Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Visvairāk uzņem ar tēju 0

Pēc Latvijas Ārstu biedrības pasūtījuma Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs “SKDS” 2014. gadā veica pētījumu par Latvijas iedzīvotāju kofeīna patēriņu. Tajā secināts – enerģijas dzērienu patēriņš no visa kofeīnus saturošo produktu īpatsvara ir neliels, tikai 1–3% vai aptuveni 2,5 tējkarotes (11–12 ml) dienā vidēji uz vienu Latvijas iedzīvotāju. Neriskējot ar veselību, pieaudzis cilvēks ar uzturu diennaktī drīkst uzņemt līdz 400 mg kofeīna vai tā dabisko līdzinieku, bet bērniem un pusaudžiem šī deva ir mazāka.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Kā liecina pētījuma dati, pusaudži 47% kofeīna uzņem, dzerot tēju, 31% gūst no kafijas, 11% no kolas dzērieniem, 8% no šokolādes, karstās šokolādes, kakao, bet vismazāko daļu, tikai 3%, veido enerģijas dzērieni.

– Ir tikai apsveicami, ka vecāki izrāda interesi par bērnu ēdienkarti un paradumiem arī ārpus mājas, – saka Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Viņš uzsver, ka enerģijas dzērieni ir ļoti atšķirīgi un daļu no tiem arī pusaudži mērenās devās varētu dzert, bet nevajadzētu pārspīlēt ar kofeīna devu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ārsts mudina vecākus nopietnāk iedziļināties citā statistikā. Piemēram, Latvijā 80% jauniešu ir atzinuši, ka brīvi var iegādāties alkoholiskos dzērienus, vismaz puse atklājuši, ka bijuši piedzērušies pēdējā laikā. Trešdaļa jauniešu 13 gadu vecumā ne tikai varējuši iegādāties cigaretes, bet arī smēķē. Saldie dzērieni, cepumi, vafeles un tortes tāpat kaitē bērnu veselībai. – Latvijā 19% bērnu ir liekais svars. Vienā tumšās limonādes, kvasa vai kolas divu litru pudelē ir 10–17% cukura vai lieks puskilograms bērna svaram, tikpat daudz kofeīna un tā dabisko līdzinieku kā enerģijas dzēriena skārdenē, – uzsver Ārstu biedrības vadītājs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.