Kopš sevi atceros, ēst man paticis vienmēr – bloga “irtaverts.lv” ievadā raksta tā autore Inga Kalniņa. Ar laiku nācis klāt pavārmākslas prieks un vēlme dalīties ar zināšanām un prasmēm, kas apgūtas  kulinārijas skolā Francijā.
Kopš sevi atceros, ēst man paticis vienmēr – bloga “irtaverts.lv” ievadā raksta tā autore Inga Kalniņa. Ar laiku nācis klāt pavārmākslas prieks un vēlme dalīties ar zināšanām un prasmēm, kas apgūtas kulinārijas skolā Francijā.
Foto no Ingas Kalniņas krājuma

Blogere Inga Kalniņa: par kulinārijas skolu Francijā, par cīņu ar anoreksiju, par to, ka Instragams ir kā paralēlā pasaule – pieņemts rādīt tikai galējības 8

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”.

Kopš sevi atceros, ēst man paticis vienmēr – bloga “irtaverts.lv” ievadā raksta tā autore Inga Kalniņa. Ar laiku nācis klāt pavārmākslas prieks un vēlme dalīties ar zināšanām un prasmēm, kas apgūtas kulinārijas skolā Francijā. Kopā ar Ingu gatavojam franču Šarlotes kūku un itāļu pastu ar pikantu nosaukumu “puttanesca”.

LE
LETA
Ziņas
No 15. jūnija varēsim apmeklēt divu tipu kultūras pasākumus. Kas būs jāievēro? 43
1 diena
ML
Māra Libeka
Ziņas
Iedzīvotājus sadala trīs līmeņos. Vai nepotētie ir pilnībā izslēgti no sabiedrības? 253
6 stundas
MA
Māris Antonevičs
Stāsti
Lembergs atvainojās un atzina, ka esot pārkāpis robežas. Intervija ar LPRA priekšsēdētāju Ivaru Kaļķi 12
20 stundas
Lasīt citas ziņas
Kalniņu ģimenē maltītes gatavo arī Ingas vīrs Māris.
Foto no Ingas Kalniņas krājuma

Uz Franciju Inga aiztrauca tūlīt pēc Rīgas Franču liceja beigšanas un nodomāto tūrisma studiju vietā vispirms izvēlējās viesmīlību un pavārmākslu Nicā, un tikai pēc tam sekoja mācības restorānu un viesnīcu vadībā Bordo. Pēc astoņiem gadiem atgriezās Latvijā ar “stipriem papīriem”, taču, neviens viņu ar ārzemju diplomiem atplestām rokām šeit negaidīja. “Iespējams, tā ir mana pieredze,” viņa diplomātiski piebilst. Profesionālā karjera attīstījās no projekta uz projektu ar viesnīcu atvēršanu un restrukturizāciju, kur varēja izmantot gan franču valodas prasmes, gan profesionālās zināšanas un pieredzi tūrismā un viesnīcu vadībā. Pavārmāksla atlika pašas virtuvei un franču kulinārijas meistarklasēm, ko Inga sāka rīkot drīz vien pēc ierašanās dzimtenē. Receptes pamazām krājās, gribējās tās uzlikt uz papīra, un radās blogs. Kad piedzima Grēta Teodora (7) un Florence Roze (4), pievienojās ēdienu receptes bērniem, kas tika apvienotas grāmatā “Pilnām mutēm” un pavārburtnīcā. Kalniņu ģimenē Inga nav vienīgā pavāre, viņas dzīvesbiedrs Māris saimnieko pie grila, kūpina vai vāra zupu kazanā*.

CITI ŠOBRĪD LASA

Blogā esat visai atklāta, taču redzams, ka reizēm sekotājiem tas nav pa prātam. Kad ievietojāt pašas gatavoto picu, “fanu” skaits samazinājās. Kā to saprast?

Daudz ir tādu ēdienu vai produktu, kas cilvēkiem garšo, bet publiski viņi neatzīsies, ka tos ēd, lai no malas izskatītos labi. Ja picu izvēlamies retu reizi kā vienu no daudzām maltītēm, tā nevar būt problēma. Par problēmu tā kļūst, kad ēd bieži vai liek uz tās kaut ko mazāk veselīgu.

Instagrams vispār ir kā paralēlā pasaule, kas nonāk galējībās – vai nu mīl tiešu un neslēptu ikdienu, vai jābūt maksimāli uzspēlētam un skaistam. Es mēģinu iet vidusceļu – nerādu visu ikdienu, bet arī neslēpju, ka manā maltītē reizēm mēdz būt picas, pelmeņi, saldētie produkti. Jaunākais ieraksts bija par saldētiem produktiem – daudziem liekas, ka tā ir slinkuma pazīme, taču arī saldēti produkti var būt vērtīgi, turklāt pie daudziem mēs netiktu klāt, ja tie nebūtu saldēti.

Man ir savs viedoklis par instagramu un citām sociālo tīklu platformām, kas nesakrīt ar daudzu uzskatu, tāpēc sekotāju ir ap trīs tūkstošiem, kas uz kopējā fona nav daudz.

Kāds ir jūsu viedoklis?

Jau kopš bloga pirmsākumiem sapratu, ka man patīk to veidot, taču nevēlos, ka to ietekmētu nauda vai dāvanas, lai savā instagrama pasaulē varu runāt brīvi par visu. Nenosodu nevienu, kam tas ir peļņas avots.

Vai nav liela ņemšanās – pastāvīgi ar kaut ko jādalās, kas jānobildē un jāapraksta, pēc tam jāatbild uz komentāriem?

Ir periodi, kad gribas dalīties un daru to biežāk, bet ir bijušas arī mēnešiem garas pauzes, taču jārēķinās, ka sekotāju skaits samazināsies.

Francūži ir slaveni ar prasmi izbaudīt ēdienu garās pusdienās. Vai jums arī tas izdodas?

Mūsu ģimenē vienmēr tā bijis, ka svētki nav pārēšanās, bet skaists galds un maltītes baudīšana visiem kopā. Francijā tikai apstiprinājās, kas Latvijā likās loģisks un patīkams, ko varam mācīties no francūžiem, itāļiem, spāņiem, ka ēšana nav tikai fizioloģiska nepieciešamība un galdiem nav obligāti jālūst, lai maltīte kļūtu par baudu un jaukām, ilgām sarunām. Kas man mazliet traucējis pie mums, bet tas neattiecas uz visiem, ka vajag ļoti daudz ēdiena un namamātes ir tā noskrējušās, ka nav laika būt kopā ar viesiem un izgaršot pašu gatavoto.

Francijā iemācījos, ka svinēšanai nevajag īpašu iemeslu, arī ikdienā ar pāris draugiem un nelielu maltīti bez baltā galdauta var būt svētku brīdis.

Līdzās smalkākiem ēdieniem pēc franču receptēm, piemēram, kruasāniem, gatavojat arī rasolu un pīrāgus.

Tikko Lieldienās ļoti sagribējās rosolu (Inga arī savā blogā raksta “rosols”. – I. P.), bet tas bija Māra darbs. Pati izcepu brioša maizi, ko var ēst ar vai bez olām. Sākusies grilēšanas sezona, arī tā ir mana vīra pasaule. Turklāt viņš kūpina, vāra zupu uzbeku kazanā – cita specifika un virtuve, bet sanāk ļoti garšīgi.

Daudzas Ingas bloga receptes un divas pavārgrāmatas veltītas ēdieniem bērniem, iedvesmojoties no gatavošanas savām meitām.
Foto no Ingas Kalniņas krājuma

Un vēl jums ir pavisam vienkārši ēdieni – pusdienas meitenēm ar rīsiem vai griķiem un kāpostu-burkānu salātiem. Gādīga omīte teiktu – bērns tak’ no tā nevar paēst!

Ko tad bērnam vajadzētu vairāk?

Kādu gaļas gabaliņu…

Nevajag ēst gatavošanu padarīt par apgrūtinošu pasākumu. Daudzas mammas raksta, ka viņām virtuve paņem tik daudz laika un spēka, ka nav vairs prieka, tāpēc liela daļa manu recepšu sākas ar “ātri un vienkārši”. Grūtākajām norādu, ka paņems laiku, tāpēc gatavošana jāieplāno.

Daudziem šķiet, ka franči arī ikdienā ēd sarežģītus ēdienus. Jā, ir maltītes, kuras gatavo stundām, bet tā nav viņu ikdiena. Blogā uzsveru – ja ēst gatavošanu padari par personīgo slogu, tas vairs nav baudāmi. Kovida dēļ arī man katru dienu jāgatavo divas maltītes – pusdienas un launags – vairāk, bet es nevaru tam veltīt ilgāku laiku, tāpēc meiteņu pusdienas ir vienkāršas – galvenais, lai paēdušas un būtu kaut kas veselīgs. Lielo gatavošanu atstāju vakaram vai nedēļas nogalei, bet tas nenozīmē, ka pa dienas vidu viņas var pārtikt tikai no sviestmaizēm. Vienkāršs ēdiens jau nav slikts ēdiens.

Uzsverat, ka ēšanā tāpat kā dzīvē vajadzīgs līdzsvars. Ko jums pašai tas nozīmē?

Šī saprašana man pašai atnāca ļoti vēlu, jo ēšanas traucējumi pusaudzes gados bija pilnā spektrā. Man likās, ka visas draudzenes ir tievas un smukas, bet es tāda apaļa, kas no malas varbūt nemaz tā neizskatījās. Šodien saprotu, ka biju nepacietīga un nemācēju savas bažas izstāstīt cilvēkam, kurš man palīdzētu. Sāku ar pamatīgu sportošanu, vēlāk pieslēdzās neēšana, pa vidu notika skolas maiņa, kas arī nebija tas labākais. Vidusskolas izlaiduma bildēs izskatījos tik slikti, ka vēlāk attēlus pat nesaglabāju.

Kas palīdzēja pieveikt anoreksiju?

Pilnībā izārstējos tikai Francijā. Skolas draugi un arī citi man iemācīja, ka palīdzēs līdzsvars un ne sevis šaustīšana vai galējības. Vari izēst bļodu ar salātiem – super, bet tas nenozīmē, ka esi varonis. Apēdīsi kūku – nebūs liels grēks, ja to nedarīsi katru dienu. Ēdiens nav ne sods, ne arī apbalvojums.

Man ir cerība, ka spēšu savām meitenēm noķert šo šaubu brīdi un palīdzēt ar savu pieredzi. Tagad lieku uzsvaru uz kustībām un dažādu ēdienu. Mazākajai meitai liekas, ka visas veselības pamats ir kustība, jo redz piemēru – vecvecmāmiņu, kas vairs nestaigā. Meita ir savilkusi kopā – ja nekustēsi, pienāks brīdis, ka vari palikt uz gultas.

Vēl viena Ingas gatavotās Šarlotes kūkas variācija – ar mellenēm un šokolādi cepumu vietā.
Foto no Ingas Kalniņas krājuma

Vai meitenēm patīk darboties virtuvē, palīdzēt?

Neesmu to spiedusi, bet piedāvāju un vienmēr atļauju darboties. Man pat ir izdevīgi, ka viņas izdara palīgdarbus – sagriež, samaisa un tamlīdzīgi. Abas prot izcept olu un pankūkas. Gan jau ar laiku daudz ko iemācīsies, ja vien gribēs, bet spiest nevajag.

Šefpavāres darbs jūs nevilina?

Skolā sapratu, ka esmu ļoti laba izpildītāja un komandas darbiniece, bet šefpavāram nepieciešamo īpašību man nav – viņam jābūt savā ziņā māksliniekam. Šobrīd vairāk piedomāju, kā attīstīt jaunus produktus un lielākus vai mazākus ēšanas, dzīves baudīšanas projektus arī turpmāk. Nedod ne pieci, ka saņemšos trešajai grāmatai!

*Kazans – Vidusāzijas virtuves čuguna katls ar pusapaļu dibenu, ko parasti novieto uz speciālas krāsns, plīts vai iekar trijkājī.

Ingas receptes

Spagetti alla puttanesca**

Foto: Ilze Pētersone

4– 6 personām

Sastāvdaļas

Foto: Ilze Pētersone

500 g spageti, ūdens vārīšanai, cietais siers pārkaisīšanai.

Mērcei: 400 ml veselu tomātu savā sulā, 1 ķiploka daiviņa, 2 saujas ķiršu tomātiņu, 2 ēdamk. kaperu, 2 ēdamk. melno kalamata olīvu bez kauliņiem (var aizstāt ar melnajām olīvām), 1–2 ēdamk. brūnā cukura, 5–8 anšovu filejas, auksti spiesta olīveļļa, svaigi malti melnie pipari.

Gatavošana

Uz pannas uzlej 4 ēdamk. olīveļļas, ieber sīki sakapātus ķiplokus un sāk karsēt, tā ķiploki lēnām sautēsies un eļļa kļūs garšīga un aromātiskāka. Kad ķiploki ir viegli zeltaini, kā caurspīdīgi, pievieno sasmalcinātus anšovus, uz pusēm pārgrieztus tomātus un olīvas, kaperus, apmaisa un sautē uz mazas uguns. Kad tomāti mīksti, bet ne izjukuši, pielej iepriekš ar rokām saspiestus tomātus savā sulā. Apmaisa un uzkarsē, līdz mērce sāk viegli burbuļot. Pēc garšas pamazām pievieno cukuru un piparus un turpina lēni sautēt.

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Izvāra katlā spageti līdz al dente, izņem no ūdens un liek pannā pie mērces. Sautē, viegli apmaisot, līdz pasta gatava ēšanai. Pirms pasniegšanas papildu garšai un konsistencei uzrīvē cieto sieru.

**Itāliski “puttanesca” vārds saistīts arī ar vieglas uzvedības sievietēm “puttana”…

Šarlotes kūka

Foto: Ilze Pētersone

8 personām

Sastāvdaļas

Foto: Ilze Pētersone

300 g cepumu “dāmu pirkstiņi”, 500–600 g zemeņu vai augļu-ogu masas, 15 g želatīna (plāksnītēm jāaprēķina, cik nepieciešams 300 g zemeņu masai), 80 g cukura, puscitrona sula, 400 ml saldā krējuma, 100 g baltās šokolādes (var neizmantot), mazliet sīrupa.

Gatavošana

Gatavo cepumus formā

Cepumus sagriež atbilstoši izvēlētajai formai – 24 cm diametra kūkas veidnei ar noņemamām malām vai bļodai ar taisnām malām. Katra cepuma necukuroto pusi iemērc sīrupā un kārto gar formas malām un uz pamata ar izmērcēto daļu uz iekšu. Ūdens peldē izkausētu šokolādi pārlej cepumu pamatam, un atlikušo atstāj kūkas pildījumam.

Gatavo pildījumu un veido kūku

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

SAISTĪTIE RAKSTI

Ap 300 g zemeņu sablenderē ar cukuru un citrona sulu. Pusi masas uzkarsē, pievieno iepriekš aukstā ūdenī uzbriedinātu želatīnu un to izkausē, visu samaisa, nedaudz atdzesē un pievieno otrai sablenderēto zemeņu masai. Liek vēsumā. Saputo putukrējumu un lēnām sajauc ar atdzesēto zemeņu masu un izkausēto šokolādi. Viegli iemaisa gabaliņos sagrieztas atlikušās zemenes.

Masu lej cepumu formā, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek vēsumā vismaz uz 4 h vai visu nakti. Dekorē pēc patikas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Ilūkstes novadā vilks ienāk sētā un uzbrūk sunim: dzīvnieku tik tikko izdodas izglābt 4
1 stunda
AB
Antra Balode
Praktiski
Liliju kopšana jūnija sākumā: pašreiz svarīgākais darbs ir pasargāt tās no pelēkās puves
17 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 14. līdz 21.jūnijam: sēj pupas, zirņus, apgriež maurlokus, kopj dzīvžogus
1 diena
ER
Elvita Ruka
Stāsti
Bērzes dzirnavu atdzimšana: te filmēts arī seriāla sākums, Anglijas skati. Bijis grūts ceļš noiets, lai kaut stūris izskatītos pēc estētiski sapucētās Anglijas – tagad grūti noticēt! 3
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
No 15. jūnija varēsim apmeklēt divu tipu kultūras pasākumus. Kas būs jāievēro? 43
1 diena
ML
Māra Libeka
Ziņas
Iedzīvotājus sadala trīs līmeņos. Vai nepotētie ir pilnībā izslēgti no sabiedrības? 253
6 stundas
MA
Māris Antonevičs
Stāsti
Lembergs atvainojās un atzina, ka esot pārkāpis robežas. Intervija ar LPRA priekšsēdētāju Ivaru Kaļķi 12
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sinoptiķi pārsteidz ar pirmajām prognozēm Līgo vakaram un Jāņu dienai 14
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Šī diena liksies šķietami parasta, tomēr tā tāda nebūs! Horoskopi 15.jūnijam
19 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā sakopt daiļdārzu pēc lietusgāzēm? 1
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
FOTO. Latviešu ģimene saimnieko Engures novadā un kafejnīcas ēdienkartē piedāvā tikai to, kas dabūjams mežā, pļavā vai ezerā 27
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ērču pārnēsātā un suņiem ļoti bīstamā slimība babezioze Latvijā progresē: 30 līdz 45% saslimušo dzīvnieku neizdodas glābt 6
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Cik drošas ir padomju laikā celtās piecstāvu un trīsstāvu dzīvojamās ēkas? 28
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc zemenēm melni ziedi. Vai tā ir tāda šķirne vai kāds kaitēklis? 3
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Maz prieka no puķēm, ja tās nesmaržo: kuriem vasaras ziediem piemīt izcila smarža? 5
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kungi, ko jūs dariet!” Uzņēmējs uzskata, ka pandēmijas laikā ieviest izmaiņas nodokļu sistēmā ir noziegums 15
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Zaudējam miljonus, bet viņi neparko neatbild. Uzņēmējs par ierēdņu visatļautību 27
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Ilūkstes novadā vilks ienāk sētā un uzbrūk sunim: dzīvnieku tik tikko izdodas izglābt 4
1 stunda
ML
Māra Libeka
Ziņas
Iedzīvotājus sadala trīs līmeņos. Vai nepotētie ir pilnībā izslēgti no sabiedrības? 253
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Madara Kiviča atklāti pastāsta par savām jaunajām attiecībām: kā viņas meitas pieņēmušas mīļoto vīrieti? 12
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Iekāpa tramvajā, lai dotos mājās, bet tur neieradās: Rīgā bezvēsts pazudusi jauna sieviete ar meitu
14 minūtes
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Nebija trako, kas uzņemtos vadīt Liepāju.” Saruna ar Uldi Sesku 8
4 stundas
Raivis Šveicars
Ziņas
Lietotne “Apturi Covid” nav bijusi veiksmīga 4
36 minūtes
MA
Māris Antonevičs
Stāsti
Lembergs atvainojās un atzina, ka esot pārkāpis robežas. Intervija ar LPRA priekšsēdētāju Ivaru Kaļķi 12
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Deputāts Raimonds Bergmanis: “Tūkstošiem cilvēku nav šīs izziņas, ka viņi ir izslimojuši Covid-19! Ko viņiem tagad darīt?” 124
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
Elza 1941. gada Jāņos posās kāzām, bet savu Alfrēdu sagaidīja vien pēc 16 gariem izsūtījuma gadiem 10
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Baņuta, Žermēna, Vilija un Vits 1
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Bricis atklāj, kad gaidāms lielākais karstuma vilnis pēdējos divos gados 10
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: “Kremļa runasvīrs paziņoja, ka gatavojoties uz šo tikšanos, Krievija centīsies demonstrēt pietiekamu spēku, lai visi saprastu, ka ar to ir jārēķinās” 48
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 14. līdz 21.jūnijam: sēj pupas, zirņus, apgriež maurlokus, kopj dzīvžogus
1 diena
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Kovida apjukusī Saeima, ASV hakere – bijusī skolotāja no Latvijas un Krievijai noderīgais Ādamsons. Nedēļas notikumu apskats 11
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sinoptiķi pārsteidz ar pirmajām prognozēm Līgo vakaram un Jāņu dienai 14
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Iekāpa tramvajā, lai dotos mājās, bet tur neieradās: Rīgā bezvēsts pazudusi jauna sieviete ar meitu
13:56
Raivis Šveicars
Ziņas
Lietotne “Apturi Covid” nav bijusi veiksmīga 4
13:34
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
NATO savstarpējās aizsardzības pakts ir svēta lieta, apliecina ASV prezidents Baidens 3
13:27