Foto – Valdis Semjonovs

Vai celt debesīs paipalas olu? 0

Lasītājs jautā: “Mana draudzene padzirdējusi, ka vajag ik rītu apēst piecas jēlas paipalu oliņas ar visu čaumalu, tās lieliski uzlabojot veselību. Jēlās oliņas viņa liek smūtijā, blendē kopā ar augļiem vai dārzeņiem. Man jēlas olas galīgi negaršo, nespēju ieēst.”

Reklāma
Reklāma
Brīdina par iespējamu katastrofu: Eiropu klusi iekaro “supermonstru” armija, kas posta ceļus un elektroapgādi
WSJ: Izraēla Irānā divu dienu laikā panāca to, ko Krievija 3 gados nespēja sasniegt Ukrainā 134
Kokteilis
“Sist viņu vajag!?” Bijušais bokseris Mairis Briedis komentē savas emocijas saistībā ar Rosļikova ievēlēšanu 63
Lasīt citas ziņas

“Iebilstu pret termiski neapstrādātu olu lietošanu uzturā, tāpēc šāds piegājiens vispār šķiet nepieņemams,” uzsver uztura speciāliste Liene Sondore. Bioloģiski vērtīgākas it kā būtu svaigas, tomēr jēlās paipalu oliņās, tāpat kā vistu olās, var būt salmonellu baktērijas, tāpēc jāievēro tādi paši drošības pasākumi, respektīvi, uzturā drīkst lietot tikai termiski apstrādātās. Turklāt organismam vieglāk pārstrādāt vārītas, tvaicētas, ceptas olas. Piecas paipalu oliņas ir līdzvērtīgas vienai vistas olai.

Tiek pieņemts, ka paipalu dējumā ir vairāk vērtīguma, piemēram, fosfora, kālija, dzelzs. Tomēr ir pētījumi, kas šo pieņēmumu apgāž. Daudz svarīgāk ir tas, ar ko putni baroti, tāpēc ieteicams iegādāties ekoloģiskā saimniecībā ražotās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.