Artūrs Vāvere. Foto – Valdis Semjonovs

Artūrs Vāvere uzsver, ka agrāk nebija tādu vīriešu, kuriem ap trīsdesmit gadu vecumu vēl nav bijis seksa. Šobrīd uz konsultācijām pie viņa nereti ierodas 27 līdz 30 gadus veci puiši, kuri studējuši vienā vai vairākās augstskolās, nodarbojušies ar sportu, veidojuši karjeru, nu tā kā gribētu sākt domāt par ģimeni, bet viņiem vēl nav bijis nevienas seksa partneres. 0

Vēl viena būtiska problēma šobrīd ir pāri, kur katrs partneris dzīvo citā valstī. Labākais variants ir viņam iegādāties mākslīgo maksti, viņai – vibratoru un tad skaipā vērot vienam otru. Bet nereti šādas attiecības neiztur spriedzi un izjūk, stāsta seksologs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
NLO mednieks atklāj kaut ko “daudz satraucošāku” par citplanētiešu eksistenci
Lasīt citas ziņas

Parasti, runājot par seksu, ļaudis mulst. Dakteri Vāveri laikam vairs neviens jautājums par šo tematu nespēj samulsināt?

– Tas atkarīgs no situācijas. Kabinetā mani patiešām vairs nevar samulsināt. Taču reizēm gadās – pacients piezvana brīdī, kad, piemēram, esmu veikalā, bet man viņam ir jāuzdod jautājumi par erekciju un tamlīdzīgi. Tad gan mulstu un lūkojos apkārt, vai mūsu sarunu nedzird citi cilvēki. Ir arī bijis, ka naktī man atsūta īsziņu ar tekstu: saplīsa prezervatīvs, ko nu? Lai varētu izgulēties, tagad telefonu naktīs izslēdzu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vai dakterim Artūram, kurš par seksu zina visu no A līdz Z, tieši šā iemesla dēļ pašam seksā nav garlaicīgi?

– Seksā ir jāmācās, un tas darāms visas dzīves garumā. Katram vīrietim no dabas ir dots vairošanās instinkts – dzinulis, kas liek apaugļot sievieti, lai radītu pēcnācējus. Taču cilvēks jau nav radīts tikai, lai vairotos, bet arī lai baudītu dzīvi, tostarp seksu. Šajā jomā var attīstīties un pilnveidoties visu mūžu, apgūstot jaunu seksa tehniku, piemēram, vairāk nekā trīs tūkstošus gadus veco dao un tantras mācību. Jaunībā apgūt dažādas enerģijas plūsmas varbūt nav laika, bet brieduma gados tam var pilnvērtīgi nodoties.

Ideālu pāru, protams, nav. Nemēdz būt tā, ka starp partneriem pilnīgi visā valda saskaņa. Jautājums, kā partneri prot pārvarēt laulības krīzes un tikt galā ar rutīnu, kas ar laiku nenoliedzami iestājas. Ne velti seksoloģijā māca, ka pāriem jau pēc divu gadu ilgām attiecībām vajadzētu konsultēties ar seksologu, lai kopdzīvē, arī seksā, kaut ko pamainītu. Citādi atnāk uz konsultāciju vīrietis, kurš laulībā nodzīvojis desmit gadus, attiecībās iestājies nogurums, bet, kad iesaku viņam seksā kaut ko pamainīt, viņš baidās – ko sieva par to teiks. Tāpēc uz konsultāciju pie seksa terapeita vajadzētu nākt pārim, lai ar abiem var izrunāties, ko un kā labāk darīt. No malas taču viss ir labāk redzams. Pārrunu laikā bieži vien izrādās, ka abiem ir kopīgas, bet nepiepildītas seksuālās vēlmes, kā arī katram savas vēlmes. Ne jau visu otrs partneris ir gatavs sniegt, bet atšķirīgās vēlmes var mēģināt kompensēt. Galvenais, lai seksā abiem ir interesanti. Te svarīgs ir jautājums, cik atklāti pāris spēj runāt par to, ko viens no otra seksā gaida. Jo nepiepildītas seksuālās vēlmes var pamudināt veikt sānsoļus. Jāatzīst gan, ka arī tajās attiecībās, kurās partneri viens otram ļauj pilnīgu brīvību, ar laiku iezogas garlaicība. Kaut kādam rāmim, kas satur kopā, tomēr ir jābūt, – stāsta ārsts.

Reklāma
Reklāma

Artūra un dzīvesbiedres Ingas pārcelšanās uz Franciju notiks pēc Ingas iniciatīvas. Dzīvot Francijā ir viņas sapnis kopš bērnības. Jau daudzus gadus vismaz reizi gadā Inga un Artūrs brauc uz šo zemi ceļojumā. Turklāt šobrīd Ingai Lionas apkaimē piedāvā labi apmaksātu darbu medicīnā. Franču valodu viņa apguvusi, jau mācoties Rīgas Franču licejā. Artūrs noskaidrojis, ka Francijā darbojas seksologu biedrība, un cer, ka izdosies atrast darbu savā profesijā. Taču viņam vēl jāapgūst franču valoda, turklāt redzēs, kā abiem izdosies integrēties franču sabiedrībā, mazliet bažīgs ir Artūrs.

– Jau vairākas reizes esam bijuši savā nākamajā dzīves un darba vietā, tikāmies ar pilsētas Saint Bonnet de Joux galvu, kura mūs ļoti sirsnīgi uzņēma. Francijas medicīnas speciālisti bija ļoti izbrīnīti, kad stāstījām par kvotu sistēmu, kas pastāv medicīnā Latvijā. Ja Francijā cilvēkam vajag veikt izmeklējumus, tad viņš ar ģimenes ārsta nosūtījumu tos visus veic vienas nedēļas laikā. Latvijā mums nepatīk arī aukstums, kas valda ziemā. Francijā temperatūra nemēdz noslīdēt zemāk par nulli. Nevaru apgalvot, ka no Latvijas aizbraucam uz visiem laikiem, bet šobrīd esam nolēmuši pamainīt vidi un padzīvot daudz piemīlīgākajā Francijas klimatā, – stāsta Artūrs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.