Pilngraudu auzu pārslu putra brokastīs ir veselīga un palīdz samazināt holesterīna līmeni.
Pilngraudu auzu pārslu putra brokastīs ir veselīga un palīdz samazināt holesterīna līmeni.
Foto – Shutterstock

Dabiskie holesterīna mazinātāji 0


Tas, ka zivju eļļas, ķiploku un ķiploku preparātu lietošana samazina holesterīna līmeni asinīs, patiešām atbilst patiesībai. “Zinātniski pierādīts, ka omega-3 taukskābes un vielas, kas ir ķiplokos, ietekmē lipīdu rādītājus, tāpat kā beta glikāni, kas atrodami auzu klijās un pilngraudu auzu pār­slās. Tāpēc pilngraudu auzu pārslu biezputra brokastīs pāris reižu nedēļā būs labs profilakses līdzeklis, tāpat kā linsēklas. Ēdot dārzeņus un pilngraudu produktus, organisms tiks nodrošināts arī ar šķiedrvielām,” norāda Ilze Lutere. Holesterīna līmeņa normalizēšanā vislielākā nozīme ir tieši ūdenī šķīstošajām šķiedrvielām, kuras satur pākšaugi, auzu pārslas, augļu un dārzeņu miziņas, jo tās mazina holesterīna uzsūkšanos un kavē tā sintēzi aknās. Šajā ziņā mazāk iedarbīgas ir nešķīstošās šķiedrvielas, piemēram, kviešu klijas.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Savukārt ķiploki samazina holesterīna un triglicerīdu līmeni, kavē trombocītu salipšanu, paplašina sīkos asinsvadus, pazemina asinsspiedienu. Lai gūtu šādu efektu, vismaz divus mēnešus pēc kārtas jāēd pa daiviņai dienā.

To, vai mainot dzīvesveidu un uztura paradumus, uzlabosies arī lipīdu sastāvs, grūti prognozēt, jo pastāv vēl arī citi riska faktori – smēķēšana, paaugstināts asinsspiediens, iedzimtība, liekais svars, blakus saslimšanas, alkohola lietošana. Tādēļ dažiem pietiek tikai ar uztura izmaiņām, bet citiem papildus jālieto arī medikamenti. Jebkurā gadījumā šis jautājums jāpārrunā ar ģimenes ārstu vai kardiologu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.