Tomāti
Tomāti
FOTO: Facebook / ZS “Zutiņi” sekotāji

Tomāti septembrī? Praktiski padomi, ko pagarināt ražas laiku 0

Vasara ir beigusies, bet dārzā joprojām palikuši zaļi tomāti? Tos nevajag izmest – arī septembrī ir iespējams nogatavināt nenobriedušos augļus un pasargāt daļu no ražas no bojāejas.

Reklāma
Reklāma

Kāpēc tomāti ārā vairs nenogatavojas?

Kokteilis
Nauda plūdīs kā upe šīm četrām zodiaka zīmēm: tās drīz kļūs stāvus bagātas
15 valstis, kurās strādā labākie ārsti pasaulē. Par pirmo vietu gan varētu pastrīdēties…
Kokteilis
Gudrāko latviešu TOP 10: mākslīgais intelekts tajā iekļāvis tikai vienu sievieti
Lasīt citas ziņas

Tomāti ir siltumu mīloši augi, un to dabiskā sezona jau ir beigusies. Kad naktīs kļūst vēsāks, atklātā laukā vai pat siltumnīcā augļi vairs nenogatavojas – aukstums var radīt plaisāšanu vai sabojāt miziņu.

Nogatavināšanas iespējas

Lai tomāti tomēr joprojām nogatavotos, svarīga ir piemērota temperatūra – ideāli ap 20 grādiem (robežās no 18 līdz 25 grādiem). Parasti gatavošanās un sārtošanās process ilgst līdz divām nedēļām. Ir vairākas metodes, kā to paturpināt septembrī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uz palodzes. Novietojiet tomātus saulainā vietā, lai tie dabiskā ceļā sasniegtu gatavību.

Visa auga nogatavināšana. Izvelciet augu no zemes, nokratiet augsni, noņemiet lapas un pakariet to otrādi sausā, siltā vietā.

Papīra maisiņā vai avīzē. Atsevišķus augļus var ietīt papīrā; ja pievienosiet ābolu vai banānu, tie paātrinās gatavošanās procesu.

Kastē. Tomātus salieciet kastē, lai tie nepieskartos viens otram, un pārklājiet ar avīzi.

Māla traukā. Piemēram, romiešu podā ar vāku – mitrums palīdzēs nogatavināt augļus vienmērīgāk.

Vai nenogatavojušies tomāti ir ēdami?

Zaļos, nenogatavojušos tomātus nevajadzētu ēst – tie satur alkaloīdu solanīnu, kas cilvēka organismam ir kaitīgs. Nogatavojoties šī viela noārdās. Tomēr jāņem vērā, ka mājās nogatavinātie tomāti garšas ziņā būs mazāk aromātiski un nedaudz ūdeņaināki nekā tie, kas nobrieduši saulē.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.