Foto: pexels.com

Kas izraisa alerģiju no piena produktiem? 6

Elīna Kondrāte, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Atradusies pirms 13 gadiem pazudusi meitene, kura savulaik neatgriezās mājās no skolas 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 27
Lasīt citas ziņas

“Ir alerģiska reakcija no piena produktiem. Ārsti saka, alerģijas iemesls varētu būt vispārēja produktu ķimizācija. Ar ko lai aizstāj piena produktus? Vai alerģiju var ārstēt? Man ir 75 gadi.” raksta lasītājs Arvīds.

Runājot par alerģiju no piena produktiem, bieži kopā tiek jaukti vai neprecīzi lietoti dažādi jēdzieni. Tomēr ir ļoti būtiski atšķirt un saprast, kas tieši ir alerģijas cēlonis, uzsver Veselības centra 4 ģimenes ārste, alergoloģe Signe Puriņa.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Var būt alerģija no piena, ko izraisa piena olbaltums. Tā izpaužas ar simptomiem uz ādas, gremošanas traucējumiem, var pievienoties vēl kāds organisma kairinājums. Vēl izšķir piena cukuru nepanesību jeb laktozes intoleranci. Tā var izpausties kā vēdera pūšanās pēc laktozi saturošu piena produktu lietošanas, piemēram, svaiga piena padzeršanās. Taču, lietojot fermentētus vai bezlaktozes produktus, šīs izpausmes ir mazākas,” skaidro ārste.

“Vēl viens iemesls var būt govs piena olbaltumu nepanesība, kas vairāk raksturīga maziem bērniem un izpaužas ar dažādiem vēdera darbības traucējumiem: vēdersāpām vai aizcietējumiem, vēdera pūšanos, šķidru vēdera izeju, kā arī grēmām, atraugām, dažādu veidu ādas izsitumiem.”

Jānoskaidro alerģijas cēlonis

Visbiežāk senioru vecumā novērojama tieši laktozes intolerance. Precīzu alerģijas vai nepanesības cēloni, var noteikt, tikai veicot analīzes pie alergologa vai laktozes intolerances elptestu pie gastroenterologa. Varianti, kā cilvēks nepanes pienu, ir vairāki, un ne visos gadījumos no piena produktiem būs jāatsakās pavisam.

Kad ārsts precizēs alerģijas cēloni, varēs rekomendēt piemērotus di­ētas ieteikumus. “Piemēram, laktozes intolerances gadījumā var lietot piena produktus, kas nesatur laktozi. Ir ļoti daudz siera, biezpiena, skābpiena produktu veidu, kuri nesatur laktozi. Tos droši var lietot,” skaidro Signe Puriņa.

“Ja piena produkti tomēr jāsvītro no ēdienkartes, tie būs jāaizstāj ar citiem. Šādos gadījumos papildus jālieto vismaz 500 mg kalcija dienā, kā arī labās baktērijas probiotikas, kas ļoti vajadzīgas zarnu trakta darbībai un imunitātei. Lai gan probiotikas satur arī skābēti kāposti un sālījumi, tieši skābpiena produktos to ir visvairāk,” stāsta ārste.

Garšvielas pievieno pats

Atbildot uz jautājumu par ķīmiskajām vielām piena produktos, ārste skaidro, ka alerģija nerodas, ja produktam ir pievienotas pārāk daudz ķīmiskās vielas. Visas pārtikas piedevas, kuras lieto Latvijā iegādājamos produktos, ir atļautas un lietotas pieļaujamos daudzumos.

Reklāma
Reklāma

“Taču no pievienotajām krāsvielām, smaržvielām un konservantiem var būt paaugstināta jutība vai alerģiska reakcija, piemēram, bezpiedevu jogurtu cilvēks panes ļoti labi, taču no piena produktiem, kuros ir konservanti un krāsvielas, parādās izsitumi.

Šādos gadījumos ieteicams pārskatīt ēdienkarti. Iespējams, piena produktus var lietot, bet tikai bez piedevām. Lai dažādotu garšu, augļus un saldinātājus tiem var pievienot pats, tādā veidā lieki neuzņemot pārtikas piedevas.”

Ja pēc piena produktu lietošanas jūtamas veselības vai pašsajūtas izmaiņas, jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš rekomendēs doties pie gastroenterologa vai alergologa.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.