Foto – Shutterstock

Kā noskaidrot sāpju iemeslu 0

Lai novērstu smeldzi, vispirms jāatklāj bojājuma iemesls. Sāpes uz kāju var izstarot, ja ir spondiloze, mugurkaula skriemeļu nobīde vai starpskriemeļu disku trūce jostas daļā, citkārt vaina slēpjas gūžā, un sim­ptomi šajos gadījumos ir līdzīgi. Tad jāveic rentgenogramma, taču, lai pārliecinātos, vai nav iekaisušas muskuļu saites, visprecīzāko atbildi sniegs ultrasonogrāfija.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Dedzināšanas vai durstīšanas sajūta apakšstilbos un pēdās var liecināt par polineiropātiju. Tad nepieciešams pārbaudīt cukura līmenis asinīs, veikt neirometriju vai neirogrāfiju. Reizēm ir arī salšanas sajūta, un šajā gadījumā jāpārbauda asinsrite.

Ja nospiests nervs, ādā tiek traucēta vielmaiņa, tāpēc tā kļūst sausāka, zilgani sārta un lobās. Parasti vienlaikus ir arī jušanas traucējumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rodoties aizdomām par nopietnu vainu skriemeļos, jāveic datortomogrāfija vai magnētiskā rezonanse, kā arī elektromiogrāfija vai neirogrāfija, lai pārbaudītu impulsu pārvadi pa nerviem.

Ja ir sāpes, dedzināšanas un salšanas sajūta apakšstilbos, jāpievērš uzmanība kāju asinsritei, it īpaši, ja jau ārstēti sirds, galvas vai kakla asinsvadi.

Kā remdēt sāpes

Lai mazinātu sēžas nerva smeldzi, ieteicamas fiziskas aktivitātes, taču Inese Blumberga novērojusi, ka daudzi pieļauj kļūdu – cītīgi vingro, bet dara to nepareizi, lieki noslogojot jostas skriemeļus un vēl vairāk iestiepjot nervu. Prātīgi būtu iepriekš konsultēties ar fizioterapeitu.

Kā uzsver daktere, aplami ir sēžas nerva iekaisuma radītās sāpes mazināt karstā vannā, pirtī vai turot pie smeldzošās vietas siltu termoforu, jo tūska pastiprināsies un problēma samilzīs vēl vairāk.

Pret iekaisušā nerva sāpēm palīdz dažāda veida blokādes, stiepjoši vingrojumi, pretsāpju ziedes vai teipu uzlīmēšana, ko veic fizioterapeiti. Taču, ja smeldzes cēlonis slēpjas mugurkaula skriemeļos, ziedes situāciju īpaši neuzlabos.

Noderīgas būs fizikālās terapijas procedūras, piemēram, TENS jeb transkutānā elektriskā nerva stimulācija, ultraskaņas un amplipulsa procedūras, magnetoterapija, lāzerterapija. Dažkārt, ja nekas nav līdzējis, nervu atbrīvo operējot.

Tomēr reizēm, neraugoties uz ārstēšanu, pēc nopietnas traumas bojātā sēžas nerva sāpes var saglabāties ilgstoši, pat visu mūžu. Tās iespējams mazināt ar zālēm, kas uzlabo nervu impulsu plūsmu vai, tieši pretēji, liekos bloķē.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.