Foto – Shutterstock

Palīgi cīņā pret utīm 0


Kā paskaidro Vitālijs Mitrohins, aptiekās pieejami dažādi efektīvi preparāti, kas palīdzēs atbrīvoties no utīm. Līdzekļi ir šampūnu, aerosolu un šķīdumu formā un savā starpā atšķiras ar aktīvo sastāvu. Aktīvo vielu premetrīnu saturošie līdzekļi darbojas kā insekticīdi. Pretutu līdzekļos sastopama arī viela dimetikons – silikoneļļa, kurai ir virsmas aktīvās īpašības. Matos iesmidzinātais dimetikons, pateicoties tā fiziskajām īpašībām, iekļūst uts elpošanas sistēmā. Uts organismā tiek nobloķēts gaiss, un parazīts nosmok. Vienlaikus dimetikons bloķē arī gnīdu elpošanas atveres, tā novēršot oliņu perēšanu un to tālāko attīstību par galvas utīm. Tāpat aptiekā pieejami līdzekļi, kas satur organisko eļļu.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Lasīt citas ziņas

Efektīvs līdzeklis cīņā pret utīm ir arī čemeriņu ūdens, kam priekšroku varētu dot tie, kas vēlas lietot augu izcelsmes līdzekli.

Farmaceits Vitālijs Mitrohins stāsta, ka visi līdzekļi ir ļoti ātras iedarbības un parasti utis ir iznīcinātas jau pēc pirmās lietošanas reizes. Retos gadījumos, piemēram, ja cilvēkam ir ļoti gari mati, procedūru var būt nepieciešamība atkārtot pēc 7-9 dienām. Atkarībā no izvēlētā līdzekļa tā iedarbība ir 15-60 min. Bērni, kas vecāki par diviem gadiem (agrāk utis arī ļoti reti sastopamas), var lietot tos pašus līdzekļus, ko pieaugušie.
Tā kā utu līdzekļi ir ļoti spēcīgas iedarbības un turpina darboties arī pēc to izskalošanas, vajadzētu izlaist vismaz divas dienas līdz nākamajai matu mazgāšanai. Tāpat divas līdz trīs sekojošās nedēļas reizi dienā matus var ķemmēt ar īpašu utu ķemmi, kuras smalkie un biezie sariņi palīdzēs ātrāk matus atbrīvot no mirušajām utīm.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pēc procedūras veikšanas rūpīgi jāveic atkārtota galvas pārbaude. Ja utis aizvien redzamas pēc 7-9 dienām, atkarībā no preparāta instrukcijā norādītā līdzeklis jālieto atkārtoti.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.