fusilli” ir uzskatāms par pastas hameleonu. Laikam ejot, “fusilli” ir mainījis savu izskatu. Sākotnēji tos veidoja tinot spageti apkārt smalkiem koka irbulīšiem, lai pasta ātrāk izkalstu un būtu gatava ilgstošai uzglabāšanai. Recepte izmēģināšanai – “fusilli” ar krēmīgo mērci vegāniem!

Garenās, lentīšveidīgās un krokotās pastas

Publicitātes foto
SAISTĪTIE RAKSTI


Garenās, lentīšveidīgās pastas kā “tagliatelle”, “pappardelle”, “fettuccine”, “mafaldine” vislabāk pasniegt kopā ar bagātīgām un gaļas mērcēm,

Vēl viens “krokotais” pastas veids, tiesa gan, mazāks, ir “farfalle” jeb tulkojot latviešu valodā “taurenis”. Šī biezā un platā pasta būs piemērota ēdieniem ar lieliem dārzeņu, sēņu vai gaļas gabaliem. Pavāri iesaka šo pastu gatavot kopā ar citām tāda paša izmēra sastāvdaļām. Piemēram, uz olīveļļas bāzes gatavota mērce ar pastas izmēra sparģeļu gabaliem lieliski garšos kopā ar rotaļīgo “farfalli”. Tikpat labi tā garšos arī ar vieglu un krēmīgu sēņu mērci, kura lieliski pieķersies pastas sakrokotajā vidusdaļā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 5 praktiski padomi, kā mājās uzburt Ziemassvētku sajūtu 2
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie pupiņu salāti: ēdiens, kas piestāv ziemai 2
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
Uz veikalu pēc sniega lāpstas: ar kādu kātu, cik dārgu un no kāda materiāla pirkt?
1 diena
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Acālijai čokurojas un kalst lapas: kas augam nepatīk un kā to izglābt? 2
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 79
1 diena
DB
Dace Bumbiere
Stāsti
Dzimst aizvien vairāk dvīņu. Izskan versija, ar ko tas saistīts 6
10 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 114
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Vai tiešām katoļu priesteriem ir aizliegts precēties? Atbild prāvests Ilmārs Tolstovs 67
10 stundas
Daina Šulca
Stāsti
“Es gribu dzīvot laimīgu dzīvi Latvijā.” Jānis aizbrauca no Latvijas pēc PSRS sabrukuma un tagad atgriezies dzimtenē
5 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcili garšīgas vistas gaļas kotletes: kā pagatavot? 9
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Ārzemēs miris tuvinieks. Kas sedz repatriācijas izmaksas?
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc Ziemassvētku kaktusam lūst zariņi? 2
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepeškrāsnī gatavoti pildīti tomāti ar skābo krējumu un zaļumiem
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 32
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Divu sastāvdaļu šķīdums, ko var pagatavot mājās: kā rūpēties par orhidejām?
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izplatība Latvijā: nosauc novadus, kuros ir visaugstākais saslimstības līmenis
8 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
Sandra Veinberga: “Tas ir žurnālista pienākums stāvēt “ar šļirci rokā” un veikt savu uzdevumu.” 7
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Gaidāma aukstākā diena kopš pagājušās ziemas. Laika prognoze svētdienai 1
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Cilvēki pulcējas komponista Mārtiņa Brauna piemiņas pasākumā Rīgas Doma baznīcā 3
2 stundas
Daina Šulca
Stāsti
“Es gribu dzīvot laimīgu dzīvi Latvijā.” Jānis aizbrauca no Latvijas pēc PSRS sabrukuma un tagad atgriezies dzimtenē
5 stundas
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Manuprāt, piedzīvojam ļoti izšķirīgu laiku, kaut kāda laikmeta beigas.” Intervija ar aktrisi Rēziju Kalniņu 29
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Par Nacionālās apvienības priekšsēdētāju pārvēlēts Dzintars 23
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai rīdzinieki jau izjūt Ziemassvētku noskaņu? 7
7 stundas
LA
LA
Ziņas
VIDEO. Pasažieri stumj trolejbusu, vilcieni kavējas, lidojumi atcelti! Ekstremālā snigšana izraisa satiksmes kolapsu 66
23 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 114
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Atlūgumus iesniedz arī gados jauni un arī vakcinēti pedagogi!” LIZDA priekšsēdētāja Vanaga skaidro situāciju 142
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Labāk izslimot nekā potēties pret to, kas nelīp!”: dziedātāja Jolanta Gulbe-Paškeviča uzskata, ka Covid-19 nav draudīga slimība 194
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 79
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 5 praktiski padomi, kā mājās uzburt Ziemassvētku sajūtu 2
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Man būtu ļoti smagi pamest Latviju tik grūtā brīdī.” Šimkus par sabiedrības sašķeltību, valdības lēmumiem un vakcināciju 175
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie pupiņu salāti: ēdiens, kas piestāv ziemai 2
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Neticama izglābšanās! Fermeris izglābj aitas, izrokot tās no dziļas sniega segas 9
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izplatība Latvijā: nosauc novadus, kuros ir visaugstākais saslimstības līmenis
21:36
LA
LA.LV
Ziņas
Sandra Veinberga: “Tas ir žurnālista pienākums stāvēt “ar šļirci rokā” un veikt savu uzdevumu.” 7
20:40
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien pats galvenais – neskrien notikumiem pa priekšu! Horoskopi 5.decembrim
20:19