Foto – Shutterstock

Palīgi 0


Tikt pāri krīzei un atjaunot miegu organismam palīdzēs zāles, taču tās nevajadzētu uzskatīt par ilgtermiņa risinājumu. Jāuzmanās arī ar augu preparātiem, piemēram, baldriāni, lielā devā un ilgstoši tos lietojot, mēdz radīt miegainību nākamajā dienā, pieradumu un pat atkarību.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Veselam
Psihiatre safabricējusi informāciju pacientes ambulatorajā kartē, lai “uzliktu viņu uzskaitē”: “Es esot lauzusi kāju, un man esot seksuālā disfunkcija” 8
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Ja problēma ir tik nopietna, ka augu līdzekļi nepalīdz, atliek spēcīgākas iedarbības zāles benzodiazepīni, kas var mazliet izjaukt miega struktūru. Tos vēlams lietot nelielā devā – ceturtdaļu vai pusi tabletes – un tikai tad, ja nepalīdz, uzņemt pilnu devu. Labāk izmantot antidepresantus un tā sauktos mazos neiroleptiķus, kas vienlaikus mazinās trauksmi, neizraisot atkarību un pieradumu.

Labāk priekšroku dot jaunās paaudzes miega zālēm, kas satur zolpidēmu vai zopiklonu. Tie iedarbojas tieši uz receptoriem, kas atbild par iemigšanu, un neizjauc miega struktūru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dabiski līdzekļi, kas neizraisa blaknes, ir melatonīna preparāti. Tos var iegādāties gan kā uztura bagātinātājus, kurus lietojot hormonu līmenis asinīs strauji paaugstinās un pēc tam krasi pazeminās, gan kā medikamentus, no kuriem tas izdalās vienmērīgi. Tos iesaka lietot līdz pat trim mēnešiem kursa veidā. Īpaši šos līdzekļus rekomendē pēc 55 gadu vecuma, taču tos var izmantot arī jaunāki cilvēki, ja smadzenēs neizdalās pietiekami daudz šā hormona.

Guļam par maz

Pagājušā gada nogalē “BENU aptiekas” rīkotajā akcijā “Par labu miegu”, aptaujājot 3750 Latvijas iedzīvotāju, atklājās, ka 68% sieviešu un 52% vīriešu guļ nepietiekami.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.