Foto: unsplash

4 gardas spinātu ēdienu receptes: ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi 0

Mazās, svaigās spinātu lapas ir garšīgas salātos, bet lielākās labāk īsu brīdi pakarsēt.

Mīts un patiesība

No Persijas spināti vispirms atceļoja uz Spāniju. Vietējie mūki ātraudzīgos dārzeņus īpaši novērtēja un iekopa klosteros spinātu plantācijas. Valstu karaļu starptautiskie sakari veicināja šā auga izplatību visā Eiropā.  1870. gadā iznākušajā daktera Vulfa grāmatā par dažādu pārtikas produktu vērtību un bioķīmisko sastāvu viena kļūdaini ielikta komata dēļ spināti tika pasludināti par visvērtīgāko dzelzs avotu. Pēc grāmatas faktiem, dzelzs bija tik daudz, ka ar maigajām lapiņām droši varēja naglot dēļus. Ārsti slavēja zaļās, ar dzelzi bagātās lapas un izrakstīja tās zāļu vietā. 1937. gadā vācu pētnieki, atkārtoti pētot pārtikas produktus, šo drukas kļūdu atklāja. Dzelzi spināti satur, bet ne tik milzīgos daudzumos, kā toreiz pasludināja. Bet bērniem joprojām tika celti galdā spinātu biezeņi, topošās māmiņas saujām ēda zaļās lapas.

GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Meli un maldināšana par Covid-19 un pret to attīstītajām vakcīnām noteikti apdraud cilvēku dzīvību
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu dziedātāja Aminata publisko foto, kurā redzama ģērbusies tikai džinsos un zābakos 49
21 stundas
PA
Pēteris Apinis
Laukos
“Šo inžu dēļ nedzimst bērni, vīriešiem nestāv, bērniem psihomotori traucējumi!” Pēteris Apinis par pesticīdiem un postu, ko tie nodara dabai un cilvēkam 113
1 diena
Lasīt citas ziņas

Taču ne jau tikai dzelzs atrodams salātiem līdzīgajos augos, tajos ir arī beta karotīns, folijskābe, kalcijs, vitamīni. Spināti satur samērā daudz fosfāta, kas nepieciešams smadzenēm, kā arī kālija, kas ir atbildīgs par sirdsdarbību.

Kā apēst

Termiski apstrādājot, spināti zaudē savu vērtību, tāpēc vislabāk tos īsu brīdi tvaicēt, nevis vārīt vai cept. Spinātus var ēst arī svaigus. Atkarībā no pievienotajām garšvielām un sastāvdaļām spināti katrā ēdienā garšo citādi. Tie pielāgojas konkrētai garšai. Visbiežāk spinātus gatavo kopā ar olām, biezpienu un dažādiem sieriem. Tie var būt gan maigas krēmzupas, gan pikanta pīrāga sastāvdaļa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gatavos spinātu ēdienus nedrīkst ilgstoši glabāt un sildīt! Tie jāapēd tajā pašā dienā, jo diennakts laikā tajos rodas slāpekļskābes savienojumi. Tāpat zaļo lapu gatavošanai nedrīkst izmantot alumīnija traukus un foliju, jo saskarē ar šiem materiāliem veidojas veselībai nevēlami ķīmiskie savienojumi.

Svaigus spinātus glabā ledusskapī – pārtikas maisiņā, aprasinātus ar ūdeni, bet nemazgā. To dara īsi pirms gatavošanas.

Spinātus var sasaldēt, un pēc atkausēšanas tie nezaudē savu uzturvērtību. Lai lapas saglabātu intensīvi zaļo krāsu, tās vāra lielā sālsūdens daudzumā (ūdens un spinātu attiecība ir 1 : 3), neuzliekot katlam vāku. Ar spinātu sulu var iekrāsot gan pastu un pankūkas, gan biezeni un saldējumu. Produkti iegūst skaisti zaļu krāsu un nezaudē neko no garšas kvalitātes. Sulas vietā var izmantot arī sautētus un sablendētus spinātus.

Ja spinātu zupa, sautējumi vai salāti šķiet pārāk maigi, pusi no paredzētā daudzuma var aizstāt ar skābenēm. Abi lapu dārzeņi jāsautē atsevišķi un tikai tad jāpievieno zupai. Kopā sautējot, spināti kļūst cieti un bezgaršīgi. Skābenes var aizstāt arī ar citrona sulu. No garšvielām spināti vislabāk sader ar rīvētu muskatriekstu.

1. Brokastu omlete

Foto: Liliya Kandrashevich/SHUTTERSTOCK


• 3 olas

• 1 ēdamkarote saldā krējuma

• 150 g spinātu

• 50 g rikotas siera

• 50 g cietā siera (rīvēšanai)

• eļļa cepšanai

• sāls, rīvēts muskatrieksts

Sagriež rikotas sieru mazos kubiņos. Nomazgā un nosusina spinātus. Sakuļ olu, lēnām iemaisa spinātus un sieru. Pievieno sāli un muskatriekstu. Pannā sakarsē eļļu un uzlej sakulto masu, uzliek vāku un cep uz lēnas uguns aptuveni 6–7 minūtes, tad uzbārsta sarīvētu sieru un turpina cept, līdz tas izkusis.

2. Spinātu un brokoļu krēmzupa ar grauzdiņiem

Foto: Lisovskaya Natalia/SHUTTERSTOCK


• 400 g brokoļu

• 300 g spinātu

• 100 g kausēta siera

• 200 ml saldā krējuma

• 1 sīpols

• 1 kartupelis

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes eļļas vai sviesta

• 500–700 ml dārzeņu buljona

• maizes grauzdiņi

Katlā apcep sīpolus, ķiplokus un kartupeļus. Pielej karstu buljonu un vāra, līdz kartupeļi ir mīksti, tad pieber brokoļus un spinātus. Turpina vārīt aptuveni 10 minūtes. Pievieno kausēto sieru un saldo krējumu, uzvāra. Gatavo zupu nedaudz atdzesē un sablendē. Pasniedz ar grauzdiņiem un zaļumiem.

Īsi pirms pasniegšanas uzrīvē muskatriekstu.

3. Spinātu salāti

Foto: Brent Hofacker/SHUTTERSTOCK


• 200 g spinātu

• āboli

• 1 ēdamkarote dzērveņu sukāžu

• 1 ēdamkarote valriekstu

• biezpiens vai mīkstais siers

Mērcei

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• 1 ēdamkarote apelsīnu sulas

• 3 ēdamkarotes eļļas

• sāls, pipari

Spinātus nomazgā, nosusina. Lielas lapas saplucina gabalos. Ābolus sagriež plānās šķēlītēs. Atsevišķi traukā sajauc abu veidu sulas, eļļu, sāli, piparus un uzlej salātiem. Uzdrupina biezpienu vai mīksto sieru, valriekstus (to var mazliet apgrauzdēt) un dzērveņu sukādes.

Mazliet citādi garšos, ja spinātiem tiks pievienoti četrās daļās sagriezti mazi tomātiņi un uzrīvēta vārīta ola.

Ābolu vietā salātos var likt zemenes.

Daļu spinātu var aizstāt ar skābenēm vai citiem salātiem.

4. Spinātu tarte

Foto: Mshev/SHUTTERSTOCK


• 500 g smilšu mīklas

• 250 g svaigu spinātu

• 1 neliels sīpols

• 1 ēdamkarote sviesta

• 200 g svaigā siera (piemēram, rikota)

• 4 olas

• 200 g saldā krējuma

• 80 ml piena

• 1 ķiploka daiviņa

• naža gals sāls, piparu

Mīklu plāni izrullē, ieklāj cepamajā veidnē un pusstundu patur ledusskapī. Pa to laiku gatavo pildījumu: smalki sagriež sīpolu, saplūkā spinātus. Izkausētā sviestā apcep sīpolu, pievieno spinātus un aptuveni minūti pasautē.

Cepamo veidni izņem no ledusskapja, mīklu sadursta vai pārklāj ar cepamo papīru, uzberot zirņus vai pupas. Cep cepeškrāsnī 200 °C 10–15 minūtes. Ja bija cepamais papīrs, to noņem, izcepto pamatu ieziež ar sakultu olu un cep vēl 5 minūtes, bet jāvēro, lai tas neapbrūnē.

SAISTĪTIE RAKSTI

Spinātu pildījumu liek izceptajā groziņā, uzdrupina rikotas sieru. Sakuļ olas, pienu, saldo krējumu, sāli, garšvielas un uzlej pildījumam. Cepeškrāsnī 180 °C cep aptuveni 30–40 minūtes. Tarte ir gatava, līdzko olu un krējuma maisījums ir sarecējis.

Pildījumam var izmantot arī citas kombinācijas: spināti un biezpiens, fetas siers, mazi tomātiņi; brokoļi un rožkāposti, lasis un puravi, kūpināta vista un cukīni. Dārzeņi vispirms jātvaicē vai jāapcep sviestā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Tomātu un gurķu stādi izstīdzē: ko darīt, lai tas nenotiktu? 3
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Gardo recepšu” kladītei: banānu krēms – ievārījums ar ananāsiem: gatavs dažās minūtēs! 2
1 diena
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Vai šķirtās ģimenēs viens vecāks drīkst pieprasīt lielāku uzturlīdzekļu summu par bērniem?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kameņu saime dārzam: traka iecere vai tomēr izcils dārznieka palīgs? 3
2 dienas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Meli un maldināšana par Covid-19 un pret to attīstītajām vakcīnām noteikti apdraud cilvēku dzīvību
15 stundas
PA
Pēteris Apinis
Laukos
“Šo inžu dēļ nedzimst bērni, vīriešiem nestāv, bērniem psihomotori traucējumi!” Pēteris Apinis par pesticīdiem un postu, ko tie nodara dabai un cilvēkam 113
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu dziedātāja Aminata publisko foto, kurā redzama ģērbusies tikai džinsos un zābakos 49
21 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Ieklausies tajā, ko tev saka tavi draugi! Horoskopi 16.maijs 1
12 stundas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Šonedēļ dosi priekšroku vienatnei vai attiecībām ar pašiem tuvākajiem! Horoskopi no 17. līdz 23. maijam
10 stundas
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Praktiski
Īpašuma vērtības mēraukla: kā to aprēķina? 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kad vēders kurkst un laika maz: ātri pagatavojamā pica pannā 5
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
8 izcilākās gurķu šķirnes: siltumnīcai un dārzam 1
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Laiks salātiem! 5 salātu receptes un špikeris mērcītēm
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Žogs un koki tieši “uz robežas” ar kaimiņu – vai drīkst? 12
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
iemācīt sunim nelēkt virsū cilvēkiem? 10
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Lielākais drauds ir mutācijas, kas rodas tādās vietās kā Indija!” Rēvalds par maigo kovidu un vakcīnu efektivitāti pret jaunajiem Covid-19 veidiem 25
11 stundas
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Veicot vairāku lielveikalu stāvvietu apsekošanu, konstatēts, ka tās ir par šauru. Cik ilgi vēl skrambāsim savas un kaimiņu durvis?
12 stundas
LA
LA.LV
Medības
Vilku sāga turpinās! Meža kamerā uzfilmēts, kā sivēnmāte aizstāv sivēnus, kad uzbrūk vilki 15
13 stundas
IF
Imants Frederiks Ozols
Ziņas
“Viņš ir pierādījums tam, ka Latvija nav maza valsts!” Profesors Grēns, kurš trīsreiz atteicies no Triju Zvaigžņu ordeņa
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Latviete Telavivā nofilmē baisu skatu un ziņo par kāda vīrieša nāvi 29
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Šovasar ieviesīs maksu par iebraukšanu bijušajā padomju armijas raķešu bāzē Zeltiņu pagastā 22
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Zināms, kā izskatīsies Samantas Tīnas uzstāšanās “Eirovīzijas” dziesmu konkursā 12
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Varbūt vajag vairāk līderības no premjera puses?” Pūce domā, ka Kariņš valdībā varētu izrādīt lielāku drosmi 5
9 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Viņas pacientiem jāparaksta īpaši sagatavots dokuments. Ārste iesaka pret vakcinēšanos izturēties ļoti nopietni un ziņot par blakusparādībām 62
19 stundas
PA
Pēteris Apinis
Laukos
“Šo inžu dēļ nedzimst bērni, vīriešiem nestāv, bērniem psihomotori traucējumi!” Pēteris Apinis par pesticīdiem un postu, ko tie nodara dabai un cilvēkam 113
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Kurā novadā visvairāk inficēto? Publicē karti ar visām pašvaldībam 4
21 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Viņķele: “Latvijā visus nevakcinētos sauc par nozombētiem vakcīnidiotiem, bet nedrīkst jaukt piesardzīgos ar “antivakseriem”! 307
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Sofija, Taiga, Arita un Airita 1
23 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 106
2 dienas
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Vardarbības pereklis vai civilizācijas pēdējais bastions? 120
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Harijs intervijā paziņo, ka, dzīvojot britu karaliskajā ģimenē, esot juties kā “dzīvnieks zooloģiskajā dārzā” 38
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 15. līdz 21. maijam: kādas vēlmes piepildīsies
1 diena
LE
LETA
Uncategorized
Ķekavas novada pašvaldība pieteiksies uz valsts līdzfinansējumu veloceliņa izbūvei gar Bauskas šoseju 2
22:48
LE
LETA
Ziņas
“Varbūt vajag vairāk līderības no premjera puses?” Pūce domā, ka Kariņš valdībā varētu izrādīt lielāku drosmi 5
22:21
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Iepirkumu uzraudzības birojs pārbaudīs iepirkumus saistībā ar Jēkabpils domnieka Gavrilova būvuzņēmumu
21:57