Foto: Praktiskais latvietis

Laiks gatavot ziemas krājumus! Vienkāršs, bet pārsteidzoši garšīgs kabaču smēriņš 0

Ingrīda Neusa-Luca / Praktiskais Latvietis

Reklāma
Reklāma
“Šodien pārstāja pukstēt viņa sirds…” Mūžībā aizgājis Mārtiņš Lauva
“Ja man “Swedbank” būtu nauda, es to pārskaitītu uz citu banku!” Sabiedrību satricina 17 gadus ilga krāpniecība 55
Kokteilis
Jaunava nevienam netic, Skorpions nepiedod, bet Ūdensvīrs vienkārši aiziet… Nepieejamāko zodiaka zīmju tops 5
Lasīt citas ziņas

Kad vasara sliecas uz rudens pusi un dārzā ienākas ba­gātīga dārzeņu raža, ir laiks domāt par ziemas krā­jumiem. Gurķi un kabači ir vieni no pateicīgāka­jiem dārzeņiem konservēšanai, jo no tiem var pagatavot gan kraukšķīgus salātus, gan gardas piedevas otrajiem ēdieniem, mērcēm un pat smēriņus uz maizes.

Sastāvdaļas

2 kg kabaču
500 g burkānu
500 g sīpolu
400 g tomātu pastas vai 1 kg svaigu tomātu
100 ml etiķa (9%)
200 ml augu eļļas
3 ēdamkarotes cukura
1,5 ēdamkarotes sāls
4–5 ķiploka daiviņas
1 tējkarote maltu melno piparu
čili pikantumam pēc izvēles

Pagatavošana

CITI ŠOBRĪD LASA

Kabačus un sīpolus sagriež nelielos gaba­liņos, burkānus sarīvē. Ja izmanto svaigus to­mātus, tos blanšē, nomizo, sablendē vai sa­maļ, lai veidojas viendabīga masa – tomātu biezenis. Katlā lej eļļu, uzkarsē un apcep sī­polus kopā ar sarīvētiem burkāniem, līdz tie mīksti. Tad pievieno sagrieztos kabačus un ļauj visam sautēties vēl kādas 20 minūtes, ka­mēr kabači ir mīksti un sāk izšķīst.

Tad pievie­no tomātu pastu vai iepriekš sablendēto tomātu masu, pieber cukuru, sāli, maltos pipa­rus un samaisa.

Sautē vēl aptuveni pusstundu uz nelielas uguns. Tikmēr nomizo un sīki sa­smalcina ķiplokus, ko pievieno pašās beigās, kad dārzeņu masa jau gandrīz gatava. Pielej etiķi, vēlreiz kārtīgi apmaisa un ļauj pavārīties vēl pāris minūšu. Ja vēlas iegūt gludu un vien­dabīgu smēriņu, masu sablendē ar rokas blen­deri līdz krēmīgai konsistencei. Verdošo masu liek izkarsētās stikla burkās, aizvāko un ap­griež otrādi, līdz atdziest.

Šis kabaču smēriņš būs gards ne tikai uz maizes, bet arī kā pie­deva pie vārītiem kartupeļiem vai gaļas ēdie­niem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.