Foto: Aija Geida

6 upeņu ievārījumu variācijas: ar bumbieriem, āboliem, persikiem, apelsīnu miziņām 0

Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Šmauc pircējus? Ražotāju triki un zaļmaldināšanas pērles veikalu plauktos
Kadirovieši Melitopolē izvaro Krievijas televīzijas propagandisti un piekauj operatoru 13
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Lasīt citas ziņas

Upenes ir brīnišķīgs C vitamīna avots. Ziemā derēs pie tējas, īpaši, kad neveselums klāt. Visvērtīgākās ir svaigas upenes, tām seko saldētās ogas, bet pēdējā vietā ierindojas tās, kas pakļautas augstas temperatūras ietekmei. Tie, kuriem upeņu garša šķiet par stipru, ievārījumu vārot, var pievienot kādas maigākas ogas, banānus, kabačus.

1. Klasiskais upeņu ievārījums

CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas:

• 500 g upeņu

• 600 g cukura

• 1 citrona sula

• 2 glāzes ūdens

Pagatavošana:

Tīras ogas ieber katlā, pielej ūdeni un vāra ogas uz lēnas uguns 20 minūtes. Pievieno citrona sulu un cukuru, turpina karsēt, līdz cukurs izkusis. Tad palielina liesmu un vāra 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad ievārījums sabiezējis, pilda burkās, aizvāko un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Upenes ir bagātas gan ar skābi, gan pektīnu, tāpēc ievārījums diezgan ātri sabiezēs.

2. Upeņu un bumbieru ievārījums

Sastāvdaļas:

• 1 kg upeņu

• 3 lieli bumbieri

• 700 g cukura

• pusglāze ūdens

• 1 kanēļa standziņa

Pagatavošana:

Upenes notīra un noskalo. Bumbierus nomizo, izgriež serdes un sagriež gabaliņos. Liek katlā, pievieno kanēļa standziņu un, visu laiku maisot, vāra uz mērenas uguns 10–15 minūtes, nosmeļot putas. Pieber cukuru un vāra vēl 5 minūtes.

Izņem kanēļa standziņu un vēl karstu ievārījumu pilda burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

3. Upeņu džems

Sastāvdaļas:

• 500 g upeņu

• 500 g kabaču

• 1 kg cukura

• naža gals vanilīna

Pagatavošana:

Notīrītas upenes liek katlā, uzber cukuru un maisot karsē, līdz cukurs izkusis. Pievieno gabaliņos sagrieztus kabačus. Jaunos mazos kabačus var pat nemizot. Vāra aptuveni 30 minūtes, kamēr ievārījums sabiezē. Īsi pirms vārīšanas beigām pievieno vanilīnu.

Karstu lej burkās un aizvāko.

4. Ābolu, bumbieru, persiku džems ar upenēm

Sastāvdaļas:

• 1 kg ābolu

• 1 kg bumbieru

• 1 kg persiku

• 600 g upeņu

• 2 kg cukura

Pagatavošana:

Ābolus, bumbierus un persikus nomazgā, sadala četrās daļās. Persikiem izņem kauliņus, āboliem un bumbieriem izgriež serdes. Augļus liek katlā, pielej pusglāzi ūdens, karsē uz lēnas uguns, līdz tie kļūst mīksti.

Upenes pārlasa, noskalo, ber katlā, pievieno 200 g cukura un vāra, līdz cukurs izkusis.

Gan augļus, gan upenes izberž caur sietu, liek vienā katlā, pievieno atlikušo cukuru un vāra gandrīz stundu uz ļoti lēnas uguns.

Karstu džemu lej iepriekš sagatavotās burkās un aizvāko.

Augļu proporcijas var mainīt pēc iespējām un gaumes.

5. Upeņu ievārījums ar apelsīnu miziņām

Sastāvdaļas:

• 1 kg upeņu

• 2 apelsīni

• 600 g cukura

Pagatavošana:

Upenes apber ar cukuru un atstāj uz nakti aukstumā. Nākamajā dienā liek ogas vārīties. Noputo un vāra uz ļoti mazas liesmas aptuveni pusstundu, laiku pa laikam apmaisot, līdz ievārījums būs vajadzīgajā biezumā.

Apelsīnus rūpīgi nomazgā. Norīvē miziņas oranžo daļu vai apelsīnu ļoti plāni nomizo un miziņu sagriež sīkās strēmelēs. Miziņas ievārījumam pievieno 5 minūtes līdz gatavībai.

Ievārījumu lej izkarsētās burkās, hermētiski aizvāko un atstāj, lai atdziest.

Intensīvākai garšai ievārījumam var pievienot no apelsīniem izspiestu sulu.

Kad ievārījums atdziest, tas vienmēr kļūst mazliet biezāks.

6. Jaukto ogu ievārījums

Sastāvdaļas:

• 1 kg dažādu ogu (avenes, zemenes, ērkšķogas, jāņogas, mellenes vai upenes)

• 1 kg želejas cukura

Pagatavošana:

Ogas rūpīgi pārlasa, noņem kātiņus, ja vajag – noskalo. Lielākās ogas, piemēram, zemenes, sastampā, ērkšķogas pārgriež uz pusēm. Bļodā ogām pārber cukuru un atstāj uz pāris stundām, līdz izveidojas sula.

Liek katlā uz uguns un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz uzvārās. Vāra 3 minūtes, nosmeļ putas. Uguns intensitāti samazina un maisot vāra, kamēr ievārījums sabiezējis. Pilda burkās un tūlīt aizvāko.

SAISTĪTIE RAKSTI

Atkarībā no ogu kokteiļa var pievienot mazliet citrona sulas.

Ievārījums iegūst savdabīgu aromātu, ja ogām piepilina nedaudz rožūdens.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Veterinārārsts Dāvids Kleimanis: “Savā praksē neesmu redzējis nevienu labu piemēru, kad pie ķēdes turētam sunim nebūtu bijis problēmu” 25
Uzmanīgi ar mutes skalojamajiem līdzekļiem! Ārsti brīdina – var iedzīvoties pamatīgās nepatikšanās
Mandeļu miltu, šokolādes, kartupeļu… Neierastas vafeļu receptes!
Šmauc pircējus? Ražotāju triki un zaļmaldināšanas pērles veikalu plauktos
Kadirovieši Melitopolē izvaro Krievijas televīzijas propagandisti un piekauj operatoru 13
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Krievijā avarējis helikopters, ar kuru pārvadā Putinu 74
Pavasaris vairs nav aiz kalniem? Sinoptiķi prognozē, kad Latvijā beigsies sals
Lasīt citas ziņas
4 iemesli, kāpēc vajadzētu kaļķot koku stumbrus: to vislabāk darīt, kad gaisa temperatūra ir ap 0 grādu 4
Mīts vai patiesība: kaķim patiešām nedrīkst dot pienu?
Uzmini nu! Sastopama gan Āfrikā, gan Latvijā, dzied naktīs. Uzskatāma par ukraiņu iemīļotu simbolu
“Līdz kādam vecumam jāmaksā uzturlīdzekļi? Bērnam drīz 18” – jautā lasītājs 8
FOTO. Kā izvēlēties pareizās tomātu sēklas, lai tiktu pie izcilas ražas? Iesaka speciāliste
Īstais brīdis sākt domāt par sēklu iegādi – kur pirkt, cik daudz un ko tieši? 15
Riekstiņa: Pēdējo gadu laikā Rīgā ir vizuāli vērojama atpalicība no Tallinas un Viļņas
FOTO. Pakistānā sprādzienā lūgšanu laikā mošejā 47 nogalinātie 20
Slaidiņš: Tankiem nāvējošākais drauds ir aviācija
Live TEKSTA TIEŠRAIDE. Francija un Austrālija piegādās Ukrainai artilērijas šāviņus
FOTO. Šefpavāru uz uguns gatavots ēdiens un īpašā godā celtas ķimenes – aizvadīts Ziemas garšu festivāls Siguldā
VIDEO. Suns aiz garlaicības izgrauzis caurumu un izbāzis galvu caur ārdurvīm
Dažviet tie maksā naudu, citviet ir par brīvu – pircēji nesaprašanā par salātu iepakojuma traukiem veikalos 1
Streips: “Saskaņa” vismaz paredzamajā nākotnē nekur nepazudīs
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Piektā bronza! Latvijas kamaniņbraucējiem bronza komandu stafetē
23:24
Ko avīzes rakstīja pirms 100 gadiem – “Skroderdienas Silmačos” izrāda jaunā manierē
23:14
1933. gada 30. janvārī. Vara Hitlera rokās
23:04