Foto – LETA

Stingri pēc norādījumiem 0

Antibiotiku kursu vienmēr nosaka ārsts, un šīs zāles jālieto strikti, jo ārstēšanas pārtraukšana vai mazāka deva var samazināt zāļu iedarbību nākamajās saslimšanas reizēs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

– Atbildība jāuzņemas katram pašam, pārdomājot, vai vienmēr pilnībā tiek ievērots ārsta noteiktais kurss, proti, vai to nepārtrauc ātrāk, kad manāms uzlabojums, un nesamazina devas, – uzsver Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs infektologs Māris Liepiņš.

• Jāievēro ārsta norādījumi – antibiotikas jādzer noteiktā laikā, daudzumā un ilgumā. Vienmēr jālieto tās, kuras norādītas receptē, nevis iepriekš lietoto zāļu pārpalikums.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Jebkurām zālēm vislabāk uzdzert ūdeni, ja vien instrukcijā nav teikts citādi. Visticamāk, ārsts brīdinās, ka nekādā gadījumā nedrīkst uzdzert pienu vai tūliņ pēc zālēm lietot citus piena produktus. To sastāvā esošais kalcijs saista nozīmīgu daļu aktīvo vielu, un tās iziet cauri gremošanas sistēmai neskartas, t.i., organismā neuzsūcas, pavājinot antibiotiku iedarbību.

• Alkohols savienojumā ar antibiotikām šīs zāles padara pilnīgi neefektīvas.

• Antibiotikas vispār ir konfliktējošs preparāts, jo daudzi no šiem medikamentiem necieš ne tikai piena produktus, bet arī jebkurus gāzētos, skābos dzērienus un ēdienus – augļus, sulas un ēdienus, kuros izmantots etiķis. Piemēram, greipfrūta vai tā sulas (īpaši svaigi spiestas) klātbūtnē antibiotiku iedarbība pastiprinās un var rasties pārdozēšanas efekts.

• Nevienām zālēm neuzdzer arī kafiju un tēju, jo šajos dzērienos esošās vielas reaģē ar medikamentiem un var būtiski mainīt to terapeitisko efektu.

• Lietojot antibiotikas, uzturā nav jāpārspīlē ar gaļas produktiem, taču ieteicami svaigi dārzeņi, rieksti, sulas un augļi, kas palīdz cīnīties ar infekcijām.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.