Foto – Marta Purmale

Bumbiera sulīgās pārvērtības! Interesantas receptes brīvdienu gardēdim 0

Bumbieris ir garšīgs un aromātisks, tā formas ir gluži vai sievišķīgas, tāpēc nereti tiek dēvēts par erotisku augli. Bumbieris, tāpat kā ābols, ir īsts vietējais brīnums. Rudenī jācenšas tos baudīt gana bieži. Pagatavot var dažādi un interesanti, tad bumbieris iederas maltītē tāpat kā bumbierkoks skaistā dārzā.

LA
LA.LV
Ziņas
“Valdības lēmums principā bija vērsts, lai veicinātu saslimstību!” Rungainis par to, kāpēc veikali ir jāatver, ne jāslēdz 163
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kāpēc divi cilvēki nevar braukt vienā mašīnā? No kurienes policijai šādi secinājumi?!” Advokāts Lapsa par Valsts policijas priekšnieka teikto 125
1 diena
SK
Skaties.lv
Ziņas
Rīgā policijas auto notriec gājēju un aizbrauc no notikuma vietas 43
1 diena
Lasīt citas ziņas

Fabrikas restorāna šefpavāre Aiga Zvejniece bumbieri dēvē par universālu produktu, jo tas labi garšo gan salātos, gan piedevās gaļai, gan biezenī un mērcē, gan desertā un saldajā zupā, piemēram, kopā ar saldējumu un ogām.

“Glazētu vai citādi pagatavotu bumbieri pasniedzu kopā ar pīles vai medījuma gaļu.Ierasti zosi pilda ar āboliem, bet tikpat labi garšo ar bumbieru pildījumu. Var pagatavot pat tā, lai bumbieris saskanētu ar cūkgaļu,” stāsta pavāre.

Šim auglim piestāv arī medus, vīns un sula. Ja bumbieris šķiet pārlieku stingrs, to var apvārīt apelsīnu sulā vai vīnā. Auglis iegūst intensīvu krāsu un vēl interesantāku garšu.

Bumbieris ir ne tikai sulīgs un gards, bet arī noderīgs veselībai – palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas, mazina sirds un asinsvadu slimību risku, ļauj tikt galā ar aknu, nieru un urīnceļu kaitēm, veicina organisma attīrīšanos. Īpaši ieteicams baudīt stresa māktajiem, darbos nomocītajiem vai pagurušajiem.

Lai gan bumbieris šķiet salds, auglī ir maz kaloriju, tāpēc droši var mieloties pat tas, kurš nobažījies par lieko svaru.

Ja vēlas šo augli saglabāt ziemai, to der sažāvēt – šāda uzkoda var mazināt gremošanas sistēmas traucējumus, uzlabot urīnceļu veselību.

Aiga iesaka ziemai pagatavot bumbieru čatniju, interesantu piedevu gaļai. Lielā bļodā ieber nomizotus un sagrieztus ābolus un bumbierus, piemēram, no katra pa puskilogramam, uzber tējkaroti sāls un uzlej puslitru ūdens. Ļauj nostāvēties četras stundas.

Katliņā ielej 150 g ābolu etiķa, pāris karošu citrona sulas, ieber 350 g cukura, pievieno 150 g rozīņu bez kauliņiem, smalki sagrieztu sīpolu, 2 daiviņas ķiploka, gabaliņu rīvēta ingvera un pusīti iztīrītas čili pāksts.

Ļauj uz mazas uguns uzvārīties. Tad ieber izmērcētos bumbierus un ābolus (bez ūdens), uzvāra. Pēc tam uz mazākas uguns vāra aptuveni 20 minūtes, kamēr augļi kļūst mīksti. Liek sterilizētās burkās un aizvāko. Pievienojot vairāk vai mazāk čili un ingvera, var regulēt vēlamo asumiņu.

Griķu medū karamelizēts bumbieris ar salātiem, mājas sieru un aveņu mērci

Foto – Marta Purmale

4 porcijas

SASTĀVDAĻAS
• salātlapas pēc patikas un iespējām
• liels un stingrs bumbieris
• 100 g griķu medus
• 100 g cukura sīrupa (savārīts attiecībās 1 : 1)
• vidēja lieluma garais gurķis vai pārītis mazu gurķu
• 2 dzelteni tomāti
• 12 ķirštomātu
• 100 g mājas siera

Mērcei

• 100 g svaigu aveņu, labi der rudens avenes
• 50 g balzamiko etiķa
• ēdamkarote cukura

PAGATAVOŠANA

Avenes sablendē, pievieno cukuru un balzamiko etiķi – mērce gatava.

Bumbieri nomizo, sagriež ne pārāk biezās šķēlēs. Katliņā lej cukura sīrupu, pievieno medu un uz mazas uguns vāra kādu brīdi, kamēr šķēles kļūst mīkstākas, tomēr nesāk šķīst.Tomātus un gurķus sagriež glītās šķēlēs, ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm.

Uz šķīvja kārto salātlapas, dārzeņus un karamelizētās bumbiera šķēles. Uzlej aveņu mērci, virsū liek mājas sieru.

Pavāres piebilde

Salātos var iebārstīt jebkuras svaigas ogas – avenes, zemenes, kazenes, tas piešķirs cienastam vasarīgu svaigumu. Bumbiera vietā tikpat labi garšos karamelizēts ābols.

Glazēts bumbieris ar pīles krūtiņu un kazeņu piedevu

Foto – Marta Purmale

4 porcijas

SASTĀVDAĻAS

• 4 pīles krūtiņas
• 2 prāvi, stingri bumbieri
• 50 g cukura
• sāls un melnie pipari
• 50 g konjaka

Mērcei

• 100 g kazeņu
• 100 g sarkanvīna
• piparmētras zariņš

PAGATAVOŠANA

Bumbierus nomizo, sagriež uz pusēm un blanšē – applaucē ar karstu ūdeni, lai kļūst nedaudz mīkstāki. Augļu pusītes liek uz pannas, turpat ielej konjaku tā, lai dzēriens apņem bumbierus. Nedaudz pavāra, lai izdeg, izgaro alkohols. Pieber cukuru un ļauj lēnām virst, kamēr bumbiera gabali nedaudz karamelizējas.

Pīles krūtiņas apbārsta ar sāli un pipariem. Liek uz aukstas (!) pannas, neizmanto arī eļļu, jo pīlei izdalīsies tauki. Karsē, kamēr gabaliņi apbrūninās, izveidojas garoziņa, pēc tam septiņas minūtes cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā. Šāda gaļa būs vidēji izcepta, sulīga, nevis sausa un sīksta.

Gatavo mērci. Kazenes ber katliņā, uzlej vīnu, iemet piparmētras zariņu un vāra uz mazas uguns, kamēr šķidruma kļūst uz pusi mazāk. Sablendē un izkāš caur sietu, tad vēlreiz uzsilda – mērce gatava.

Glazētās bumbieru pusītes glīti iešķeļ, kārto uz šķīvja kopā ar sagrieztu pīles krūtiņu un pārlaista ar mērci.

Pavāres piebilde

Šajā receptē var izmantot arī zoss gaļu. Ja kazeņu mērcei pievieno šokolādi, tā iegūst īpašu, saldenu garšu.

Bumbieri lāceņu vīnā ar kazas siera saldējumu

Foto – Marta Purmale

4 porcijas

SASTĀVDAĻAS

• 250 ml pienakārbiņa iebiezinātā piena
• 125 g mīkstā kazas siera bez piedevām
• 0,5 l saldā krējuma
• 6 olas dzeltenumi
• 2 prāvi, stingri bumbieri
• lāceņu pussaldais vīns (tādu gatavo, piemēram, Līgatnes vīna darītavā)

PAGATAVOŠANA

Iebiezinātajam pienam pielej parasto pienu, olu dzeltenumus un maisot karsē ūdens peldē, līdz maisījums sabiezē – tā konsistence līdzinās skābam krējumam. Atdzesē. Saputo saldo krējumu. Visu uzmanīgi samaisa. Stundu patur saldējuma mašīnā. Ja tādas nav, ielej traukā un aptuveni uz trim stundām ievieto saldētavā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ik pēc pusstundas masu rūpīgi apmaisa, kamēr sasalst. Bumbierus nomizo, sagriež uz pusēm, liek katliņā un uzlej lāceņu vīnu, lai augļi ir nosegti. Vāra kādu brīdi, kamēr mīksti, tomēr neļauj kļūt pārlieku mīkstiem – iekšpusē tiem jābūt kraukšķīgiem.

Vislabāk pasniegt karstu bumbieri ar aukstu saldējumu.

Pavāres piebilde

Ja nevēlas, lai deserts būtu tik sātīgs, saldējumu aizstāj ar sorbetu. Ļoti interesants un gards iznāk sorbets no avokado. Vajag četrus avokado, 4 laimu sulu un 200 g pūdercukura. Avokado nomizo, tā mīkstumu sablendē kopā ar sulu un pūdercukuru. Masu sasaldē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Ziņas
Rīgā 14 dienu kumulatīvais ar Covid-19 saslimušo skaits pieaudzis līdz 3450 3
5 stundas
LE
LETA
Kokteilis
Miris leģendārais amerikāņu sarunu šovu vadītājs Lerijs Kings. Iespējams, zaudēja cīņā ar Covid-19 3
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Britu eksperti izbrīnīti par Džonsona izteikumu, ka jaunā paveida koronavīruss ir nāvējošāks
8 stundas
LE
LETA
Veselam
Aizvadītajā diennaktī stacionēto Covid-19 pacientu skaits samazinājies līdz 1047
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Valdības lēmums principā bija vērsts, lai veicinātu saslimstību!” Rungainis par to, kāpēc veikali ir jāatver, ne jāslēdz 163
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kāpēc divi cilvēki nevar braukt vienā mašīnā? No kurienes policijai šādi secinājumi?!” Advokāts Lapsa par Valsts policijas priekšnieka teikto 125
1 diena
SK
Skaties.lv
Ziņas
Rīgā policijas auto notriec gājēju un aizbrauc no notikuma vietas 43
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Māksliniece Ieva Bondare nofrizē mīļoto vīru: cerēju uz brīnumu, brīnums nenotika! Kā tagad izskatās Mārtiņš Bondars? 32
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Hercogienes Keitas Midltones slaiduma noslēpums: recepte, kas remdē “kāri pēc kaut kā salda” un neļauj “norauties” 3
3 dienas
Lasīt citas ziņas
LE
LETA
Ziņas
Piektdien Latvijā reģistrēti 910 jauni Covid-19 gadījumi, bet 19 sasirgušie miruši
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Līdz 7. februārim pagarina iespēju Covid-19 analīzes nodot bez ārsta nosūtījuma 1
15 stundas
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Kam lai tic? Hakeri uzlauž Eiropas Zāļu aģentūras datorus un publicē melīgu informāciju 31
15 stundas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Ja rodas aizdomas par iesnām, pirmais solis ir sildīt kājas sinepju pulverī! Kā saudzīgi ārstēt ieilgušas iesnas? 2
15 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
valdība rūpējas par sabiedrības psihiskās veselības uzlabošanu, bet no speciālistu rindām izslēdz psihoterapeitus
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lietuvā ar jauno koronavīrusu inficējies vēl 1001 cilvēks; 30 miruši
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Valdības lēmums principā bija vērsts, lai veicinātu saslimstību!” Rungainis par to, kāpēc veikali ir jāatver, ne jāslēdz 163
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Navaļnija atbalstītāju demonstrācijās Krievijā piedalījušies vismaz 110 000 cilvēku; aizturēti 2250 protestētāji 7
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
“KPV LV” valde Petravičas atkāpšanos nerosinās un aicina politiķi izvērtēt iespēju atstāt deputātes amatu 14
7 stundas
VK
Vita Krauja
Stāsti
“Mēs abas ar Astrīdu Kairišu izmisušas vai vienā balsī pretim – nē, nekādu politiku!” Saruna ar košo Guntu Virkavu 3
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Kašers un viņa mīļotais Jānis: attiecībās mēs esam līdzvērtīgi – nav neviens “sievišķīgāks” vai “vīrišķīgāks” 58
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Tiesībsargs: Ikviena cilvēka lēmums par vakcinēšanos pret Covid-19 sakņojas viņam pieejamā informācijā 9
7 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
Afganistāna: 40 gadus bīstamākā valsts pasaulē, kur deviņos mēnešos nogalināti 5939 cilvēki, no tiem 31% bērni 12
4 stundas
LE
LETA
Kokteilis
Miris leģendārais amerikāņu sarunu šovu vadītājs Lerijs Kings. Iespējams, zaudēja cīņā ar Covid-19 3
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kāpēc divi cilvēki nevar braukt vienā mašīnā? No kurienes policijai šādi secinājumi?!” Advokāts Lapsa par Valsts policijas priekšnieka teikto 125
1 diena
SK
Skaties.lv
Ziņas
Rīgā policijas auto notriec gājēju un aizbrauc no notikuma vietas 43
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Cilvēki atvadās no izcilās teātra un kino aktrises Astrīdas Kairišas 3
1 diena
LE
LETA
Veselam
Diemžēl šiem Covid-19 pacientiem dzīvības glābt visbiežāk neizdodas. VM par skarbo situāciju Latvijā 20
1 diena
SK
Skaties.lv
Ziņas
“Audi” bija apgāzies uz jumta, tā detaļas pašķīdušas pa perimetru: traģiska avārija Sējas novadā 1
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
strādā Covid-19 vakcīnas, kas īsti notiek, kad mēs tiekam vakcinēti. Profesora Kaspara Tāra lekcija 22
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Grieta, Strauta un Rebeka 1
14 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Viss sniegs zem viņa bija nokusis, viņš tur gulēja ļoti ilgi: Rēzeknē atrasts suns, kas bija piesiets pie koka un pamests 32
1 diena
ĢK
Ģirts Kasparāns
Ziņas
“Man jau patiktu, ja būtu dzīve pēc nāves.” Aktrise ar noslēpumu – Astrīda Kairiša 4
1 diena
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
Afganistāna: 40 gadus bīstamākā valsts pasaulē, kur deviņos mēnešos nogalināti 5939 cilvēki, no tiem 31% bērni 12
22:15
JU
Juris Ulmanis
Ziņas
Īstā vieta visiem, kuriem patīk peintbols, airsofts un lāzertags! Kā ikviens var sagatavoties Zemessardzei mājas apstākļos 4
22:12
LA
LA.LV
Kokteilis
Kas neriskē, tas nedzer šampanieti! Horoskopi 24.janvārim
21:57