Veselam
Uzturs

Kāpēc saldējuma vietā izvēlēties sorbertu?0

Foto: pexels.com

Vasarā lielu popularitāti gan pieaugušo, gan bērnu vidū gūst atvēsinošais gardums – saldējums.

Kustības “Rimi Labākai dzīvei” veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kā izvēlēties ne vien gardu, bet arī veselīgu saldējumu, un kā paša spēkiem pagatavot augļu saldējumu – vasarīgo sorbetu.

Tradicionāli saldējumu gatavo no piena vai saldā krējuma, un no tā arī atkarīgs produkta tauku saturs un uzturvērtība.

No saldā krējuma gatavota saldējuma enerģētiskā uzturvērtība būs krietni augstāka.

Tas noteikti jāņem vērā cilvēkiem ar lieko svaru un paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs. Taču olbaltumvielu vai ogļhidrātu daudzums no piena vai saldā krējuma gatavotā saldējumā būtiski neatšķiras.

Piemēram, 100 grami saldējuma vidēji satur trīs gramus olbaltumvielu, 20-30 gramus ogļhidrātu un 10-25 gramus tauku.

Foto: pexels.com

Neatņemama saldējuma sastāvdaļa ir arī cukurs, un vienā saldējumā (vidēji 75 gramu iepakojumā) ir no trīs līdz piecām tējkarotēm cukura. Lielā cukura daudzuma dēļ uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka saldējumu uztvert kā našķi nevis ikdienas uztura sastāvdaļu.

Papildus garšas bagātināšanai saldējumā tiek pievienoti arī augļi, ogas, šokolāde un citas sastāvdaļas.

Bet, lai nodrošinātu viendabīgu konsistenci, sastāvā nereti atrodamas arī tādas palīgvielas, kā stabilizētājs želatīns, agars (augu valsts alternatīva želatīnam), guāra sveķi un arī dabīgas krāsvielas. Vērtējot saldējuma sastāvu, Olga Ļubina iesaka principu “jo mazāk, jo labāk”. Tāpat vislabāk izvēlēties saldējumu, kura pagatavošanā netika izmantoti augu tauki vaihidrogenizētie tauki.

Kā pašam pagatavot sorbertu?

Piena vai saldā krējuma saldējuma alternatīva ir veldzējošais saldētais sorbets. Tā pagatavošana ir viegla, bet rezultāts gards un veselīgs. Sorbetam būs nepieciešamas ogas un augļi pēc izvēles, blenderis un nelieli trauciņi sasaldēšanai.

Olga Ļubina noteikti iesaka izmēģināt melleņu-banānu, zemeņu-laima vai mango un smiltsērkšķusorbetu, kā arī eksperimentēt ar augļu un ogu kombinācijām pēc patikas.

Saistītie raksti
Garduma pagatavošanai noteikti vērts iekļaut arī pašu dārzā audzētas zemenes un citas ogas.

Sorbeta pagatavošana ir tik viegla, ka tajā var iesaistīt visu ģimeni – augļus un ogas ieber blendera traukā un sajauc viendabīgā masā, iepilda saldējuma formiņās un ievieto saldētavā. Krāsainie un gardie augļu saldējumi noteikti garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Lasītākie

IR
Ilmārs Randers
Ekonomika
900 km par 300 miljoniem: beidzot publisko karti ar ceļu posmiem, ko plāno saremontēt. Kurš un kā pieņēma gala lēmumu?
1 stunda
AO
Andris Ozoliņš
Dabā
“Vilks kļūtu zaļš aiz skaudības.” Krišjānis Lielupes krastā uzbūvējis salmu māju tikai no vietējiem materiāliem 1
8 stundas
LA
LA.LV
Latvijā
VIDEO. Jēkabpilī notikusi smaga divu traktoru sadursme
2 stundas
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. Rozentāle: Gripas vakcīna netieši var pasargāt no Covid-19 1
2 stundas
LK
Linda Kusiņa-Šulce
Kultūra
“Esmu pieņēmusi lēmumu daļu savu darbu iznīcināt!” Pazīstamā tēlniece Olga Šilova skaidro, kāpēc tā rīkosies
Intervija 3 stundas