
Jogurta raibais sastāvs. Vai pamatots? 0
Uz jautājumu, kāpēc jogurtam pievienots tik daudz E vielu, ražotāji atbild, ka šīs vielas dāsni kombinē tieši piedevu ražotāji, lai panāktu vēlamo rezultātu. Kāds tas būtu?
– Pircējs visu novērtē ar acīm. Ja nav tīkama krāsa, jogurts ir atsulojies, augļu vai ogu gabaliņi nav vienmērīgi visā masā, produkts vairs nešķiet tīkams un tādu lielākoties nepērk. Tieši pircējs ar savu izvēli nosaka, kādam tam jābūt, – skaidro kooperatīvās sabiedrības “Straupe” tehniskais vadītājs Rolands Jomerts. Jautāts, vai iespējams pagatavot jogurtu tikai ar ievārījumu vai sacukurotiem augļu gabaliņiem, viņš atbild apstiprinoši, tikai tad jogurtam būs īss realizācijas termiņš.
Biezinātājs vajadzīgs, lai augļu gabaliņi vienmērīgi turētos visā masā. Šim nolūkam bieži izmanto modificēto cieti, želatīnu, pektīnu. Kā atzīst Rolands Jomerts, želatīns piešķir produktam stingru struktūru. Pektīns E 440 no visiem trim stabilizētājiem ir visdabiskākais.
“Praktiskā Latvieša” pētījums par jogurtiem – šodienas numurā.