Viss ir labs, ja īstajā vietā 0

Ājurvēdas zelts, kas vienlīdz der visām došām, – baltie basmati rīsi. Daudzu citu šķirņu rīsi vitamīnu un pārējo vajadzīgo vielu ziņā varbūt ir pat dāsnāki, taču, lai tiktu labumam klāt, organismam vispirms jāspēj graudus sagremot. Sastāva ziņā bagātīgie basmati šim procesam ļaujas viegli. Tie līdzsvaro visu trīs došu aktivitāti, vairo spēku, uzlabo redzi, rada iekšējo starojumu, atjauno audus, stiprina sirdi. Satvisks (īpaši veselīgs) produkts!

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
Lasīt citas ziņas

* Pie satviskajiem graudaugiem pieskaitāmi arī mieži, rīsi, auzas, kvinoja, prosa, melnie savvaļas rīsi un arī mērenos daudzumos lietoti kvieši (tikai došām, kam tie pieļaujami).

* Brūnie rīsi piemēroti vien tiem, kam laba gremošana, – pitām. Vātām, kam tā kūtra, un kaphām, kam pārlieku lēna, šie rīsi par smagu, tāpēc to iedarbība var izrādīties pat tamasiska. Tieši tāpat kā kviešiem, tiklīdz tos lieto par daudz – notiesā nevis vienu maizes šķēlīti, bet uzreiz puskukuli. Kviešu graudi satur glutēnu – lipekli un organisma saķepinātāju, kas, paceļot kaphu, sevišķi kaitīgs tiem, kam liekais svars un citas pārlieka gļotainuma radītas problēmas – hroniski bronhīti, tūska. Ja organismā daudz gļotu, kvieši no ēdienkartes jāizslēdz. Turpretī tie, kam jāsadzīvo ar vātas radīto sausumu, kviešus var lietot vairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Radžisku (organisma funkcionēšanu nodrošinošo) aktivitāti raisa griķi, kukurūza, bet jo īpaši rudzi, kuri satur daudz uguns elementa, tāpēc no tiem iznāk stipra maize, kas dod enerģiju, vairo aktivitāti.

* Jo stiprāks grauds, jo spēcīgāku gremošanas uguni vajag, lai caursistu to līdz pat kodolam un visu vajadzīgo padarītu izmantojamu.

* Jo labāka gremošanas uguns, jo veselākus un mazāk apstrādātus graudus var lietot; jo tā ir vārgāka, jo vēlamāki vārīti vai tvaicēti graudi, lai vieglāk sagremot.

* Klijas – nošķeltā grauda ārējā daļa – ir nesagremojams produkts, vienīgi pitai ar savu stipro uguni kādu daļiņu varbūt iespējams izmānīt. Pārējām došām tās vairāk kā skrubis.

* Graudaugiem ekoloģiskā un neekoloģiskā kvalitāte ļoti atšķiras – jācenšas tomēr izvēlēties ekoloģisko produktu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.