Foto – Shutterstock

Trīs āķīgi jautājumi par iesnām 0


1. Kuru līdzekli labāk – pilināmo vai pūšamo?

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Pilieni skar mazāku deguna gļotādas laukumu, bet aerosols pūšanas un izsmidzināšanas rezultātā mazu, mazu difūzu pilieniņu veidā pārklāj lielāku deguna gļotādas laukumu, līdz ar to iedarbojoties plašāk. Kuru izvēlēties – tas ir katra paša ziņā. Dažiem cilvēkiem ļoti nepatīk lielais spiediens, kāds ir aerosoliem, – tad nevajag sevi mocīt. Arī zīdainīšiem un maziem bērniem nevajadzētu pūst degunā aerosolus – tas bērniņu tikai sabiedēs.

2. Vai tiešām, ilgstoši lietojot stipros deguna pilienus, var iedzīvoties hroniskās iesnās?

CITI ŠOBRĪD LASA

Sašaurinot deguna asinsvadus (un to dara lielākā daļa ķīmisko pilienu) un tādā veidā ilgstoši bloķējot asiņu un skābekļa piegādi gļotādai, tā iet bojā un degunā veidojas rētaudi. Un, jā, – gļotāda kļūst biezāka, tā piepampst, un deguns ir aizlikts visu laiku. Sākas apburtais loks, jo roka nemitīgi stiepjas pēc deguna pilieniem. Ja tā ir, vajag aiziet pie ārsta un pārbaudīt degunu. Iespējams, vēlmi pilināt degunā rada šķība deguna starpsiena, neārstētas alerģiskas iesnas vai kāds cits iemesls.

3. Kam īsti domāti sālsūdeņi jeb jūras ūdeņi, un kā tie atšķiras?

Uz sālsūdens bāzes veidotie šķīdumi, ko var nopirkt aptiekās (piemēram, Hummer, Quixx vai Rinospray) galvenokārt domāti, lai mitrinātu sausu deguna gļotādu un šķidrinātu deguna izdalījumus, tā atvieglojot deguna šņaukšanu. Pēc koncentrācijas tos var iedalīt divās grupās – izotoniski (tikpat sāļi kā organisma šķidrums) un hipertoniski (sāļāki nekā organisma šķidrums). Pirmie vairāk domāti deguna skalošanai, piemēram, pašā iesnu sākumā, lai ātrāk atbrīvotos no vīrusiem, kā arī, kad gļotas ir tā sabiezējušas, ka deguna skalošanai jāpieliek spēks. Hipertoniski – līdzēs pret sastrutojumiem deguna blakusdobumos un ļaus ātrāk atjaunot audus. Atšķirt šos līdzekļus var pēc sastāva, kas norādīts uz iepakojuma, un koncentrācijas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.