Foto: Foodandphoto/SHUTTERSTOCK

Cik daudz sulu drīkst dzert? 0

Klāt sulu laiks. Bērzu un kļavu sulas ēdienkartē var būt labs veids, kā ikdienā palielināt izdzertā šķidruma daudzumu, tomēr nav vēlams ar to pārspīlēt. Sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore iesaka sulu laikā dienā izdzert 1,5–2 litrus sulas.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Turklāt jāizvērtē savs veselības stāvoklis – vai organisms spēs lielo šķidruma daudzumu izvadīt, nesagādājot slodzi iekšējiem orgāniem. Lai arī sulas tiek uzskatītas par ļoti veselīgām, kādam tās var izraisīt vēdera pūšanos un diskomforta sajūtu.

Uzturvērtības un veselības ziņā nebūs būtiskas atšķirības starp kļavu un bērzu sulām, norāda uztura speciāliste. Atšķirība ir garšas niansēs. Kļavu sulas ir saldākas, tajās ir ap 10 kcal uz 100 ml, bet bērzu sulās vidēji ap 3 kcal uz 100 mililitriem.

CITI ŠOBRĪD LASA
Sulas satur kalciju, magniju, dzelzi, cinku, fosforu, kāliju, cukurus, fermentus, fitoncīdus un citas vielas.

Vislabāk sulas dzert svaigas. Tās var dzert atslodzes dienās. Sulas arī var izmantot, gatavojot zaļos kokteiļus un smūtijus, pievienot tējai un kafijai.

Nereti tiek uzskatīts, ka koku sulas palīdz attīrīt organismu. Taču, ja cilvēks ikdienā veselīgi ēd, kustas, ir vesels, nekādas brīnumainas pārvērtības pāris dienās vai nedēļās nenotiks. Arī liekie kilogrami nepazudīs tikai no sulu dzeršanas, ja joprojām tiks lietoti neveselīgi našķi un cilvēks turpinās būt mazkustīgs.

Ja sulu ir daudz, labs veids, kā tās uzglabāt, ir sasaldēt, iesaka uztura speciāliste. Ilgākam laikam arī var saglabāt raudzētā veidā pagrabā. Tad vasaras svelmē būs pieejams veldzējošs dzēriens.

Taču jāatceras, ka raudzētajām dzirkstošajām sulām ir pievienots cukurs. Ja sulas paredzēts uzglabāt vēsā pagrabā, nevajadzētu gatavot bērzu dzirkstošo dzērienu – pietiek ielikt tīrā burkā kādu rozīni, upeņu zariņu un aizvākot.

UZZIŅA

• Sulām, kas tecinātas ēnainā, slapjā, purvainā vietā, iespējams, būs neitrāla garša, bet saulainās vietās tecinātām – saldāka.

• Svarīgi sulas tecināt tīros traukos, kas paredzēti pārtikai.

“Veselīgas ir ne vien bērzu un kļavu sulas, bet arī, piemēram, pumpuri. Visbiežāk bērzu pumpuru tēju izmanto pie dažādām urīnceļu slimībām un kā urīndzenošu līdzekli. Tautas medicīnā pumpurus lieto, ja ir kuņģa un zarnu trakta slimības, saaukstēšanās. Taču bērzu pumpurus neiesaka cilvēkiem ar nieru mazspēju un grūtniecības laikā.

Reklāma
Reklāma

Arī kļavu pumpuriem piemīt ārstnieciskas īpašības – tie attīra aknas un izvada lieko šķidrumu no organisma.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.