Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Timurs Subhankulovs

Daudz viltus rezultātu 0


Jāpiebilst, ka iepriekšējā “Abbatt” firmas ražotā iekārta (to izmantojot vairāk nekā 80% Eiropas valstu asinsdonoru centri) nav bijusi tik jutīga, ar tik daudzām analīzēm saceļot viltus trauksmi. Piemēram, 2013. gadā, kad centrā vēl nebija jaunās testēšanas sistēmas, antivielas pret hepatītu C uzrādīja 130 asiņu paraugos. Pārtestējot tos LIC laboratorijā, pozitīvs rezultāts atklājās 111, tātad 85% pareizi, 15% – viltus rezultāti. Savukārt šā gada pārtestēšanas rezultāts rāda, ka pozitīvi ir tikai 20% no tiem paraugiem, kurus jaunā iekārta sākotnēji uzskatīja par inficētiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

Medicīnas tehnologs Gints Cīrulis pastāstīja, ka, piemēram, tepat kaimiņvalstī Lietuvā šis viltus rezultātu atbirums ir 10 – 15%, kamēr Latvijā – piecreiz vairāk.

Tāpēc varētu jautāt: vai vēstuļu nav izsūtīts par daudz un līdz ar to pacienti baidīti vairāk? Asinsdonoru centrs brīdinājuma vēstules slimnīcām izsūta ļoti savlaicīgi – pirms asiņu paraugs ir pārtestēts Infektoloģijas centrā. No vienas puses, ir labāk, ka pacients laikus saņem informāciju un dodas pārbaudīties. Bet, no otras puses, ja jau reiz par valsts naudu ir nopirkta tik dārga iekārta, tad tai vajadzētu būt arī ļoti precīzai un valstij nevajadzētu lieki tērēt līdzekļus, lai pārtestētu precīzās aparatūras rezultātus. Kā pastāstīja RAKUS finanšu direktors Kārlis Smilga, ja LIC veic divus testus, tad tie ir 50 eiro, bet, ja ir nepieciešams veikt arī trešo testu, tad kopā tie jau ir simts eiro par vienu asiņu paraugu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.