Foto – Shutterstock

Bērna ēdienkartē aiva jāievieš ļoti pakāpeniski, vērojot, kā viņš jūtas un vai nerodas veselības problēmas. Mazulim nevajadzētu dot pārāk skābu augli, tas var radīt gremošanas traucējumus. Ja izdevies iegādāties augli ar maigu garšu, no tā pagatavotu biezenīti – svaigi sarīvētu vai termiski apstrādātu – var piedāvāt jau septiņus mēnešus vecai atvasītei. Manuprāt, aiva ir labs produkts, ko bērna ēdienkartē ieviest pamazām, pievienojot pamatēdienam, piemēram, ābola vai bumbiera putriņai. 0

Es uzturā biežāk lietoju nevis aivas, bet vietējās krūmu cidonijas. Tās lieku pie tējas citrona vietā. Turklāt sagrieztas un apkaisītas ar cukuru tās var ilgi uzglabāt. Taču man garšo arī aivas.

Reklāma
Reklāma

KUR IEGĀDĀTIES?

FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Mūrniece: “Notiek psiholoģiskās operācijas pret mūsu iedzīvotājiem. Tiek mēģināts manipulēt un radīt nedrošības sajūtu”
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Lielveikalā “Maxima” aivas nopērkamas par 2,79 kilogramā, “Rimi” tobrīd ar atlaidi par 2,19 (pilna cena – 2,69 eiro).

KO PAGATAVOT?

* Medū cepta aiva

Aivu nomizo, sagriež, izgriež viducīti. Cepešpannu iesmērē ar augu eļļu, uz tās liek aivas šķēlītes. Uz katras uzlej tējkaroti medus un uzkaisa tējkaroti cukura. Cep +180 C 15 līdz 20 min. Pasniedz sagrieztu gabaliņos, pārlejot ar sīrupu, kas radies cepšanas procesā.

* Aivas biezzupa

CITI ŠOBRĪD LASA

1 kg aivas augļu sagriež daiviņās, liek katliņā, aplej ar ūdeni (tā, lai tas būtu 2 cm virs aivas gabaliņiem). Pievieno 200 g cukura un vāra 5 līdz 7 min. Masu sablenderē, pēc tam emaljētā traukā uz lēnas uguns vāra 5 līdz 10 min. Biezeni pasniedz atdzesētu. Var rotāt ar sēkliņām, piparmētru lapiņām u. tml.

* Cepta aiva

Aivas augli nomizo, sagriež šķēlītēs, izņem vidiņu. Pannā izkausē sviestu. Augļa šķēlītes cep no abām pusēm – pa 3 līdz 4 min no katras. Karstas kārto uz šķīvja, pārkaisa ar cukuru, kanēli un sakapātām piparmētru lapiņām. Pasniedz ar saldējumu vai putukrējumu.

/ No Marutas Goilo “pūralādes” www.draugiem.lv/

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.