Foto: Jurga Jot/SHUTTERSTOCK

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai 4

Ķiploki

Tematiskā avīze “Sīpolaugi”
Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību 12
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Lasīt citas ziņas

Vērtīgi garšaugi latvieša dārzā Tie noderīgi, ne tikai lai bagātinātu ēdiena sniegto baudījumu. Garšaugiem piemīt arī dziednieciskas īpašības, tāpēc spēj stiprināt un sargāt organismu gan  profilaktiski, gan palīdz arī jau sasirgušajiem.

Vispopulārākie un visparastākie no dārzeņiem ar izteiktu, specifisku garšu. Ķiplokos, īpaši to lakstos, daudz C vitamīna, arī B1, B2 un PP vitamīna. Tajos rodamas arī organismam vajadzīgas
minerālvielas, tomēr pati lielākā vērtība ir bioloģiski aktīvais savienojums allicīns. Tas ir īpaši iedarbīgs antioksidants, kura vērtīgums pierādīts gan tautas medicīnas pieredzē, gan zinātniskos pētījumos, kas veikti daudzās pasaules valstīs.

CITI ŠOBRĪD LASA
Ēteriskajā, gaistošajā eļļā esošie fitoncīdi, kas ne vien spēcīgi smaržo un veido ķiploka īpašo garšu, bet spēcina organisma aizsargspējas, spēj iznīdēt elpceļu infekcijas izraisošos vīrusus un baktērijas, rosina ēstgribu, aktivē gremošanu, palīdz uzturēt veselīgus asinsvadus un sirdi, atbrīvoties no parazīttārpiem. Ķiplokos esošie aktīvie savienojumi iedarbojas pret iekaisumu, vēršas pret vēža šūnu rašanos un attīstību, kavē trombu veidošanos, veicina holesterīna līmeņa pazemināšanos asinīs.