Aigars Pētersons
Aigars Pētersons
Foto: LETA

– Vai konsultējāties ar saviem kolēģiem citās Eiropas valstīs? 6


– Par Dāvja slimības ārstēšanu konsultējāmies ar kolēģiem Skandināvijas valstīs, Francijā, Vācijā, Austrijā… Viņa slimību izklāstījām speciālā interneta vietnē, no kurienes informācija nokļuva līdz pieredzējušiem kolēģiem. Viņi pēc iepazīšanās ar to izteica savu viedokli, kādas varētu būt ārstēšanas metodes. Pienāca ziņa pēc ziņas, ka būtībā nākamajai ārstēšanas metodei vajadzētu būt sistēmiskās limfātiskās sistēmas embolizācijai. Tas nozīmē, ka vispirms slimniekam tiek izdarīta centrālās limfātiskās sistēmas kontrastēšana, diemžēl Latvijā nav šādas tehnoloģijas. Tas nozīmē to, ka tiek atrastas vietas, kur limfa bloķējas jeb nepareizi cirkulē. Kad ir izdarīts kontrastizmeklējums, ļoti sarežģītā datortomogrāfijas kontrolē, izmantojot narkozi, tiek veikta centralizētās limfātiskās sistēmas embolizācija jeb izdarīts dūriens dažus milimetrus platajā celiņā, kas atrodas blakus visiem dzīvībai svarīgiem asinsvadiem. Ārstam ir jātrāpalimfātiskajā sistēmā un jāievada mikroskopiskas lodītes ar mērķi veidot jaunus limfas atteces ceļus un bloķēt nepareizo ceļu. Patlaban Dāvim vēderā ir caurulīte un viņš katru dienu no vēdera dobuma zaudē vairāk nekā litru limfātiskā satura.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un LBTU lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 72
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Mūsu ārvalstu kolēģi citās Eiropas Savienības valstīs, iepazīstoties ar mazajam pacientam veiktajiem izmeklējumiem, nonāca pie secinājuma, ka diemžēl savās klīnikās viņi nespēj veikt šo ķirurģisko manipulāciju, jo viņiem trūkst pieredzes. Vairāki kolēģi ieteica vērsties Pensilvānijas universitātes klīnikā, kas atrodas Filadelfijā.

– Cik liela garantija ir, ka Dāvis Amerikā pēc embolizācijas kļūs vesels?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Filadelfijas klīnikā pēdējo gadu laikā ir ārstēti 109 šādi pacienti. Tur nonāk pacienti ne tikai no ASV, bet arī no ES dalībvalstīm. Amerikas kolēģiem aizsūtījām visus Dāvja medicīniskos izmeklējumus. Viņi bija ļoti atsaucīgi un piekrita piedalīties Dāvja ārstēšanas procesā. Filadelfijā, izdarot pieminēto ķirurģisko manipulāciju, veiksmes procents, kad slimnieks kļūst vesels, ir apmēram 70 līdz 75 procenti.

Ja Dāvim nepalīdzēsim, viņš izsīks, jo ar limfu viņš pazaudē imūnvielas un viņam iestāsies imūndeficīta sindroms jeb neaizsargātība pret dažādām infekcijām, kas var beigties letāli. Neviens nezina, cik ātri tas var attīstīties, bet, kā liecina zinātniskā literatūra, tas var būtdažu mēnešu jautājums. Tāpēc mēs ļoti ceram, ka būs iespējams Dāvi nodot mūsu kolēģu rokās.

Svētdien sazinājāmies ar mūsu Filadelfijas kolēģiem. Pagājušajā nedēļā Pensilvānijas universitātes klīnikā nonākuši divizēni no Vācijas un Beļģijas ar Dāvim līdzīgu kaiti. Tas ir apstiprinājums tam, ka Eiropas Savienībā diemžēl mediķi nevar visu. Pieminētajā Amerikas klīnikā ir milzīgs tehnoloģiju progress un ļoti liela ārstu pieredze.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.