Foto – Fotolia © Gina Sanders

Cīņā pret niezi 1

Dažkārt mēdz jokot: ja slinkums mazgāties, tad kasies, taču šis ieteikums nav visai prātīgs. – Kasīšanās niezi pastiprina, jo, ejot bojā ādas šūnām, atbrīvojas histamīns, kas izraisa kņudinošu sajūtu, – skaidro Sandra Černišova.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Labāk būtu niezošās vietas papliķēt, nevis kasīt, traumējot ādu un radot labvēlīgu vidi nevēlamiem mikrobiem un infekcijas attīstībai.

– Ja niezes iemesls ir ādas sausums, sākot lietot mitrinošus līdzekļus, piemēram, 5–10% urea saturošus krēmus un ķermeņa losjonus, problēmu parasti izdodas diezgan ātri atrisināt, – atzīst Inta Kusiņa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai āda neizžūtu, organisms jāapgādā ar nepiesātinātajām taukskābēm, tāpēc jāēd treknas zivis un jāiekļauj uzturā augu eļļas, nepieciešamības gadījumā ņemot talkā uztura bagātinātājus, piemēram, ja organismam trūkst linolēnskābes, palīdzēs naktssveces eļļa.

Dermatoloģe sausas un jutīgas ādas īpašniekiem iesaka mazgāties dušā ne biežāk kā reizi dienā, bet ziepes un dušas želeju lietot tikai divreiz nedēļā. Vannai vēlams pievienot ādu mīkstinošu eļļu vai citas piedevas un pagulēt tajā 10–15 minūtes. Ādu mīkstinās un mitrinās arī dzeramās sodas pievienošana ūdenim, kā arī tā sauktā Kleopatras vanna, kad pievieno divus litrus piena un ēdamkaroti olīveļļas. Ziepes nelieto. Kad vērtīgās piedevas iesūkušās ādā, ķermeni viegli nosusina. Taču biežāk kā divreiz nedēļā šādu rituālu gan nevajadzētu veikt.

Aplami rīkojas tie, kas mēģina uzveikt niezi karstā dušā, jo atvieglojuma sajūta būs mānīga – āda vēl vairāk tiks kairināta un sausināta.

Padomi

Ātrā palīdzība kņudošai ādai

• Uzlikt vēsu kumelīšu tējas kompresi. Ja tā nav stipri sakasīta, šim nolūkam var izmantot arī degvīnu, taču ne pārāk bieži, lai neizraisītu iekaisumu.

• Lietot atvēsinošu, mentolu saturošu gelu vai pretniezes līdzekli.

• Ja problēmas cēlonis ir alerģiska reakcija, līdzēs antihistamīna ziede. Pašsajūtu uzlabos arī iekšķīgi lietojams šo vielu saturošs līdzeklis, taču vispirms jācenšas novērst alerģijas iemeslu.

• Ja āda stipri sakasīta, nepieciešams lietot dezinficējošu līdzekli un dziedējošu krēmu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.