Foto – Shutterstock

Cīpsla pārplīsusi 0

Traumatologa Mārča Jēgera pieredze liecina, ka Ahilleja cīpsla mēdz plīst, spēlējot futbolu, basketbolu vai florbolu, stumjot automašīnu, veļot siena rulli, dejojot zumbu, nodarbojoties ar aerobiku vai citām aktivitātēm. Nereti šo traumu gūst krāvēji.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

Visbiežāk plīsums rodas vietā virs papēža, kur ir vismazāk asinsvadu. Parasti cīpsla pārtrūkst vadošajā kājā, ar kuru atsperamies kustībai. Tikai retumis nelaime notiek abās kājās, piemēram, iekrītot bedrē. Traumas brīdī rodas sajūta, ka kāds būtu iespēris pa apakšstilbu vai iesitis ar elektrību. Plīstot Ahilleja cīpslai, nereti spēlētāji futbola laukumā viens otram pārmet – ko tu man sper pa kāju?! –, kaut gan neviens to nav darījis. Cīpslai plīstot, cilvēks jūt trulas sāpes. Nav iespējams staigāt neklibojot un pacelties uz pirkstgaliem.

Visbiežāk šo traumu gūst jauni un aktīvi vīrieši, kuri ikdienā ir samērā mazkustīgi, taču reizi nedēļā pievēršas fiziskām aktivitātēm. Sievietēm tā gadās retāk, jo viņām ir lokanākas locītavas un viņas daudz retāk nekā vīrieši spēlē futbolu un basketbolu. Parasti cieš tās, kuras bieži un ilgstoši nēsā augstpapēžu apavus, jo šādi Ahilleja cīpsla saīsinās. Tad, piemēram, velkot virvi vai iesaistoties citās sportiskās aktivitātēs, tā var neizturēt un pārplīst.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ahilleja cīpslas plīsumu veicina nekvalitatīvi, iznēsāti apavi, kas zaudējuši stingrību un kam izdilis papēdis. Sportojot ļoti svarīgi ir piemēroti apavi, piemēram, vieni apavi der futbolam zālienā, otri – sporta zālē. Ja tie nav atbilstīgi, paātrinātas kustības un lēcieni var izraisīt cīpslas plīsumu.

Pastāv teorija, ka Ahilleja cīpslu vājina asinsvadu sašaurināšanās smēķēšanas vai citu iemeslu, piemēram, cukura diabēta, dēļ, jo tad tajā mainās kolagēna struktūra. Tāpat šo ligu veicina liekais svars, jo katrs kilograms uz cīpslu spiež ar lielu spēku. Reizēm to provocē arī nepareiza stāja, pārmaiņas celī vai pēdās.

! Ja radusies šāda trauma, cietušajai vietai pieliek aukstu kompresi vai ledus maisiņu audumā. Tūskas un asinsizplūduma mazināšanai var apsiet elastīgo saiti. Ja, paspiežot apakšstilbu, pēda nekustas vai arī, velkot roku pāri Ahilleja cīpslai, jūtama bedre, jādodas pie ārsta.

Ja cīpsla plīsusi pilnībā, diagnoze ir skaidra uzreiz, taču, ja tas noticis tikai daļēji, šaubu gadījumā nepieciešams veikt ultrasonoskopiju un reizēm arī magnētisko rezonansi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.