Foto: SHUTTERSTOCK

Kas veicina glaukomas attīstību 1

• Vecums pēc 40 un it īpaši 60 gadiem, taču tā sauktā juvenilā glaukoma var būt arī jauniem cilvēkiem.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam
Lasīt citas ziņas

• Iedzimtība. Pirmās pakāpes radiniekiem saslimšanas risks pieaug 4–8 reizes. Ja kādam no tuviniekiem ir glaukoma, jau kopš 35 gadu vecuma vajadzētu apmeklēt acu ārstu un viņu par to informēt.

• Tuvredzība virs mīnus 4 dioptrijām, jo tad acis jutīgāk reaģē uz paaugstinātu spiedienu.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Cukura diabēts, jo šī slimība izraisa pārmaiņas sīkajos asinsvados.

• Paaugstināts asinsspiediens, it sevišķi, ja ir sirds ritma traucējumi, jo tas pasliktina asinsriti un redzes nervs jutīgi reaģē uz asiņu plūsmas pārmaiņām.

• Acu traumas, pēc kurām tiek kavēta iekšējā šķidruma attece.

• Acs struktūru pārmaiņas, piemēram, plāna radzene, kas padara redzes nervu jutīgāku pret augstu spiedienu, lai gan šajā gadījumā tas var būt maldīgi zemāks.

• Ja ir nosliece uz glaukomu, tās attīstību var provocēt ilgstoši lietoti kortikosteroīdus saturoši acu pilieni.

• Skābekļa trūkumu redzes nervā un glaukomas progresēšanu var izraisīt krākšana ar tā saukto miega apnoju, kad krācējam uz brīdi apstājas elpošana.

Kā sadzīvot

Glaukomas ārstēšanu parasti sāk ar acs spiedienu pazeminošiem pilieniem, taču pavisam to nav iespējams novērst. Ja slimību atklāj agrīnā stadijā, kamēr nav sūdzību, bieži trūkst motivācijas precīzi ievērot zāļu lietošanas grafiku. Medikamenti var iedarboties 4–24 stundas. Piemēram, ja zāles jāpilina divreiz dienā, tas darāms arī brīvdienu rītos un vakaros, atrodoties ārpus mājas, kas, protams, var būt diezgan apgrūtinoši.

Svarīgi nodrošināt labu asinsriti acīs, tāpēc, lietojot asinsspiedienu pazeminošas zāles, nedrīkst tās pārdozēt un pieļaut, ka vakaros un naktīs tas pazeminās zem 110 mmHg.

Reklāma
Reklāma

Ja ar medikamentiem acs spiedienu neizdodas normalizēt, lai uzlabotu tās iekšējā šķidruma atteci, veic lāzerterapiju vai ķirurģisku operāciju.

Ārstēšanas taktika atkarīga no slimības stadijas, acs spiediena un slimnieka vecuma.

Ja glaukoma sākusi attīstīties tikai 85 gadu vecumā, redze saglabāsies līdz mūža beigām arī bez intensīvas ārstēšanas, jo slimība progresē lēni. Taču, ja pacients ir jauns, spiedienu noteikti jācenšas pazemināt, jo ar slimību nāksies sadzīvot vēl ilgi.

Ja spiedienu nepieciešams regulēt tikai nedaudz, parasti veic lāzerterapiju. Ja efekts saglabājas piecus gadus, tā uzskatāma par veiksmīgu. Gados jauniem slimniekiem dažkārt labāk veikt ķirurģisku operāciju, lai saglabātu nerva šķiedras. Tā nodrošina stabilāku acu spiedienu nekā pilieni.

Nereti zāles jāturpina lietot arī pēc tam, jo spiediens var atkal paaugstināties, taču daudziem, ievērojot ārsta norādījumus, efekts saglabājas ilgu laiku.

Uzziņa

Ar glaukomu slimo vidēji 4% cilvēku virs 40 gadu vecuma, bet pēc 60 gadiem – 7%. Neārstējot progresējošo slimību,15–20 gadu laikā iestājas aklums. Glaukoma ir viens no izplatītākajiem redzes zuduma cēloņiem pasaulē.

KONSULTĒJUSI DR. VOLKSONES ACU ĀRSTA PRAKSES ACU ĀRSTE LĀSMA VOLKSONE

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.