Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Lietojot mēreni, nekaitē 0

– Arī tēja, kafija un šokolāde ir kofeīnu saturoši produkti. Nelielās devās kofeīns tonizē, uzlabo garīgās un fiziskās darbspējas, cilvēks jūtas mundrāks, dzīvespriecīgāks. Runājot par enerģijas dzērieniem, it īpaši, ja tos lieto pusaudži, pastāv lielāks pārdozēšanas risks. To var ietekmēt gan dzērienu garša, gan iepakojums, – saka diētas ārsts Andis Brēmanis. Dakteris skaidro, ka kofeīnam ir rūgtena garša un to mēs jūtam, dzerot stiprāku tēju vai kafiju bez cukura. Rūgts ir tīrs kakao pulveris vai melnā šokolāde. Savukārt, pievienojot cukuru vai ko citu saldu, šos produktus var uzņemt vairāk. Enerģijas dzērienos arī atrodams cukurs – apmēram 10 gramu 100 mililitros. – Tas nozīmē, ka 250 ml skārdenē ir 25 g jeb piecas tējkarotes cukura, tātad tikpat daudz kā visās limonādēs. Turklāt pusaudžiem reklāmu iespaidā var rasties pārliecība, ka lietot enerģijas dzērienus ir stilīgi, – piebilst dakteris. Viņš uzskata, ka ir nepieciešams reglamentēt šo dzērienu pārdošanu, bet nav pārliecināts, ka aizliegums pārdot ir vislabākais risinājums. Bērniem jau kopš bērnudārza vecuma un, protams, viņu vecākiem ir jāskaidro veselīgas ēšanas un veselīgu paradumu nozīme savas veselības stiprināšanā, un ikdienā to jācenšas ievērot pirmām kārtām ģimenē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

– Es savam 10 gadus vecajam mazdēlam skaidroju: limonādi var dabūt svētku reizēs, kolu un citus līdzīgus dzērienus, kas satur kofeīnu, varēs baudīt, sasniedzot tīņa vecumu, – piebilst Andis Brēmanis.

Kofeīnu saturošu produktu mērenas devas uzturā nekaitē, un tos nevajadzētu pielīdzināt atkarību izraisošām vielām. Farmakoloģijas grāmatās kofeīns tiek aprakstīts kā psihostimulators ar terapeitisku jeb ārstniecisku nozīmi, kam piemīt iepriekš minētā ietekme. Šī viela atšķirībā no citiem centrālo nervu sistēmu stimulējošiem līdzekļiem, piemēram, amfetamīna, kokaīna, neizraisa fizisku atkarību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kofeīnu pārdozējot, gan pieaugušajiem, gan bērniem var rasties centrālās nervu sistēmas traucējumi, piemēram, trausls miegs, nemiers, koncentrēšanās grūtības un citas pārmaiņas uzvedībā. Tas pastiprina nieru darbību un ietekmē gremošanas orgānus. Lietojot pārāk daudz, var būt slikta dūša, spazmas vēderā, pat vemšana.

Svarīgi

Kofeīna daudzums produktos

• 125 ml kafijas tasē 80–120 mg (atkarīgs, cik daudz biezumu izmanto)

• 30 ml espreso tasītē 60 mg (dubultajā espreso 120 mg)

• 250 ml melnās tējas 40–55 mg

• 100 g melnās šokolādes 80 mg

• 100 ml enerģijas dzēriena 30–32 mg (250 ml skārdenē 75–78 mg)

• 100 ml kolai līdzīgā dzērienā 8–11 mg (500 ml pudelē 40–55 mg)

Saprātīgi lietojot ikvienu no šiem produktiem, veselības problēmu nebūs. Tātad īsti vietā ir mērenība, protams, atbilstīgi lietotāja vecumam.

Esi zinošs, lasi un vērtē!

Ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) pētījumu par kofeīna lietošanu var iepazīties:  http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102.

EFSA 2009. gadā veiktais taurīna un glikoronolaktona drošības izvērtējums enerģijas dzērienu sastāvā: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/935.htm.

EFSA veiktais pētījums 2015. gadā:http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150527.S

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.