Foto – Shutterstock

Dažiem kūpinātajiem sieriem pievienotas pārtikas piedevas, piemēram, polifosfāts (E452) un nātrija fosfāts (E339). Tie produktā palīdz saglabāt mitrumu, regulē ūdens aktivitāti un tādējādi aizsargā no izžūšanas un nevēlamas struktūras maiņas. Lielās devās E339 var izraisīt kuņģa un zarnu trakta problēmas, vēdera mīkstinošu iedarbību, kā arī kavēt D vitamīna uzsūkšanos un samazināt kaulu blīvumu. 0


Bērnu ēdienkartē labāk iekļaut pēc iespējas dabiskāku sieru un atturēties no kūpinātajiem. Kūpinātos sierus nevajadzētu lietot arī cilvēkiem ar kuņģa un zarnu trakta slimībām, nieru, aknu un aizkuņģa dziedzera kaitēm.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Kūpinātie sieri, tāpat kā jebkurš kūpinājums, ēdienkartē būtu jāiekļauj pavisam reti. Ja ir liela kāre niekoties ar kūpinātajiem našķiem, lielākā daļa šķīvja jāaizpilda ar svaigiem tomātiem, gurķiem, zaļumiem, mazliet ķiplociņa, lai uzlabotu gremošanas procesus. Sāļos un kalorijām bagātos kūpinātos sierus noteikti nevajadzētu lielos daudzumos lietot pie alus un gaļas, tā būs liela slodze organisma gremošanas sistēmai. Mazliet rīvēta kūpināta siera, lai radītu pikantumu, var pievienot biezeņzupām, tvaicētiem dārzeņiem, makaronu ēdieniem.

KUR IEGĀDĀTIES?

Gandrīz visi “Rimi” nopērkamie kūpinātie sieri ražoti Latvijā. “Smiltenes piens” piedāvā kūpinātu mocarellu (7,99 eiro/kg), Jaunpils pienotava – kūpinātu gruzīnu sieru “Sulguni” (360 g – 4,39 eiro) un kūpināto mednieku sieru (240 g – 2,79 eiro), “Latgales piens” – kūpinātu alus sieru (6,99 eiro/kg) un kūpinātu tējas sieru (6,09 eiro/kg), “Rankas piens” – kūpinātu mednieku sieru gabaliņos (150 g – 1,99 eiro), “Siera nams” – kūpināto “Klostera” sieru (240 g – 2,69 eiro), bet SIA “Relako Pluss” – kūpinātu kausēta siera desu ar šķiņķi un ar salami (8,59/kg). Vienīgais “Rimi” nopērkamais kūpinātais importētais siers ir “Radamer” (Polija, 7,99 eiro/kg). Arī kūpinātā siera našķu “Rimi” netrūkst. SIA “Top Food” (Latvija) piedāvā kūpināta siera lodītes (100 g – 1,69 eiro), kūpināta siera salmiņus “Cheezery” (35 g – 1,09), auksti kūpināta siera salmiņus (100 g – 2,59 eiro) un kūpināta siera bizi (150 g – 3,83 eiro). Vēl piedāvājumā dižskābarža dūmos kūpināta siera desiņas “Dzintars” (“Rīgas piensaimnieks”; 108 g – 1,09 eiro), kausētā kūpinātā siera uzkoda “Rambyno” (100 g – 1,39) un šī pati uzkoda ar šķiņķi (Lietuva, “Žemaitijos pienas”, 100 g – 1,39 eiro).

CITI ŠOBRĪD LASA

“Stockmann” arī var iegādāties kūpināto “Sulguni” (Jaunpils pienotava; 330 g – 4,30 eiro) un Klostera sieru (“Cesvaines piens”; 240 g – 2,55 eiro). Ļoti kārdinošs izskatās Bauskas novada Brunavas pagasta zemnieku saimniecībā “Krišjāņi” gatavotais siers “Paeglītis”, kūpināts ar kadiķogām (12,20 eiro/kg). No siera našķiem “Stockmann” var iegādāties divus SIA “Top Food” tapušus produktus – auksti kūpināta siera salmiņus (100 g – 2,35 eiro) un “Pareizo siera bizi” (150 g – 3,58 eiro).

SASTĀVS

Auksti kūpināta siera salmiņi (SIA “Top Food”, Latvija): siera masa (piens, cietinātājs – kalcija hlorīds, pienskābo baktēriju tīrkultūra, mikrobiālais ferments, pārtikas krāsviela – beta karotīns), 3% sāls.

Kūpināta kausēta siera uzkoda “Rambyno” (Lietuva, “Žemaitijos pienas”): siers, ūdens, sviests, sausais vājpiena pulveris, emulgatori (E452, E339), sāls.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.