Foto – Shutterstock

Dziedē ģipsī vai sašuj 0

Ja plīsusi Ahilleja cīpsla, iestājoties slimnīcā, tiek uzlikts ģipsis no pirkstgaliem līdz celim, lai pilnībā atslābinātu muskuli un maksimāli pietuvinātu sarautās cīpslas galus. Kā stāsta Mārcis Jēgers, Latvijā tikai ar ģipsi pierasts ārstēt cukura diabēta slimniekus, vecus cilvēkus ar mazām prasībām pret dzīvi, kā arī hroniskus slimniekus, kuri lieto kortikosteroīdus un kuriem āda tāpēc kļuvusi kā pergaments. Kad ģipsi pēc sešām nedēļām noņem, sāk rehabilitāciju.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

Ģipsis noteikti jāizmanto, ja plīsums radies vietā, kur cīpsla pāriet muskuļu daļā, par ko liecina sāpes augstāk virs papēža. Muskulis salīdzinājumā ar cīpslu ir daudz dzīvīgāka struktūra un šādā veidā 3–6 nedēļu laikā sadzīs.

! Plīsušo Ahilleja cīpslu parasti sašuj, un to vēlams izdarīt 7–10 dienu laikā. Operāciju ilgi atliekot, cīpslas gali var būt slēgušies. Tad tos vajadzēs atsvaidzināt un tiks zaudēti pāris milimetru līdz centimetram, turklāt, lai adekvāti sašūtu, to nāksies stiept un pēc operācijas būs vairāk laika jāvelta rehabilitācijai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ahilleja cīpslas operācija ilgst 10–30 minūtes. Atsāpināšana notiek ar dūrienu mugurā. Tāpat kā jebkurā operācijā, var rasties infekcija, asiņošana, nevēlama reakcija uz anestēzijas vielām, asinsvadu iekaisuma un trombozes risks, muguras smadzeņu nervu un saknīšu bojājums, ievadot anestēzijas vielas. Tomēr no operācijas nevajag bīties, jo komplikācijas gadās ļoti reti.

Kad cīpsla sašūta, sešas nedēļas nedrīkst balstīties uz cietušās kājas, tas nepieciešams, lai visi cīpslas slāņi saaugtu kopā. Kāju ieteicams kustināt, taču jāņem vērā, ka var plīst rētaudi un attīstīties iekaisums. Tos šķīdināt palīdzēs ultraskaņas procedūras.

Divas nedēļas līdz diegu izņemšanai jānēsā ģipsis. Tad atkal uzliek ortozi vai ģipsi 90 grādu leņķī un to nēsā vēl četras nedēļas. Kad vēl sešas nedēļas valkāts speciāls zābaks, var normāli staigāt un rehabilitācijas procesa ietvaros pamazām arī sākt sportot.

Diemžēl reizēm Ahilleja cīpsla plīst atkārtoti. Viens no iemesliem ir nepabeigta rehabilitācija, sportošana bez iesildīšanās un pārslodze.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.