Foto – Līga Lepse

10 lietas, kas jāzina par veselīgo, bet viltīgo rabarberu 1

No zemes jau izspraukušās spilgti zaļas rabarberu lapiņas. Kā zināms, tas ir viens no pirmajiem vietējiem augiem, ko pavasarī varam celt galdā.

Reklāma
Reklāma
Trampam atliek bezspēcībā vien noplātīt rokas: Putins atdzīvina 3 klasiskās Kremļa taktikas
Mēs tāpat vien nepadosimies! Ukraina sāk gatavoties sliktākajam scenārijam
FOTO. VIDEO. “Tur ir ļoti daudz VUGD automašīnu, glābēji kaut kur skrien!” Aculiecinieks ziņo par biedējošu skatu galvaspilsētas centrā 16
Lasīt citas ziņas

Šeit apkopojām desmit svarīgākos faktus par šo augu.

1. Rabarberi satur cilvēka organismam noderīgas skābes – ābolskābi un citronskābi.

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Šis augs satur arī vērtīgos P, C, A, K, B vitamīnus, pektīnvielas, no minerālvielām – kāliju, fosforu, magniju, dzelzi un alumīniju (pēdējo vielu ne tik lielā daudzumā, lai tā izraisītu saindēšanos).

3. 100 grami rabarbera kātu satur tikai 25 kilokalorijas.

4. Rabarberiem piemīt imunitāti stimulējošas un asinsspiedienu stabilizējošas īpašības.

5. Ajurvēdā izmanto rabarberu saknes. Kaltētu sakņu pulveris palīdz dziedēt ādas apdegumus un samazināt to radītās sāpes. Iekšķīgi rabarberu sakņu pulveri var lietot, lai uzlabotu gremošanas trakta darbību un izvadītu žulti.

6. Šo augu nekas neliedz ēst regulāri, bet kas par daudz, tas par skādi. Baudīti lielās devās, var izraisīt caureju.

7. Lielākais ļaunums, kas slēpjas rabarberos, ir skābeņskābe — tā organismā veicina nešķīstošo savienojumu oksalātu veidošanos. Ja tie uzkrājas pārāk lielā daudzumā, var attīstīties reimatisms, podarga u.c. kaites. Oksalāti var arī izraisīt akmeņu veidošanos žultspūslī, nierēs un urīnceļos, kā arī izkustināt akmeņus.

8. Rabarberi satur arī tanīnus un antrahinona savienojumus, kas organismu ietekmēs negatīvi tad, ja rabarberus ēdienkartē iekļausiet lielā daudzumā.

9. Ar rabarberu ēšanu lielos daudzumos nevajadzētu aizrauties topošajām māmiņām, jo, ēsti kilogramiem, tie var izraisīt spontāno abortu.

Reklāma
Reklāma

10. Ja kātus no cera izlauž regulāri, jaunie kāti nesatur daudz skābeņskābes un tos var lietot uzturā visu vasaru.

Plašāk par rabarberiem un to audzēšanu lasiet 20. aprīļa žurnālā “Mājas Viesis” rakstā “Rabarbers – veselīgs, bet viltīgs”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.