Pirtniece un pirtsslotu meistare Daiga Liepa pārliecinājusies, ka, griežot zarus slotām, var izbaudīt krāsu un skaņu terapiju.
Pirtniece un pirtsslotu meistare Daiga Liepa pārliecinājusies, ka, griežot zarus slotām, var izbaudīt krāsu un skaņu terapiju.
Foto – Valdis Semjonovs

Ar kuru sākt un beigt 0

Sākumā, kamēr ķermenis pamazām sasilst, Daiga strādā ar kļavas un lazdas pirtsslotām. Tās sien atšķirīgi no pārējām – taisa plakanas un platas, lai peramajam varētu uzvēdināt sasilušo gaisu. Šos vēdekļus var arī uzklāt ķermenim, tādējādi radot patīkamas sajūtas.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 121
Lasīt citas ziņas

Kad ķermenis sasilis, ķeras pie tā skrubēšanas. Daiga skrubi gatavo no sasmalcinātiem augiem (vērmelēm, pelašķiem, biškrēsliņa, piparmētrām u.c.) un koku lapām, pievienojot sodu.

Tad ir kārta apses pirtsslotai, kam piemīt lielas spējas attīrīt un savākt negatīvo enerģiju. Daiga, būdama mūzikas skolotāja, šo slotu sauc par muzikālo, jo apses lapas purinot jauki čab. – Cilvēkiem šī skaņa patīk, un apses pirtsslotai ir divkāršs iedarbības spēks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gluži secīgi pēc saraksta pirtsslotas viņa neņemot, bet pēc apses parasti izmantojot biškrēsliņu buntīti, ar kuru ķermeni gan attīra, gan masē. Nākamā var būt no ievas zariem, kas rosina cilvēku sakārtot attiecības un piedot. Alkšņa pirtsslota jāņem tad, ja kaut kas sagājis greizi ģimenē vai pat dzimtā. Ar to kārtīgi apstrādā pēdas, jo īpaši veļu laikā. Daiga alkšņa zariņus arī paklāj peramajam zem pēdām. Zem galvas liek smaržīgu pušķi, kurā ir vīgriezes, pelašķi, raudene, piparmētra, ābolmētra, citronmētra un citi augi. Pagalvja slotu var siet arī no upeņu vai bērzu zariem. – Priekšpusi nekad neper tik stipri kā muguru. Priekšpusei ņem liepu vai bērzu (sievietei – vītolu), mugurai – ozolu un bērzu. Izmanto arī citas pirtsslotas, lai būtu sajūtu un smaržu daudzveidība, – skaidro pirtniece. Kad cilvēks ir tik tīrs kā no mātes miesām nācis, pērienu var beigt ar ozola pirtsslotu, jo tā pastiprina un nostiprina visas pirtī iepriekš veiktās darbības.

Vairākums pirtsslotu jāgriež ap vasaras saulgriežu laiku, jo tad koki ir spēka pilni, bagātīgi uzņēmuši saules enerģiju. Piemēram, ozola un bērza zarus var griezt ap Jāņiem, bet stipram pērienam bērzu griež jūlijā, ozolu – augustā, kad lapas ir nobriedušas. Jāievēro arī Mēness fāzes: pirtsslotas jāsien augošā un arī pilnā Mēnesī, bet, kad Mēness sāk dilt, vairs ne. Ja slotas gatavo ziemai, pēc zariem uz mežu jāiet, kad nožuvusi rasa, bet nav sākusies saules svelme. Tūlītējai lietošanai zarus var griezt arī lietainā laikā. – Ideālākais laiks pirtsslotu siešanai ir trīs dienas pirms pilnmēness, kas iekrīt jūnijā ap saulgriežu laiku un jūlijā. Tātad sešas dienas gadā.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.