Foto: Ieva Čīka/LETA

Jauns muzejs senām tradīcijām 7


“Šmakovkas muzejs ir veidots modernā, digitālā formā, lai iespējami precīzāk pastāstītu par Latgales senākā pašdarinātā alkoholiskā dzēriena šmakovkas tapšanas ceļu. Ekspozīcijā ir trīs daļas. Pirmajā var iepazīties ar Latgales un Daugavpils kultūrvēsturi, tostarp Baznīcu kalna maketu, kas ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem mūspusē. Otrā daļa veltīta šmakovkas izgatavošanas procesam, kuru atspoguļo senākās šā dzēriena iegūšanas iekārtas, bet trešajā daļā jau aplūkojams modernais šmakovkas raudzēšanas un destilēšanas aprīkojums,” stāsta Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras direktore Ilona Maksimčika.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Muzeja eksponātu vākšanā piedalījušies Daugavpils tuvākās un tālākās apkārtnes iedzīvotāji, kuri labprāt atdāvinājuši dažādas ar šmakovkas darināšanu saistītas lietas – lielākas un mazākas ierīces, traukus, trauciņus, trubiņas un “šļauciņas”, mērinstrumentus, glāzes un daudz citu, pat sākotnēji neizprotamu priekšmetu. Izveidots pat vesels šmakovkas brūža modelis, kur katra detaļa sīki aprakstīta, un, gida stāstījumā klausoties, vērīgākam apmeklētājam kļūs pilnīgi skaidrs, kā tikt pie šmakovkas pašam savās mājās. Ekspozīcijā ir arī daudz fotogrāfiju un pierakstu uz nodzeltējušām lapiņām, tostarp ne tikai receptes, bet dziesmu vārdi, jo pēc šmakovkas baudīšanas cilvēkus bieži vien vilka uz dziedāšanu.

Muzejā atrodama arī informācija par alkohola pārmērīgas lietošanas sekām. Apmēram stundu garās ekskursijas vada profesionāli gidi, bet individuāliem viesiem tiek piedāvāti audiogidi sešās valodās (arī latgaliešu un lietuviešu). Pēc ekskursijas iespējams iegādāties interesantus suvenīrus ar muzeja simboliku un degustēt trīs veidu šmakovku.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Pagājušās nedēļas nogalē pirmajās darbības dienās Šmakovkas muzeju jau apmeklējuši ap 130 cilvēku, un viņu atsauksmes bijušas visnotaļ pozitīvas,” atklāj I. Maksimčika.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.