Foto – Shutterstock

Aizsargā pote 0

Visdrošākā aizsardzība pret šīm gripas un augšējo elpceļu slimību radītajām komplikācijām ir vakcinēšanās pret pneimokoku infekciju. Latvijas Imunizācijas valsts programmā bērnu vakcinācija pret pneimokoku infekciju tika iekļauta 2010. gadā. Kurss sastāv no trīs potēm, kas tiek veiktas divu, četru un 12 – 15 mēnešu vecumā, valsts to apmaksā bērniem līdz pieciem gadiem. Vakcinācija nodrošina aizsardzību pret infekciju bērna pirmajos dzīves gados, kad risks saslimt un pat nomirt no pneimokoku infekcijas ir vislielākais.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

“Daudzi vecāki un ģimenes ārsti apzinās šīs infekcijas nopietnību un izmanto vakcināciju, lai aizsargātu bērnu veselību. Taču daļa bērnu joprojām nav imunizēti, un tas neļauj ierobežot infekcijas izplatību arī plašākā sabiedrībā un pasargāt ne tikai pašus bērnus, bet arī riska grupas bērnus, kas dažādu slimību dēļ nevar vakcinēties, arī gados vecus cilvēkus ar novājinātu imunitāti, kam pneimokoku infekcijas nereti izraisa ļoti smagas komplikācijas un var beigties ar pacienta nāvi,” brīdina Bērnu infektologu biedrības prezidente asociētā profesore Ilze Grope.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra statistika, 2013. gadā šo poti saņēma 87,5% no visiem atbilstoša vecuma mazuļiem, bet 2015. gadā trešo pneimokoku vakcīnu, kas nodrošina ilgstošu imunitāti, bija saņēmuši tikai aptuveni 67% zīdaiņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pret pneimokoku infekciju iesaka vakcinēties arī cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma, kā arī hroniski slimiem cilvēkiem. Pieaugušajiem tas jādara par savu naudu. Atkarībā no vakcīnas veida tas izmaksās no 30 līdz 50 eiro. Vakcīna nodrošina imunitāti uz trim gadiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.