Foto-Shutterstock

Piķē uzmanīgi, piespiež dziļi 0

Augi gatavi piķēšanai, kad tiem parādās īstās lapiņas. Stādiņus izņem no sējeņu kastītes. Podiņā ar irbulīti dur caurumiņu, izapļojot krāterīti kā saldējuma konusu, un, piemēram, asteru stādiņu iedziļina gandrīz līdz pirmajām lapiņām. Pat tomātus, kurus ieteikts piķējot bāzt līdz dīgļlapām, Mārtiņš atstāj mazliet vairāk virs zemes. Tad irbulīti iesprauž slīpi zemē un piespiež augam. Galvenais, lai augsne būtu pieblīvēta ap saknītēm, lai spurgaliņas tūliņ var augt. Kad izpiķēs vairākus tūkstošus stādiņu, šis darbiņš notikšot ātri un ierasti, viņš joko.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Stādiņus nedrīkst ņemt aiz kātiņa – tikai aiz lapiņām kā zaķus aiz ausīm! Pat ja lapiņa notrūkst vai sabružājas, augam dzīvība nav apdraudēta. Taču, nejauši pārāk stingri saspiežot kātiņu, augs var aiziet bojā.

! Piķē tikai labākos stādiņus, bet nīkulīgākos bez žēlastības izmet. Vārguļus auklēt būtu pieļaujams tikai tad, ja stāds ir sevišķs retums vai stādiņu pietrūkst. Diemžēl – bez garantijas par rezultātu.

Kāda puķīte, tāds trauciņš

CITI ŠOBRĪD LASA

Daži apgalvo, ka augi labāk jūtas apaļos, nevis taisnstūra podiņos, ko siltumnīcas plauktā var salikt kompaktāk. Mārtiņš šādu sakarību nav novērojis. Taču viena lieta gan – stādus apaļos podiņos labāk pārdot, jo augi tajos pircējiem šķiet smukāki.

Tiem, kas aug lēnāk, piemēram liziantēm, puķkopis iesaka izvēlēties kasetes ar mazākām šūniņām, jo pārāk liels neizmantotas augsnes daudzums jaunam augam nav vēlams. Asteres aug strauji, tās liek lielākās kasetēs. Ja saknītes bāž snīpjus no podiņa apakšas, augi steidzīgi jāpārstāda. Saknes strauji aizpilda šūniņu, tāpēc jāuzmana brīdis, lai tās nepāraug, nesagriežas. Samocītie augi sliktāk ieaugs.

! Ja augs podā pāraudzis un pārāk blīvi sasakņojies, apakšā sakņu kamolu ar nazi iešķeļ krusteniski, lai veidojas jaunas saknes un tās iet plašumā. Tas attiecas uz visiem augiem.

Laista mēreni un apdomīgi

Ja augs pāraudzis, bet stādīt dobē vēl nevar, attīstību var regulēt ar temperatūru un laistīšanu – likt vēsumā un mazāk laistīt. Ja āra temperatūra plusos, augus dienā var izlikt ārā.

Augiem labāk patīk (arī puves bojā mazāk), ja tos dzirda no apakšas. Šim nolūkam kastē ieklāj plēvi, ielej ūdeni un ieliek kaseti padzerties. Visiem augiem tiks vienmērīgs mitruma daudzums. Sākumā lej nedaudz ūdens, jo arī pārlieku liels slapjums nav vēlams.

To, vai pods vai kasete jālaista, vislabāk var pateikt, paceļot to rokā. Ja viegla – jālaista. Augsnes virskārta dažkārt var būt mānīgi sausa, bet saknēm mitruma vēl atliku likām.

! Kad sēkliņas iesēj kastītē, augsnei uzklāj avīzi. Ūdeni smidzina caur to. Tādējādi labāk saglabājas mitrums. Visu kastīti var ielikt polietelēna maisiņā, lai veidojas dīgšanai vēlamais mikroklimats.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.