Ar zariņiem izklāj kūpinātavas restes, lai zivis nepieliptu.
Ar zariņiem izklāj kūpinātavas restes, lai zivis nepieliptu.
Foto – Valdis Semjonovs

Zivis un tūrisms pie Lubāna. Kā tikt pie smeķīgas kūpinātas karpas, pieredzē dalās saimnieks Jānis Macāns 0

Zemnieku saimniecības un viesu mājas “Zvejnieki” saimnieks Jānis Macāns no Īdeņas ciema prot teju visu – gan vilkt no Lubāna zivju lomus, gan paša darinātā kūpinātavā žāvēt zivis, vārīt lielā katlā zivju zupu, kā arī stāstīt interesantus stāstus par īdeņiešiem – īstajiem iekšējo ūdeņu zvejniekiem.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dziedātāja Laura Reinika mīļotā māsa Rūta atklājusi, ka sava pirmā bērniņa gaidīšanas laiku viņa tā arī neiemācījās izbaudīt 7
13 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
17 stundas
Lasīt citas ziņas

Pieredzējušais zvejnieks aktīvi piedalās daudzos pasākumos, viņš ir iesaistījies arī projektā – kulinārais mantojums Eiropā. Izvēršot lauku tūrismu, viesmīlīgajam saimniekam savā sētā bieži nākas uzņemt tūristus no Singapūras, Bolīvijas, Jamaikas un Taizemes.

Smeķīgas kūpinātas karpas

1. Ar naža neaso pusi nokasa zvīņas, pēc tam nogriež galvu, spuras un asti. Zivi skalo tekošā aukstā ūdenī, raugoties, lai nepaliek asinis vai iekšu daļas. Pārgriež gar mugurkaulu un izņem asakas. Nevajag zivi sagriezt gabalos.

2. Zivi iesāla. Svaigai zivij nav nepieciešams pievienot citas garšvielas, bet, ja vēlas, kūpināšanas beigās to var ierīvēt ar saspiestu ķiploku (ja ķiplokus pievieno pašā sākumā, zivs neiegūs sārtumu).

3. Iekurina žāvētavu un 20–30 minūtes izkarsē. Vieglāk, īpaši -20 °C salā, to iekurt ar gāzi, nevis izmantojot malku. Kad kūpinātava izkarsēta, ar zariņiem izklāj restes, lai zivs nepieliptu metālam. Var izmantot kārklu zariņus, bet ne pūpolu, jo tie kūpinājumam piedod rūgtu garšu.

4. Liek zivi kūpinātavā. Kūpināšanas ilgums atkarīgs no zivs lieluma. Piemēram, kilogramu smagas karpas jākūpina aptuveni trīs stundas.

5. Dūmi no kokiem piešķir zivij krāsu un garšu. Lai iegūtu sārtu nokrāsu, 30–40 minūtes pirms kūpināšanas beigām liek slapju ķiršu vai alkšņu malku – no tās radīsies vairāk dūmu (sausa malka deg, bet mazāk kūp, tāpēc kūpināšanas laikā zivs kļūst gaiša).

Kūpināšanai vislabāk izmantot kokus, kas dod spēcīgu dūmu aromātu, piemēram, alksni, ķirsi. No priedes, egles un plūmes labāk izvairīties, jo šiem kokiem ir daudz sveķu.

Var kūpināt jebkuru zivi, tomēr treknās, lielās (dzīvsvarā no 1,5 kg) ir piemērotākas, jo zivju tauki labāk uzsūc dūmus. Liesās, mazās zivis pēc kūpināšanas ir sausas un cietas.

Četras populārākās zivis

Karpa – populārākā zivs dīķsaimniecībās. Ķermenis drukns, ar biezu muguru. Pie augšlūpas katrā pusē atrodas pa diviem taustekļiem. Vislabāk garšo kūpināta, taču var arī cept cepeškrāsnī veselu.

Breksis jeb plaudis – siltumu mīloša karpu dzimtas zivs, ko iecienījuši zemledus makšķernieki. Zivs ķermenis ir sāniski saplacināts, ar izteiktu muguras kūkumu. Zvīņas sudrabaini pelēkā krāsā, bet spuras tumši pelēkas. Galva samērā maza, arī acis un zvīņas nelielas. Aug lēnāk par karpu. Lai arī breksim ir daudz asaku, tā ir garda zivs. Gatavojot kotletes, var samalt kopā ar visām asakām un spurām. Lielie brekši – no 1,5 kg – piemēroti žāvēšanai.

Līdaka – visplašāk izplatītā plēsīgo zivju suga. To viegli pazīt pēc izskata. Galva līdzīga pīles knābim, mute liela, ar asiem zobiem. Ķermenis slaids, bultveida. Krāsojums – tumši zaļš ar dažādiem plankumiem, kas palīdz noslēpties starp ūdensaugiem. Zvīņas mazas, gludas, apaļas. Acis lielas un dzeltenas. Ļoti ātri aug. Līdaku gaļa ir diētiska, liesa. Jo lielāka zivs, jo tā sausāka. Lielās plēsējas labāk vārīt zupā vai sautēt, var gatavot garšīgas kotletes. Nelielas, ap pusotra kilograma smagas līdakas ieteicams cept.

Zandarts – pieder pie asaru dzimtas. Ķermenis slaids, no sāniem nedaudz saplacināts. Mute ar lieliem zobiem. Mugura zilganzaļa vai zilganpelēka, sāni un vēders – sudrabaini. Aug ievērojami lēnāk par līdaku. Viena no visgaršīgākajām zivīm, ko var viegli pagatavot. Veselu zandartu (zivi pārgriež pa muguru, atver vaļā un izķidā) var vārīt zupā vai cept cepeškrāsnī (Jāņa Macāna sieva Anna parasti uz cepampapīra liek kabačus, ķirbjus, kartupeļus un virsū ar eļļu iesmērētu zandartu, kam neilgi pirms cepšanas beigām uzlej majonēzi un pārkaisa ar sarīvētu sieru).

UZZIŅA

• Lubāns ir Latvijas lielākais ezers, tā platība ir 82 kvadrātkilometri. Ezerā mīt zandarti, līdakas, līņi, plauži, raudas. Lai arī ūdenskrātuve ir bagāta, tā nav pateicīga makšķerniekiem, jo ir sekla (ap 1,5 m). Pavasara pusē tur kā sēnes pēc lietus satupst zemledus makšķernieki, vēlāk ir spiningotāju svētki (līdaku laiks).

• Īdeņa ir tipisks zvejnieku ciemats pie Lubāna ezera. Zvejniecība ir īdeņiešu pamatnodarbošanās jau kopš aizvēsturiskiem laikiem. Ciema sētas izvietotas īpatnēji – nevis gar ceļu, kā pārsvarā redzams Latgales sādžās, bet tuvu ezera krastiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Ejam sēņot ziemā! Nē, tas nav joks!
12 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldummīļi sarosās! Mājās gatavota saldā rulete ar aprikožu džemu un zemesriekstiem 1
11 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai biezs un smags sniegs neapdraud siltumnīcu? 1
12 stundas
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
Latvijas uzņēmums ar dēlīšiem no finiera putekļiem un plastmasas iekaro Eiropu 1
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dziedātāja Laura Reinika mīļotā māsa Rūta atklājusi, ka sava pirmā bērniņa gaidīšanas laiku viņa tā arī neiemācījās izbaudīt 7
13 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Hermanis: Mums ir darīšana ar divu veidu vakcināciju: medicīnas un finanšu vakcināciju 4
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princeses Diānas divi rokas pulksteņi, ko viņa nēsāja: beidzot noslēpums atklāts
13 stundas
Lasīt citas ziņas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Ko varam mājoklī izmainīt, lai mājsēdi padarītu pēc iespējas omulīgu? 3
18 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
5 dienas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
“Liela daļa Latvijas iedzīvotāju, arī viņš pats, ļoti vēlētos saņemt Krievijas vakcīnu.” Krievijas dezinformācijas apskats 33
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Nav pamata domāt par ierobežojumu mīkstināšanu vai to radikālu mainīšanu 20
6 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Nezinu, kur atradām spēku!” Divas sievietes izglābj Daugavā ielūzušu ģimeni ar zīdaini
3 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
Saprotams, ka jaunieši grib izklaides, taču nekas nemainīsies, ja visu laiku tiek pārkāpti ierobežojumi! Policija pieķer “drifterus”
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Hermanis: Mums ir darīšana ar divu veidu vakcināciju: medicīnas un finanšu vakcināciju 4
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Tiesībsargs Jansons atbild, vai darba devējs drīkst pieprasīt darbiniekam veikt Covid-19 testu 15
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Maskavas tiesa apcietina Navaļniju līdz 15.februārim 4
8 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
17 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Jauns skandāls? Pūces stāvvietu atļaujas lietā atklājušies jauni apstākļi 23
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 71
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
“Nav brīvu vietu.” Ziemas prieki pandēmijas apstākļos. Svarīgākais, kas jāzina 1
1 diena
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Pabriks atklāj, ka Latvijas aizsardzības resors gatavojas iepirkt kara hospitāli 17
16 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldummīļi sarosās! Mājās gatavota saldā rulete ar aprikožu džemu un zemesriekstiem 1
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Antons, Antis un Antonijs
15 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām 9
1 diena
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Jaunie imigrācijas noteikumi ir sarežģīti: Vai Latvijā dzīvojoša sieva ar bērniem varēs pārcelties pie AK strādājošā vīra? 11
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Saprotams, ka jaunieši grib izklaides, taču nekas nemainīsies, ja visu laiku tiek pārkāpti ierobežojumi! Policija pieķer “drifterus”
21:58
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Nezinu, kur atradām spēku!” Divas sievietes izglābj Daugavā ielūzušu ģimeni ar zīdaini
21:46
LE
LETA
Ziņas
Norvēģija nekonstatē saistību starp Covid-19 vakcīnām un nāves gadījumiem pēc vakcinācijas
21:33