Foto – Shutterstock

Zivju eļļa – ne tikai asinsvadiem un auglībai. 20 fakti no diētas ārsta Ata Tupiņa 0

Zivju eļļa kā uztura bagātinātājs pazīstama jau sen. Tomēr daži vēl aizvien šaubās par tās nepieciešamību organismam, kā arī neizprot, kad un cik ilgi jālieto. Cilvēkam, kurš divas reizes nedēļā ēd zivis, par zivju eļļas trūkumu nebūtu jāuztraucas. Savukārt tiem, kuriem zivis negaršo vai kuri tās ēd pārāk reti, jādomā, kā uzņemt nepieciešamās omega-3 taukskābes citā veidā.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Omega-3 jeb polinepiesātinātās taukskābes nepieciešams uzņemt vismaz pāris reižu nedēļā. Vērtīgās taukskābes ir atrodamas treknajās zivīs, vēžveidīgajos, kā arī dažos augu izcelsmes produktos. Omega-3 pieejamas arī uztura bagātinātāju veidā, piemēram, zivju eļļā.

Trīs galvenās omega-3 taukskābes ir īso ķēžu taukskābe alfa-linolēnskābe (ALS), garo ķēžu taukskābes eikozānpentakarbonskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS). Galvenie ALS avoti ir augu eļļas, īpaši rapšu, sojas un linsēklu eļļa, kā arī lapu kāposti, spināti, valrieksti. EPS un DHS atrodamas jūras veltēs, ieskaitot treknās zivis – lasi, tunci, foreli, mencu, skumbriju, sardīnes, kā arī vēžveidīgos – krabjus, mīdijas, austeres.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zivju eļļa satur EPS un DHS taukskābes, bet linsēklu eļļā atrodamas ALS taukskābes. Veģetāriešiem DHS avots varētu būt aļģu eļļa, kas Latvijā nav īpaši populārs produkts. Īso ķēžu taukskābes nedod tik lielu labumu veselībai kā garo ķēžu taukskābes. Turklāt jāapēd samērā liels daudzums linsēklu, lai gūtu tādu pašu efektu kā no zivīm.

Pastāv daudz pētījumu, it īpaši par zivju eļļas un sirds un asinsvadu slimību saistību, lai gan daži no tiem ir pretrunīgi un neļauj izdarīt skaidrus secinājumus. Pamatā uzskata, ka zivju eļļa cilvēkam ir nepieciešama, jo pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī novērš reimatoīdā artrīta un citu slimību simptomus.

“Dānijā veikti pētījumi rāda, ka Grenlandes pamatiedzīvotāji inuīti, kuru ikdienas ēdienkarte sastāv galvenokārt no zivīm, retāk slimo ar sirds un asinsvadu slimībām, augstu asinsspiedienu un aterosklerozi,” piebilst Atis Tupiņš.

Omega-3 taukskābes nepieciešamas vairākām organisma funkcijām, piemēram, muskuļu aktivitātei, asinsrecēšanai, gremošanai, auglībai, šūnu dalīšanās un augšanas procesiem. DHS ir svarīga smadzeņu attīstībai un darbībai. Simtiem pētījumu liecina, ka omega-3 var līdzēt vairāku slimību gadījumā, atvieglot, piemēram, astmas, depresijas, sirds un asinsvadu slimību, autoimūno slimību, kā arī vēža izpausmes. Tā kā omega-3 taukskābes palīdz mazināt triglicerīdu līmeni, tās rekomendē diabēta slimniekiem. Citi pētījumi rāda, ka taukskābes var uzlabot redzi, ādas un matu stāvokli, mazināt trauksmi un pat veicināt svara zudumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.