Foto: Fotolia

Saindēties gluži nevar, bet ēst nevajadzētu. Kāpēc kartupeļi kļūst zaļgani? 15

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Veselam
Ko nedrīkst lietot kopā ar kafiju: pētnieki izceļ piecus bīstamus pārtikas produktus
Kokteilis
Numerologi nopludinājuši laimīgo sarakstu: šajos četros datumos dzimušajiem Ugunīgā Zirga gads būs neprātīgi veiksmīgs
“Notiek kaut kas nepatīkams” – Polija izslēgta no miera sarunām Londonā
Lasīt citas ziņas

Ko darīt, ja starp kartupeļiem kāds kļuvis zaļgans? Vispareizāk – izmest. Lai arī kartupelis satur daudz vērtīgu vielu: ogļhidrātus, olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas, tajā var būt arī kaitīgas vielas, un tie ir glikoalkaloīdi.

No tiem vispazīstamākais ir solanīns. Kopā ar hakonīnu tie veido līdz pat 90–95% no visiem glikoalkaloīdiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

To rašanās iemesls var būt gan nepareiza kartupeļu glabāšanas temperatūra, gaismas ietekme un telpas mikroklimats, klimata ietekme un kartupeļu slimības augšanas laikā, augsnes mitrums.

Kad sākas kartupeļa asnošanās, zaļās krāsas pigments veidojas spilgtas gaismas un paaugstinātas temperatūras ietekmē.

Par augstu solanīna koncentrāciju liecina arī rūgtā garša, kas visvairāk koncentrējas mizā un tās tuvākajos slāņos, kā arī asnos.

Ēdot tādus kartupeļus, gluži saindēties nevar, tomēr vajadzētu izvairīties no to lietošanas uzturā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.