0

Pret viltojumiem

Par vienu no lielākajiem pagājušā gada izaicinājumiem farmācijas jomā Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas 
(LPMA) valdes priekšsēdētājs Egils Jurševics nodēvē nepieciešamību strādāt pie tā dēvētās viltoto zāļu direktīvas ieviešanas. Šajā kontekstā 2016. gadā visiem lielākajiem tirgus dalībniekiem bija savā starpā jāvienojas par jaunas nevalstiskas organizācijas izveidi, kuras darbība turpmāk būtu tieši saistīta ar direktīvu.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

“Pašā gada nogalē tas beidzot izdevās – izveidojām Latvijas Zāļu verifikācijas organizāciju 
(LZVO), kas pārstāv visus tirgus dalībniekus. Sekos darba ziņā un arī finansiāli ietilpīgs process, kura būtība ir visās zāļu tirdzniecības vietās ieviest iekārtas, ar kurām iespējams nolasīt zāļu iepakojuma speciālo marķējumu, tādējādi izsekojot, no kurienes konkrētais medikaments nācis.” Pašlaik noorganizēts iepirkuma konkurss, kurā ar savu programmatūras piedāvājumu piedalās trīs informācijas tehnoloģiju firmas. Pēc E. Jurševica teiktā, Latvijai tuvākā valsts ar vislielāko viltojumu īpatsvaru ir Krievija – tur to ir ap 30%. “Iedomājieties, Sanktpēterburgā uz aptiekas rakstīts: “Apteka. Ņet podģelok.”** Runā, ka Krievijā izdevīgi pirkt zāles, jo lētāk, bet par to drošību nav nekādas pārliecības.” Jaunās sistēmas ieviešanas izmaksas mērāmas miljonos eiro, tomēr būtisks zāļu sadārdzinājums šajā sakarā neesot paredzams.

Kā farmācijas tirgu pērn ietekmējuši politiskie lēmumi? E. Jurševics atzīmē, ka līdz ar ministru nomaiņu, Gunta Belēviča vietā stājoties Andai Čakšai, situācija kļuvusi mierīgāka. “Iepriekšējā ministra laikā nekad nevarēja paredzēt, kas otrā dienā mainīsies.” Kopumā prognozējama attīstība, jo valdība sola pievērst veselības aprūpei lielāku uzmanību un līdz ar to – arī finansējumu, taču “kamēr nav īsti pateikts, kur šo naudu ņems, es tam neticu”.

CITI ŠOBRĪD LASA

*Uzņēmumiem pagājušā gada finanšu pārskati jāiesniedz līdz janvāra beigām, daudziem dati nav apkopoti un precizēti, tāpēc pagaidām iespējams runāt galvenokārt par tendencēm.

**Aptieka. Nav viltojumu (krievu val.).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.