Aigars Pētersons
Aigars Pētersons
Foto: LETA

– Vai ir izpētīts, kāds ir šīs retās slimības cēlonis? 6


– Šāda problēma var attīstīties, ja cilvēks pārcietis dažādas operācijas, to var izraisīt vīruss, baktērija, trauma, ļaundabīga saslimšana… Dāvim, par laimi, šie cēloņi gājuši secen. Diemžēl pasaulē ir slimības, kuru izcelsme ne vienmēr ir zināma pilnībā. Varbūt Filadelfijas kolēģi, ārstējot Dāvi, saņems kādus jaunus medicīniskus datus, kas ļaus noskaidrot, kāpēc Dāvim deviņu gadu vecumā uzbrukusi tik smaga kaite.

Reklāma
Reklāma
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Lasīt citas ziņas

– Cik bieži jūsu ķirurga praksē bijuši šādi Dāvim līdzīgi slimnieki?

– Par bērnu ķirurgu strādāju 30 gadus. Manā praksē bijuši apmēram desmit divpadsmit šādi pacienti. Gandrīz visos gadījumos mums izdevies šos mazos slimniekus izārstēt pašu spēkiem. Trīs vai četrus bērnus mēs esam sekmīgi operējuši. Dāvis ir ļoti sarežģīts slimnieks, turklāt viņš ar šādu slimību ir mūsu vecākais pacients. Lielākoties tie citi bērniņi bija ar iedzimtām problēmām, pavisam mazi, tūdaļ pēc dzimšanas.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kas tajos 350 tūkstošos eiro, ko prasa klīnika par Dāvja ārstēšanu, ir pats dārgākais?

– Rēķinā, ko esam saņēmuši, norādīts, ka Dāvim būtu jāārstējas 30 gultas dienas, un tieši šīs gultas dienas veido lielākās izmaksas. Amerikā bērnam, kura veselība nav apdrošināta, gultas dienas izmaksas ir 20 reižu lielākas nekā Latvijā. Bet mēs ļoti ceram, ka Dāvim tur nevajadzēs uzturēties veselu mēnesi. Prakse rāda, ka veselība pēc pieminētās ķirurģiskās procedūras var uzlaboties daudz ātrāk.

– Kāds ir jūsu viedoklis par valsts ieguldījumu šā konkrētā pacienta ārstēšanā?

– Kā vienkāršs dakteris zinu, ka cilvēka dzīvība maksā 250 tūkstošus eiro. Par to ir rakstīts ne reizi vien. Bērns ir nākamais nodokļu maksātājs. Viņš radīs pēcnācējus, kuri atkalmaksās nodokļus. Diemžēl mūsu valstī netiek domāts, cik reāli maksā cilvēka dzīvība.

Uz spēles likta viena puikas dzīvība, kuram ir deviņi gadi. Ārstu pienākums ir palīdzēt. Mēs taču nevaram norakstīt vienu foršu puiku, kurš iet bojā. Ja mēs, ārsti, netiekam galā, mums jālūdz palīdzība – to nosaka Hipokrata zvērests, un sabiedrība to saprot.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.