Foto-Shutterstock

Nedaudz dēļu dziedniecības vēstures 0


Pirmās ziņas par dēļu (ne visos gadījumos tieši Hirudo medicinalis) lietošanu medicīnā ir no 5. gadsimta p. m. ē. senajā Indijā, dziedniecība ar dēlēm kā līdzeklis pret vairākām slimībām ir godāta arī senajā Ķīnā, Babilonijā, Grieķijā un Romā.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Tūkstošiem gadu viena no populārākajām slimību ārstēšanas procedūrām bija asins nolaišana, un hirudoterapija sākotnēji tika uztverta kā viens no šīs medicīniskās metodikas virzieniem. Ķīnā dēles izmantoja ne tikai asins nolaišanai. Pulverītis no izkaltētām dēlēm tika uzskatīts par vienu no medikamentu komponentiem tuberkulozes, aknu, nieru slimību, locītavu sāpju, smadzeņu satricinājumu, epilepsijas un histērijas ārstēšanai. Austrumu medicīnā kaltētas dēles izmanto vēl līdz šim pat brīdim. Senajos ķīniešu traktātos ir aprakstīts dēļu lietojuma paņēmiens akupunktūrā klasisko adatu vietā. Šī metode nodrošina labāku terapeitisko efektu nekā adatu lietojums, un to līdz šim pat brīdim izmanto Ķīnas, Taivanas un Taizemes klīnikās.

17. gadsimtā medicīniskās dēles cilvēku dziedināšanā plaši izmantoja visā Eiropā. To intensīvākais lietošanas laiks bija 1820.–1845. gads Francijā, uz kurieni gadā importēja 19–57 miljonus dēļu (pēc izmantoša nas tās tika izmestas). Pārspīlētā aizraušanās ar asins nolaišanu hirudoterapijas tehnikā, vispār neņemot vērā kontrindikācijas tās izmantošanai, nereti nodarīja acīm redzamu kaitējumu. 1884. gadā tika atklāta dēļu visiedarbīgākā bioloģiski aktīvā viela – hirudīns, ko dzīvnieka siekalu dziedzeri izdala ar žokļiem izveidotajā brūcē, lai novērstu asins sarecēšanu. Vēlāk pētījumos papildus hirudīnam atrada arī citus bioaktīvos savienojumus – dažādus fermentus u. c.

CITI ŠOBRĪD LASA
Ar medicīnisko dēļu audzēšanu rūpnieciskos mērogos mākslīgos apstākļos mūsdienās nodarbojas Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Ukrainā, ASV un Krievijā. Taču tās vāc arī dabiskās populācijās, piemēram, Ungārijā, Grieķijā, Balkānu valstīs un Turcijā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.