Ar zariņiem izklāj kūpinātavas restes, lai zivis nepieliptu.
Ar zariņiem izklāj kūpinātavas restes, lai zivis nepieliptu.
Foto – Valdis Semjonovs

Zivis un tūrisms pie Lubāna. Kā tikt pie smeķīgas kūpinātas karpas, pieredzē dalās saimnieks Jānis Macāns 0

Zemnieku saimniecības un viesu mājas “Zvejnieki” saimnieks Jānis Macāns no Īdeņas ciema prot teju visu – gan vilkt no Lubāna zivju lomus, gan paša darinātā kūpinātavā žāvēt zivis, vārīt lielā katlā zivju zupu, kā arī stāstīt interesantus stāstus par īdeņiešiem – īstajiem iekšējo ūdeņu zvejniekiem.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Ja nav tevis, nav arī manis…” – juriste un deputāte Ieva Brante piedzīvo kārtējo smago zaudējumu 85
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, kas tur nāk laukā, tie ir murgi!” Pēteris Apinis par Veselības ministriju 98
7 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Tiesa lauza galvu, vai un kā sodīt 84 gadus veco kolekcionāru, kura pagrabā Heikendorfā atrada Otrā pasaules kara ieroču arsenālu 43
13 stundas
Lasīt citas ziņas

Pieredzējušais zvejnieks aktīvi piedalās daudzos pasākumos, viņš ir iesaistījies arī projektā – kulinārais mantojums Eiropā. Izvēršot lauku tūrismu, viesmīlīgajam saimniekam savā sētā bieži nākas uzņemt tūristus no Singapūras, Bolīvijas, Jamaikas un Taizemes.

Smeķīgas kūpinātas karpas

1. Ar naža neaso pusi nokasa zvīņas, pēc tam nogriež galvu, spuras un asti. Zivi skalo tekošā aukstā ūdenī, raugoties, lai nepaliek asinis vai iekšu daļas. Pārgriež gar mugurkaulu un izņem asakas. Nevajag zivi sagriezt gabalos.

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Zivi iesāla. Svaigai zivij nav nepieciešams pievienot citas garšvielas, bet, ja vēlas, kūpināšanas beigās to var ierīvēt ar saspiestu ķiploku (ja ķiplokus pievieno pašā sākumā, zivs neiegūs sārtumu).

3. Iekurina žāvētavu un 20–30 minūtes izkarsē. Vieglāk, īpaši -20 °C salā, to iekurt ar gāzi, nevis izmantojot malku. Kad kūpinātava izkarsēta, ar zariņiem izklāj restes, lai zivs nepieliptu metālam. Var izmantot kārklu zariņus, bet ne pūpolu, jo tie kūpinājumam piedod rūgtu garšu.

4. Liek zivi kūpinātavā. Kūpināšanas ilgums atkarīgs no zivs lieluma. Piemēram, kilogramu smagas karpas jākūpina aptuveni trīs stundas.

5. Dūmi no kokiem piešķir zivij krāsu un garšu. Lai iegūtu sārtu nokrāsu, 30–40 minūtes pirms kūpināšanas beigām liek slapju ķiršu vai alkšņu malku – no tās radīsies vairāk dūmu (sausa malka deg, bet mazāk kūp, tāpēc kūpināšanas laikā zivs kļūst gaiša).

Kūpināšanai vislabāk izmantot kokus, kas dod spēcīgu dūmu aromātu, piemēram, alksni, ķirsi. No priedes, egles un plūmes labāk izvairīties, jo šiem kokiem ir daudz sveķu.

Var kūpināt jebkuru zivi, tomēr treknās, lielās (dzīvsvarā no 1,5 kg) ir piemērotākas, jo zivju tauki labāk uzsūc dūmus. Liesās, mazās zivis pēc kūpināšanas ir sausas un cietas.

Četras populārākās zivis

Karpa – populārākā zivs dīķsaimniecībās. Ķermenis drukns, ar biezu muguru. Pie augšlūpas katrā pusē atrodas pa diviem taustekļiem. Vislabāk garšo kūpināta, taču var arī cept cepeškrāsnī veselu.

Breksis jeb plaudis – siltumu mīloša karpu dzimtas zivs, ko iecienījuši zemledus makšķernieki. Zivs ķermenis ir sāniski saplacināts, ar izteiktu muguras kūkumu. Zvīņas sudrabaini pelēkā krāsā, bet spuras tumši pelēkas. Galva samērā maza, arī acis un zvīņas nelielas. Aug lēnāk par karpu. Lai arī breksim ir daudz asaku, tā ir garda zivs. Gatavojot kotletes, var samalt kopā ar visām asakām un spurām. Lielie brekši – no 1,5 kg – piemēroti žāvēšanai.

Līdaka – visplašāk izplatītā plēsīgo zivju suga. To viegli pazīt pēc izskata. Galva līdzīga pīles knābim, mute liela, ar asiem zobiem. Ķermenis slaids, bultveida. Krāsojums – tumši zaļš ar dažādiem plankumiem, kas palīdz noslēpties starp ūdensaugiem. Zvīņas mazas, gludas, apaļas. Acis lielas un dzeltenas. Ļoti ātri aug. Līdaku gaļa ir diētiska, liesa. Jo lielāka zivs, jo tā sausāka. Lielās plēsējas labāk vārīt zupā vai sautēt, var gatavot garšīgas kotletes. Nelielas, ap pusotra kilograma smagas līdakas ieteicams cept.

Zandarts – pieder pie asaru dzimtas. Ķermenis slaids, no sāniem nedaudz saplacināts. Mute ar lieliem zobiem. Mugura zilganzaļa vai zilganpelēka, sāni un vēders – sudrabaini. Aug ievērojami lēnāk par līdaku. Viena no visgaršīgākajām zivīm, ko var viegli pagatavot. Veselu zandartu (zivi pārgriež pa muguru, atver vaļā un izķidā) var vārīt zupā vai cept cepeškrāsnī (Jāņa Macāna sieva Anna parasti uz cepampapīra liek kabačus, ķirbjus, kartupeļus un virsū ar eļļu iesmērētu zandartu, kam neilgi pirms cepšanas beigām uzlej majonēzi un pārkaisa ar sarīvētu sieru).

UZZIŅA

• Lubāns ir Latvijas lielākais ezers, tā platība ir 82 kvadrātkilometri. Ezerā mīt zandarti, līdakas, līņi, plauži, raudas. Lai arī ūdenskrātuve ir bagāta, tā nav pateicīga makšķerniekiem, jo ir sekla (ap 1,5 m). Pavasara pusē tur kā sēnes pēc lietus satupst zemledus makšķernieki, vēlāk ir spiningotāju svētki (līdaku laiks).

• Īdeņa ir tipisks zvejnieku ciemats pie Lubāna ezera. Zvejniecība ir īdeņiešu pamatnodarbošanās jau kopš aizvēsturiskiem laikiem. Ciema sētas izvietotas īpatnēji – nevis gar ceļu, kā pārsvarā redzams Latgales sādžās, bet tuvu ezera krastiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā izaudzēt izcilu ražu dārzā nepārpūloties: dārzniece atklāj savu pieredzi
8 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie salāti ar kvinoju, dārzeņiem, zaļumiem un sieru: sātīgi un veselīgi! 2
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kombaina šoferim Smiltenes pusē vairākas reizes izdodas satikt pasakaini skaistu briedi 27
10 stundas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Mitrina gaisu, samazina putekļu daudzumu gaisā, uzlabo augu stāvokli. Kā dārziem var noderēt mākslīgā migla 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Ja nav tevis, nav arī manis…” – juriste un deputāte Ieva Brante piedzīvo kārtējo smago zaudējumu 85
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, kas tur nāk laukā, tie ir murgi!” Pēteris Apinis par Veselības ministriju 98
7 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Tiesa lauza galvu, vai un kā sodīt 84 gadus veco kolekcionāru, kura pagrabā Heikendorfā atrada Otrā pasaules kara ieroču arsenālu 43
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Šampanietis, dejas līdz tumsai, krāšņi klāti galdi: piknikā Siguldā ballējas mūziķi, TV personības, šovu zvaigznes un uzņēmēji 72
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Lai viņi par savu naudu katru nedēļu nodod testu, staigā maskās, cimdos.” Deputāts par skolotājiem, kuri nevēlas vakcinēties 283
1 diena
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardēžu sapnis: 3 izcili jāņogu deserti – vienkāršas receptes pagatavošanai mājās 2
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Traucēta ceļa servitūta lietošana: kā rīkoties?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Ūdensrozes dārzā: kā nepieļaut raksturīgākās iesācēju kļūdas? 2
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Maltās gaļas un ziedkāpostu sacepums: kad kārojas ko sātīgu
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai pensiju var mantot laulātais?
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārza laistīšanai neder jebkurš ūdens! Dārznieks skaidro, kā izmērīt ūdens skābumu 2
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO, VIDEO. Latvijā atgriežas olimpiskie čempioni 3×3 basketbolā 20
4 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Nepareizās krāsas pildspalva aptur eksportu… Problēmu Ziemeļīrijā pēc breksita ir daudz 2
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
VID masveidā pamet IT speciālisti: brīdina, ka tas var ietekmēt EDS darbu 1
34 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, kas tur nāk laukā, tie ir murgi!” Pēteris Apinis par Veselības ministriju 98
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kombaina šoferim Smiltenes pusē vairākas reizes izdodas satikt pasakaini skaistu briedi 27
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā sākta 12 līdz 17 gadus vecu pusaudžu vakcinācija ar “Moderna” 57
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Nakts otrajā pusē vējš pakāpeniski pierims. Laika prognoze sestdienai 4
7 stundas
GN
Gints Narogs
Ziņas
“Tas ir milzīgs pagodinājums!” Harijs Vītoliņš atvaļinājumā laikā tika pie piedāvājuma, no kura nevar atteikties 5
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ir jau ļoti viegli pateikt – tu drīksti atlaist bez brīdinājuma.” Uzņēmēja par obligātu pedagogu vakcināciju 103
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Kāpēc tas nabaga skolotājs ir “jānošpricē”? Petraviča par ieceri noteikt obligāto vakcināciju pedagogiem 179
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Šampanietis, dejas līdz tumsai, krāšņi klāti galdi: piknikā Siguldā ballējas mūziķi, TV personības, šovu zvaigznes un uzņēmēji 72
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēs esam spiesti paaugstināt.” Rīdziniekiem no 1. septembra būtiski pieaugs maksa par siltumenerģiju 73
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Lai viņi par savu naudu katru nedēļu nodod testu, staigā maskās, cimdos.” Deputāts par skolotājiem, kuri nevēlas vakcinēties 283
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Nav pagājis vēl mēnesis, bet mēs saprotam – labi nebūs…” Egle par izmaiņām nodokļos 47
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Noslēdza daudzmiljonu darījumus, pēc tam atteicās no pienākumiem karaliskajā ģimenē: princis Harijs un Megana plānoja savu “neatkarību” jau pirms kāzām? 20
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Visam pieeju ar vieglu smaidu, kam paredzēts mirt, tas nomirs, kam jādzīvo, tas dzīvos,” Maestro Raimonds Pauls par uzkurināto tautu 99
1 diena
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
Režisore Aija Strazdiņa laulības ostā iestūrējusi otro reizi: “Ir jāļauj vīrietim būt. Sievietes gudrība ir saprast, ka mēs visu varam, bet ne vienmēr visu vajag.” 11
Intervija 1 diena
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
Nav pareizi būvēt nometnes nelegālajiem imigrantiem
22:23
LE
LETA
Ziņas
VID masveidā pamet IT speciālisti: brīdina, ka tas var ietekmēt EDS darbu 1
21:46
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
Vācija atšķirībā no Francijas nav noteikusi obligāto vakcinēšanos 2
20:48