Ar zariņiem izklāj kūpinātavas restes, lai zivis nepieliptu.
Ar zariņiem izklāj kūpinātavas restes, lai zivis nepieliptu.
Foto – Valdis Semjonovs

Zivis un tūrisms pie Lubāna. Kā tikt pie smeķīgas kūpinātas karpas, pieredzē dalās saimnieks Jānis Macāns 0

Zemnieku saimniecības un viesu mājas “Zvejnieki” saimnieks Jānis Macāns no Īdeņas ciema prot teju visu – gan vilkt no Lubāna zivju lomus, gan paša darinātā kūpinātavā žāvēt zivis, vārīt lielā katlā zivju zupu, kā arī stāstīt interesantus stāstus par īdeņiešiem – īstajiem iekšējo ūdeņu zvejniekiem.

LA
LA.LV
Ziņas
“Bija pirmais “feils”, tad otrais un simtais!” Ērglis lamā valdību un vaino sabiedrības uzticības krīzē 48
21 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Pēc vakcinācijas cilvēkam būtu jāļauj brīvi dzīvot un strādāt,” ierobežojumus kritizē Kozlovska 87
14 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Lemberga vēstule no cietuma rada sašutumu. Ivars Kaļķis atgādina politiski represētās personas likumu 116
23 stundas
Lasīt citas ziņas

Pieredzējušais zvejnieks aktīvi piedalās daudzos pasākumos, viņš ir iesaistījies arī projektā – kulinārais mantojums Eiropā. Izvēršot lauku tūrismu, viesmīlīgajam saimniekam savā sētā bieži nākas uzņemt tūristus no Singapūras, Bolīvijas, Jamaikas un Taizemes.

Smeķīgas kūpinātas karpas

1. Ar naža neaso pusi nokasa zvīņas, pēc tam nogriež galvu, spuras un asti. Zivi skalo tekošā aukstā ūdenī, raugoties, lai nepaliek asinis vai iekšu daļas. Pārgriež gar mugurkaulu un izņem asakas. Nevajag zivi sagriezt gabalos.

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Zivi iesāla. Svaigai zivij nav nepieciešams pievienot citas garšvielas, bet, ja vēlas, kūpināšanas beigās to var ierīvēt ar saspiestu ķiploku (ja ķiplokus pievieno pašā sākumā, zivs neiegūs sārtumu).

3. Iekurina žāvētavu un 20–30 minūtes izkarsē. Vieglāk, īpaši -20 °C salā, to iekurt ar gāzi, nevis izmantojot malku. Kad kūpinātava izkarsēta, ar zariņiem izklāj restes, lai zivs nepieliptu metālam. Var izmantot kārklu zariņus, bet ne pūpolu, jo tie kūpinājumam piedod rūgtu garšu.

4. Liek zivi kūpinātavā. Kūpināšanas ilgums atkarīgs no zivs lieluma. Piemēram, kilogramu smagas karpas jākūpina aptuveni trīs stundas.

5. Dūmi no kokiem piešķir zivij krāsu un garšu. Lai iegūtu sārtu nokrāsu, 30–40 minūtes pirms kūpināšanas beigām liek slapju ķiršu vai alkšņu malku – no tās radīsies vairāk dūmu (sausa malka deg, bet mazāk kūp, tāpēc kūpināšanas laikā zivs kļūst gaiša).

Kūpināšanai vislabāk izmantot kokus, kas dod spēcīgu dūmu aromātu, piemēram, alksni, ķirsi. No priedes, egles un plūmes labāk izvairīties, jo šiem kokiem ir daudz sveķu.

Var kūpināt jebkuru zivi, tomēr treknās, lielās (dzīvsvarā no 1,5 kg) ir piemērotākas, jo zivju tauki labāk uzsūc dūmus. Liesās, mazās zivis pēc kūpināšanas ir sausas un cietas.

Četras populārākās zivis

Karpa – populārākā zivs dīķsaimniecībās. Ķermenis drukns, ar biezu muguru. Pie augšlūpas katrā pusē atrodas pa diviem taustekļiem. Vislabāk garšo kūpināta, taču var arī cept cepeškrāsnī veselu.

Breksis jeb plaudis – siltumu mīloša karpu dzimtas zivs, ko iecienījuši zemledus makšķernieki. Zivs ķermenis ir sāniski saplacināts, ar izteiktu muguras kūkumu. Zvīņas sudrabaini pelēkā krāsā, bet spuras tumši pelēkas. Galva samērā maza, arī acis un zvīņas nelielas. Aug lēnāk par karpu. Lai arī breksim ir daudz asaku, tā ir garda zivs. Gatavojot kotletes, var samalt kopā ar visām asakām un spurām. Lielie brekši – no 1,5 kg – piemēroti žāvēšanai.

Līdaka – visplašāk izplatītā plēsīgo zivju suga. To viegli pazīt pēc izskata. Galva līdzīga pīles knābim, mute liela, ar asiem zobiem. Ķermenis slaids, bultveida. Krāsojums – tumši zaļš ar dažādiem plankumiem, kas palīdz noslēpties starp ūdensaugiem. Zvīņas mazas, gludas, apaļas. Acis lielas un dzeltenas. Ļoti ātri aug. Līdaku gaļa ir diētiska, liesa. Jo lielāka zivs, jo tā sausāka. Lielās plēsējas labāk vārīt zupā vai sautēt, var gatavot garšīgas kotletes. Nelielas, ap pusotra kilograma smagas līdakas ieteicams cept.

Zandarts – pieder pie asaru dzimtas. Ķermenis slaids, no sāniem nedaudz saplacināts. Mute ar lieliem zobiem. Mugura zilganzaļa vai zilganpelēka, sāni un vēders – sudrabaini. Aug ievērojami lēnāk par līdaku. Viena no visgaršīgākajām zivīm, ko var viegli pagatavot. Veselu zandartu (zivi pārgriež pa muguru, atver vaļā un izķidā) var vārīt zupā vai cept cepeškrāsnī (Jāņa Macāna sieva Anna parasti uz cepampapīra liek kabačus, ķirbjus, kartupeļus un virsū ar eļļu iesmērētu zandartu, kam neilgi pirms cepšanas beigām uzlej majonēzi un pārkaisa ar sarīvētu sieru).

UZZIŅA

• Lubāns ir Latvijas lielākais ezers, tā platība ir 82 kvadrātkilometri. Ezerā mīt zandarti, līdakas, līņi, plauži, raudas. Lai arī ūdenskrātuve ir bagāta, tā nav pateicīga makšķerniekiem, jo ir sekla (ap 1,5 m). Pavasara pusē tur kā sēnes pēc lietus satupst zemledus makšķernieki, vēlāk ir spiningotāju svētki (līdaku laiks).

• Īdeņa ir tipisks zvejnieku ciemats pie Lubāna ezera. Zvejniecība ir īdeņiešu pamatnodarbošanās jau kopš aizvēsturiskiem laikiem. Ciema sētas izvietotas īpatnēji – nevis gar ceļu, kā pārsvarā redzams Latgales sādžās, bet tuvu ezera krastiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Pasaulē vecākā Gorilla Berlīnes zoodārzā nosvin dzimšanas dienu
2 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Ja tici idejai, dari! No garšīgas idejas līdz galvu reibinošam biznesa izrāvienam: “Smalkā mušļa” dibinātāju, draudzeņu Ilzes un Ievas pieredzes stāsts 2
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
Automātiska siltumnīcas vēdināšana: tas vairs nav ne dārgi, ne sarežģīti 1
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Klasiskā frikadeļu zupiņa: gatavojot pēc šīs receptes nevar “aizšaut garām”! 9
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Bija pirmais “feils”, tad otrais un simtais!” Ērglis lamā valdību un vaino sabiedrības uzticības krīzē 48
21 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Pēc vakcinācijas cilvēkam būtu jāļauj brīvi dzīvot un strādāt,” ierobežojumus kritizē Kozlovska 87
14 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Lemberga vēstule no cietuma rada sašutumu. Ivars Kaļķis atgādina politiski represētās personas likumu 116
23 stundas
DA
Dr. Apinis
Veselam
Circene: Cilvēki, kuri organizē vakcinācijas procesu, no veselības sistēmas nesaprot pilnīgi neko 87
21 stundas
LE
LETA
Veselam
Pavļuts atklāj, kam paredzēti atlikušie “AstraZeneca” vakcīnas krājumi 27
22 stundas
Lasīt citas ziņas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Darbinieka “uzvedība” sociālajos tīklos: domā pirms raksti!
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Taisnās, liektās, neparastās – kā iekārtot skaistas dobes: ainavu arhitektes padomi
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Plānās pankūkas ar citrona miziņu: aromātiskas gardēžu vakariņas
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Apdzīvo gandrīz visu planētu, ir nikni plēsēji, sastopami arī kanibāli: 7 interesanti fakti par bizbizmārītēm 1
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Skapis nav atmiņu klade: 7 padomi, kā ieviest kārtību
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Ziņas
VIDEO. Latvijas mežos šobrīd zied skaists, bet ļoti indīgs augs: pētnieki atklājuši, ka tam piemīt pretvēža efektivitāte 10
3 dienas
DA
Dr. Apinis
Veselam
“Neviens man nevar atbildēt, kāpēc divreiz pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem ir jāturpina nēsāt sejas maskas?” Circene jautā valdībai 26
2 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Kad sociālās aprūpes centros drīkstēsim apciemot savus tuviniekus? Atbild Petraviča 1
1 stunda
Raivis Šveicars
Ziņas
Latvijas 9 no 10 mācību telpām gaisa kvalitāte ir tik slikta, ka vairākas reizes pārsniedz PVO ieteikumus
1 stunda
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
“Nevarēju saskatīt burtus uz lapas, jo trīcēja rokas!” Mūziķe Stafecka par savu jauno darbu
1 stunda
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Ugunspuķes tējas no Latvijas bioloģiskajām pļavām!” Kā pasaulē gardu muti dzer latviešu veselīgās tējas
1 stunda
AR
Anda Rožu
kalne
Ziņas
Pienākumā pārvērsts bērnu (ne)lasīšanas stress! Rožukalne recenzē “Literatūre/Sākumskola”
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Saulaina, silta un sausa. Laika prognoze nedēļas pēdējai dienai
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Pasaulē vecākā Gorilla Berlīnes zoodārzā nosvin dzimšanas dienu
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Bija pirmais “feils”, tad otrais un simtais!” Ērglis lamā valdību un vaino sabiedrības uzticības krīzē 48
21 stundas
DA
Dr. Apinis
Veselam
Circene: Cilvēki, kuri organizē vakcinācijas procesu, no veselības sistēmas nesaprot pilnīgi neko 87
21 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
FOTO. VIDEO. Karaliskā ģimene atvadās no mīļotā prinča Filipa 10
18 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Lemberga vēstule no cietuma rada sašutumu. Ivars Kaļķis atgādina politiski represētās personas likumu 116
23 stundas
LE
LETA
Veselam
Pavļuts atklāj, kam paredzēti atlikušie “AstraZeneca” vakcīnas krājumi 27
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Laura un Jadviga
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Bērnus nedrīkst izmantot kā šova dalībniekus!” Meļņiks par dziesmu svētku plāniem 35
22 stundas
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
“Rail Baltica” celtnieki strādā piecos “burbuļos”: kas īsti notiek pie stacijas un kas sagaidāms turpmāk? 25
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Cilvēkiem “apgrieztas” jebkādas iespējas!” Uzņēmējs Bērziņš par zaļajām pasēm, Izraēlu un ierēdņu pārspīlēto centību 30
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Saulaina, silta un sausa. Laika prognoze nedēļas pēdējai dienai
10:05
LE
LETA
Veselam
Pirmie jau ap pieciem rītā; policija gaidītājiem atved krēslus! Pie Cēsu vakcinācijas centra “dzīvā rinda” jau slēgta 4
09:55
AR
Anda Rožu
kalne
Ziņas
Pienākumā pārvērsts bērnu (ne)lasīšanas stress! Rožukalne recenzē “Literatūre/Sākumskola”
09:41