Foto: Māris Kiseļovs

Latviskas un ļoti sātīgas pusdienas: grūbu putra ar cieto sieru un kartupeļu maizītes 0

Tuvojoties Latvijas svētkiem, esam sagatavojuši divas receptes, ar kurām papildināt savu galdu – tumīgu grūbu putru ar cieto sieru, tumšā alū sautētām saknēm un cūkas kūpinājumu, kā arī tumšā alus un kartupeļu maizi ar sālītām sēnēm un skābo krējumu. Šis ir lielisks veids kā kaut ko klasisku pagatavot jaunās garšās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 30
Lasīt citas ziņas

Grūbu putra ar cieto sieru, tumšā alū sautētām saknēm un cūkas kūpinājumu

Sastāvdaļas:

4 porcijām
200 g grūbu
100 g cietā siera
250 ml saldā krējuma
400 g kūpināta cūkas cauraudža
2 vidēji burkāni
1 kolrābis, kālis, rācenis vai cits
200 ml Mežpils tumšais alus

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

1. Grūbas noskalo un liek vārīties sālsūdeni, līdz tās ir gatavas, tad nokāš un atdzesē.

2. Saknes nomizo un sagriež smalkāk. Viegli uzsilda katliņu, pievieno mazliet taukvielu, un sautē saknes, ik pa laikam pievienojot alu. Kad saknes daļēji gatavas, pievieno sagrieztu cūkas cauraudzi un turpina gatavot sautējumu, līdz alus uzsūcies un saknes karamelizētas un mīkstas.

3. Grūbas liek katliņā, pievieno saldo krējumu un uzsilda. Lēnām sildot pierīvē cieto sieru un maisa, līdz putra krēmīga un satumē.

4. Virsū liek saknes ar gaļu un pasniedz.

Tumšā alus un kartupeļu maize ar sālītām sēnēm un skābo krējumu

Foto: Māris Kiseļovs


Sastāvdaļas:

2 maziem 250 g klaipiņiem
170 g dzelteno kartupeļu
265 g kviešu miltu
6 g jūras sāls
22 ml Mežpils tumšais alus
45 g sviesta
10 g mitrā rauga
300 g sālītu meža sēņu (cūcenes, gailenes u.tml.)
2–3 ēdamkarotes skābā krējuma

Pagatavošana:

1. Kartupeļus ar visu mizu liek krāsnī cepties 180 °C temperatūrā apmēram 1 stundu, līdz tie ir pilnīgi gatavi.

2. Ar karoti izņem mīkstumu, izberž caur sietu un atdzesē.

3. Alu uzkarsē, līdz tas sāk vārīties, pievieno sviestu un izkausē to, tad atdzesē līdz istabas temperatūrai.

4. Miltus izsijā, pievieno kartupeļus, smalcinātu jūras sāli, raugu un alu ar sviestu. Mīca mīklu ar rokām aptuveni 10 minūtes, līdz mīkla kļūst vijīga. Pārklāj mīklu ar eļļā ieziestu pārtikas plēvi, un ļauj uzrūgt 2 stundas. Izmīca mīklu, sadala divās daļās un liek ietaukotās formiņās vēlreiz uzrūgt vismaz 45 minūtes vai kamēr mīkla dubultojusies. Liek cepties 185 °C temperatūrā 30 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē.

Reklāma
Reklāma

5. Sēnes nosusina un sakapā vidēji smalki. Pievieno skābo krējumu un apmaisa. Sagriež maizi un pasniedz ar sēnēm un skābo krējumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.