Neatstāt bez ievērības 5


Visraksturīgākā atviļņa slimības izraisītā sūdzība ir dedzināšana un sāpes aiz krūšu kaula, visbiežāk pēc ēšanas, bet var būt arī atraugas, skāba garša mutē, klepus, kakla sāpes un balss aizsmakums, slikta dūša, rīšanas grūtības. “Ārstam uzmanīgi jāklausās, kas pacientu traucē visvairāk. Īpaša uzmanība jāpievērš tā sauktajiem trauksmes simptomiem: izteiktām un progresējošām rīšanas grūtībām, vemšanai ar asinīm un svara zudumam,” uzsver Sabri Abdulmasihs.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Svarīgi atvilni atšķirt no sirds slimības. Ja vienlaikus ir arī paaugstināts asinsspiediens un neritmiska sirdsdarbība, elpas trūkums pēc fiziskas slodzes un citi simptomi, jādodas ne tikai pie gastroenterologa, bet arī pie kardiologa.

Nereti ārsts atviļņa slimības diagnozi var noteikt bez papildu izmeklēšanas, bet citkārt nepieciešams veikt augšējo endoskopiju, ko tautā dēvē par kobru. Dažiem atvilnis īpaši netraucē, taču, izmeklējot barības vadu, tiek atklātas nopietnas izmaiņas. Tad noteikti jālieto zāles, jo citādi var rasties komplikācijas, piemēram, barības vada sašaurinājums, asiņošana un čūla. Visplašāk izmanto medikamentus, kas samazina kuņģa skābes daudzumu. Jo iekaisums izteiktāks, jo tie jālieto ilgstošāk, kaut arī sūdzības pārgājušas. Zāles parasti jāturpina dzert 6–8 nedēļas norādītajā devā, un pēc tam, visticamāk, simptomi neatsāksies ilgu laiku.

CITI ŠOBRĪD LASA
Aplami rīkojas tie, kuri barības vada iekaisuma gadījumā lieto bez receptes nopērkamās kuņģa skābes daudzumu samazinošās zāles. Tās labi palīdzēs novērst simptomus, taču neārstēs iekaisumu, jo šajos preparātos ir mazāka aktīvās vielas deva. Kaut gan šiem medikamentiem tikpat kā nav nelabvēlīgu blakusparādību, tomēr to gadiem ilga lietošana var ietekmēt kalcija vielmaiņu organismā, veicinot osteoporozes attīstību.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.